Nežinau, kaip jums, bet man būtent tradicinė lietuviška vasara yra daug smagesnė. Nekaršta – visą dieną gali aktyviai kažką veikti ir kartu mėgautis visomis vasaros pramogomis. Tačiau, svarbiausia – daugeliui žuvų rūšių toks oras yra palankiausias ir bent teoriškai galima tikėtis geros žūklės. O kaip praktiškai? Tuoj pažiūrėsime. Taigi, kas ir kaip kibo pastarosiomis dienomis?

Pietų Lietuva

Druskininkai. Pasak vienintelėje žūklės parduotuvėje mieste dirbančio Evaldo, prieš porą dienų Nemuno lygis po ilgos pertraukos kilstelėjo „visus 10 centimetrų“. Gal tai turėjo įtakos, o gal ir ne, bet ir šiaip iki tol neblogai šioje upėje kibę karšiai pradėjo kibti dar geriau. Dauguma žvejų dabar dienas leidžia prie Lietuvos “upių tėvo” ir gaudo gražius plačiašonius.

Ežeruose karšiai irgi kimba. O štai su lynais liūdniau – jų aktyvumas smarkiai sumenko beveik visur.
Plėšrios žuvies gaudytojams atėjo lengvesnės dienos. Pusėtinai mikromasalus graibo ešeriai, atkuto ir lydekos. Tiesa, visi skundžiasi, kad gerai kimba tik “silkutės” – didesnes pagauti sunku. Evaldas sake, kad pries porą dienų buvo spiningauti Veisiejo ežere – pagavo keliolika ešerių, iš kurių keletas buvo apie puskilogramį.

Motorinė valtis Kupiškio mariose

Alytus, Birštonas, Prienai. Nemune gerai kimba karšiai. Tai savaitgalį, tikėtinas, visi krantai bus gulte nugulti. Smagu, kad gana daug pasitaiko stambių žuvų. Naktimis žvejojantys dugninės mėgėjai, kaip masala naudojantys žuvies gabaliuką, pagauna sterkų. Tuo tarpu šamų gaudytojai pernelyg nesigiria. Vieną kitą mažiuką pagauna, tačiau kad kas paskutinįmis dienomis pagautų tikrą “ūsuotį” – negirdėti.

Vėl nemune, žemiau Vytauto paminklo atsirado kabliautojų ( čia nuo seno vadinamų „gitaristais“) valtys. Aplinkosauga šeštadienį buvo atvažiavusi, tai tam laikui jie dingo. Užtat sekmadienį vėl sėkmingai darbavosi.

Marijampolė. Karšiai, karšiai ir dar kartą karšiai. Kai pakalbi su meškeriotojasi iš Marijampolės – atrodo, kad niekas nieko kito negaudo. Pasak parduotuvės “Vienam gale kablys” vadovo Sauliaus, pastaruoju metu visi karšininkai prašo tik česnaku pakvėpintų jaukų ir masalų. Toks šio sezono išskirtinumas.

Kupiškio marios

Vidurio Lietuva

Kaunas. Tradicinė žinia, kurią perduodu turbūt jau ketvirtą „savaitgalio aktualijų „straipsnį iš eilės – Kauno marios kimba karšiai. Spėju, kad tikriausiai jau pradėjome jausti verslinės žūklės uždraudimo šiame vandens telkinyje pasekmes. Nes tokių laimikių ir taip ilgai besitęsiančio gero kibimo jau daug metų neatsimenu. Su plėšria žuvimi liūdniau. Praeitą savaitgalį iš 17 netoli Pociūnų plūduriavusių valčių tik vienas ekipažas turėjo pagavo 2 ribinio dydžo sterkiukus. Kiti tušti ar pagavę tik po kelis nedidelius ešeriokus.

Nemune ne vienas naktimis bando gaudyti sterkus. Deja, bet sukruto ir kabiautojai. Ties garsiaisias Bubiais šįmet žuvis bent kol kas nelabai sbūriuojasi, tai dauguma perėjo kabliauti prie Nevėžio žiočių ir Kačerginės. Galima dalį jų pamatyti nuo Marvelės tiltoTai pat tenka girdėti, kad brakonieriai siaučia Nemuno ruože arčiau Jurbarko.

