Beje, šaldytuose serbentuose vitamino C netgi daugiau nei šviežiuose. Užšaldyti galima viską, ką tik norite. Įprastai šaldomos braškės, mėlynės, gervuogės, avietės, šilkmedžio uogos, šaltalankiai, net arbūzai. Iš vaisių tam tinka abrikosai, slyvos, kriaušės, persikai, vynuogės.

Kaip užšaldyti uogas ir vaisius, kad jie išliktų kuo naudingesni:

1. Kruopščiai atrinkite uogas ir vaisius užšaldymui.

Šaldymui atrinkite sunokusius, bet ne pernokusius vaisius ir uogas. Neverta šaldyti ir negalutinai prinokusių vaisių, apgedusių vaisių ir uogų. Pirkdami atkreipkite dėmesį į pakuotę – jei viduje yra šlapių dėmelių, tai rodo, kad kai kurios uogos jau genda. Uogas perrinkite, apgedusias išmeskite.

2. Prieš šaldymą tinkamai nuplaukite uogas.

Plaukite uogas labai šaltame vandenyje. Braškes sudėkite į kiaurasamtį, perplaukite po šaltu vandeniu, tik tada nuskinkite kotelius. Jei nuskinsite kotelius prieš plovimą, vanduo gali paveikti uogų tekstūrą ir aromatą.

Gervuogių, aviečių, šilkmedžio uogų, serbentų, šaltalankių ir mėlynių neplaukite po tekančiu vandeniu, nes jis gali pakenkti uogoms. Sudėkite uogas į kiaurasamtį ir panardinkite į dubenį su šaltu vandeniu. Atsargiai pasukiokite kiaurasamtį vandenyje, paskui iškelkite, palaikykite, kad nuvarvėtų vanduo. Paskui plonu sluoksniu paberkite uogas ant padėklo su popieriniu rankšluosčiu, ant viršaus užklokite dar vieną popierinį rankšluostį ir palikite uogas išdžiūti.

3. Pakuotės turi būti sandarios.

Uogas šaldymui sudėkite į specialius maišelius arba plastikinius užtraukiamus daugkartinio naudojimo pakelius. Pakuotės turi būti sandarios, kad į uogas neprisigertų kvapų iš šaldiklio.

Prieš užspausdami maišelį pasistenkite maksimaliai išspausti iš jo orą. Vienas galimas būdas: užspauskite pakelį, palikę nedidelę angą, į ją įstatykite šiaudelį ir pasistenkite maksimaliai lūpomis ištraukti iš pakelio orą. Paskui ištraukite šiaudelį ir užspauskite pakelį, kad į vidų nespėtų patekti oras.

4. Užšaldykite porcijomis.

Kad vėliau netektų kapoti užšaldytų didelių pakelių, uogas užšaldykite nedidelėmis porcijomis.

5. Užklijuokite vaisių ir uogų pavadinimus ant maišelių.

Nurodykite uogų pavadinimą, užšaldymo datą ir svorį. Jei neturite virtuvinių svarstyklių, užrašykite stiklinių kiekį.

6 Negalima šaldyti pakartotinai.

Negalima atšildyti ir vėl užšaldyti vaisių, uogų, nes jie netenka vitaminų. Atšildant aktyviai dauginasi mikroorganizmai, sukeliantys puvimą. Deja, šaltis jų nesunaikina, tik pristabdo jų veiklą. Antrą kartą atšildžius, jie dar aktyviau imasi veiklos, taigi kelią pavojų sveikatai.

Be to, atšildant susidarantis vanduo virsta dideliais ledo kristalais, kurie gadina uogų struktūrą ir išvaizdą.

7. Nelaikykite užšaldytų produktų ilgiau, nei rekomenduojama.

Uogas galia laikyti šaldiklyje iki 12 mėnesių, jei temperatūra – ne didesnė nei 18 laipsnių šalčio. Jei temperatūra šaldiklyje – 12 laipsnių šalčių ar mažiau, nepatariama laikyti uogų ilgiau nei 4 mėnesius.

Uogas laikykite giliai šaldymo kameroje, nes arčiau durelių temperatūrą svyruoja, atidarinėjant šaldiklį. Tada produktų buvimo šaldiklyje laikas sutrumpėja. Arčiau durelių laikykite tuos, produktus, kuriuos planuojate greitai suvartoti.

8. Užšaldykite greitai, o atšildykite palengva.

Atšildyti uogas reikia palaipsniui, geriausia – šaldytuve, bet galima ir kambario temperatūroje. Jokiu būdu neatšildykite mikrobangų krosnelėje. Įsidėmėkite paprastą taisyklę – užšaldykite greitai, o atšildykite lėtai.

9. Jei ketinate dėti šaldytų uogų į pyragus, keksus, uogų neatšildykite.

Atšildant iš uogų išsiskiria sultys, jose lieka dalis vitaminų, į kepinius dėkite uogas tiesiai iš šaldiklio. Kad sultys nesugadintų kepinio, galite pavolioti uogas krakmole (1 kg uogų – 2 šaukštai krakmolo).

10. Kiekvienam produktui – savas užšaldymo būdas.



Uogas ir vaisius galima užšaldyti įvairiai:

Mišiniais ir atskirai kiekvieną rūšį, padarius tyrelę, supjaustytus gabaliukais, sutrintus, su cukrumi, su sirupu ar be nieko.

Pavyzdžiui, braškės ir arbūzai užšaldyti tampa mažiau saldūs. Visi ar gabalėliais supjaustyti užšaldyti persikai patamsėja, netenka vitamino C.

Persikus galima užšaldyti visus, su kauliukais, suvyniojus į popierių ir įdėjus į sandarią pakuotę, kad jie neprisigertų kvapų. Vis tik persikai užšaldyti tamsėja, todėl jie šaldomi sutrinti į piurė arba su sirupu.

Nulupkite nuo persikų odelę ir sumerkite juos į vandenį su citrinos sultimis (lygiomis dalimis) 10–15 min. skonio ta nepakeis, o išvaizda bus gražesnė. Kad lengviau luptųsi persikų odelę, 30 s sumerkite į verdantį vandenį, tada greitai perkelkite į šaltą vandenį – odelė kur kas lengviau nusilups.

Užšaldyto arbūzo struktūra pasikeis, jis nebebus traškus. Kita vertus, jis puikiai tiks desertams, kokteiliams, atvėsinti gėrimams vietoje ledo. Kad arbūzas liktų saldus, pabarstykite gabalėlius cukraus pudra (350 g kilogramui arbūzo). Skanu užšaldyti arbūzą sirupe (500 g cukraus litrui vandens).

Vyšnias ir trešnes galima užšaldyti tiek su kauliukais, tiek be jų. Jei norite virti iš jų kompotus, kisielius, užšaldykite su kauliukais, jei dėsite į pyragus, šaldykite be kauliukų.

Jei norite, galite užšaldyti ir bananus. Nulupkite žievę, supjaustykite kubeliais ar 3 cm storio riekelėmis, sudėkite ant popieriumi užtiesto padėklo ir užšaldykite.

Jei norėsite uogomis papuošti patiekalą, užšaldykite jas su cukrumi – tada geriau išlieka spalva, tekstūra.

Sirupas uogų šaldymui

Puode sumaišykite 1 l šalto vandens ir 300 g cukraus (rūgštesniems vaisiams galima dėti 400–500 g cukraus), užvirinkite, maišydami pavirkite 3 min., paskui palikite sirupą atvėsti.

Sudėkite uogas į paketus, užpilkite sirupu, palikdami 1–2 cm iki viršaus, kad šaldant jis neišbėgtų. Kilogramui uogų reikia maždaug stiklinės sirupo arba tiek, kad jis apsemtų vaisius ir uogas. Pakelio kraštus nuvalykite, užspauskite ir įdėkite į šaldymo kamerą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)