Neries žemupyje, netoli Vilijampolės senojo tilto pasitaiko pagauti sterkų.Vandens upėje visai nėra, bet „povandeniniai vilkai“ įsigudrina čiupti masala ir ten, kur gylis vois ne iki juosmens. Praeitą savaitgalį kalbinti spiningo broliai gyrėsi, kad begaudant sterkus retkarčiais guminuką čiumpa ir upės karalius šamas. Esą, ne per seniausia jiems pavyko ištraukti virš 30 kg svėrusį ilgaūsį.
Lampėdžių ir Drąseikių karjeruose, kai kuriuose Pakaunės tvenkiniuose neblogai kimba ešeriai.

Lynas

Jonava, Kėdainiai. Neryje ir Šventojoje ne kas. Nepagauna nei spiningautojai, nei plūdininkai. Vienas kitas ešeriokas ar šapaliokas. Nemaža dalis žvejų važiuoja žvejoti į Kėdainių užtvankas, kur kimba karšiai, o naktimis- sterkai. Neprėkštos ežere kimba ar bant jau kibo šamai. Teko girdėti apie pagautus 12, 18 ir net 30 kg žuvis.

Vilnius. Neryje puikiai tebekimba šapalai. Nukritus vandens lygiui, daugelis puikių vietų tapo lengviau pasiekiamos. Tai pat, kas moka, pradėjo traukti kuojas gaudydami vadinamąja „žole“. Ją čiumpa ir šapalai. Apie tikrą siurprizą – kelis lašišų kibimus Neryje ir Žeimenoje jau esu rašęs, tai nesikartosiu. Netoli Vilniaus esančiuose ežeruose gerai kimba ešeriai. Girdėti, kad Vokėje pagauna lynų.

Lydeka

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Utena. Alaušo ežere pusė bėdos kimba ešeriai. Permainingai, bet visgi neblogai „kilnoja“ plūdes ir lanksto dugninių viršūnes karšiai daugelyje šio krašto ežerų. Paskutiniu laiku, gaudant ešerius, gana dažnai pasitaiko ir lydekų kibimų. Kad kas jas tiklsingai šiuo metu gaudytų – negirdėjau.

Molėtai. Žinomas spiningautojas Sigitas Lukšta sakė vakar labai smagiai pagaudęs ešerių Stirnių ežere. Dryžuočiai aršiai atakavo tiek minkštuosius masalus, tiek ir sukriukes. Šiandien jis bando gaudyti lydekas Baltuosiuose Lakajuose. Bet kol kas sunkiai sekasi: 11 val. ryte buvo sugavęs tik vieną.

Mėgstantiems spiningauti ir atostogaujantiems Molėtų krašte Sigitas rekomenduoja taikytis į ešerius ir žvejoti pirmoje dienos pusėje. Anksti ryte dryžuočiai pastebimai akytvesni.

Karšiai ir kita „balta žuvis“ ežeruose irgi gana aktyvi.

Neris tie Kaunu

Panevėžys, Kupiškis. Kupiškio mariose sterkai aprimę. Antradienį žvejojęs bičiulis Sigitas per visą dieną turėjo tik 2 kibimus ir ištrasukė vieną žuvį. Vietiniai irgi nesigiria. Geriau pagauna gaudantys žuvies gabaliuku ar negyva žuvele.

Zarasai. Neblogai beveik visuose ežeruose kimba karšiai. Ketvirtadienį vieni draugai žvejojo Avilio ežere – pagavo 4 karšius. Kiti pagavo geriau. Čičirio ežere paskutinėmis dienomis buvo užėję didesni, apie 3 kg sveriantys auksašoniai.

Pagal daugiametės tendencijas turėtų ežeruose pajudėti ešeriai. Bet kol kas to nėra. Ešeriai dažniausia „pakyla“ vos 15-20 min., dažniausiai vakarais. Jei tuo metu pataikai būti geroje vietoje – gali pagauti gerai.

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Kuršių mariose jau trečia diena nusistovėjo srovės, tekančios iš marių į jūrą. Sterkai ir ešeriai kimba vidutiniškai. Vakar žvejojęs bičiulis Vilius sugavo tris sterkus ir gal 8 ešerius. Iš jų vieną – sprendžiant pagal nuotrauką, kilograminį. Šiandien, kai jam skambinau, per 3 žūklės valandas buvo pagavęs 2 sterkus, sveriančius maždaug po pusantro kilogramo.

Nuo krantinių ir iš laivų puikia kimba karšiai.

Tokią informaciją pavyko surinkti šiam puikiam savaitgaliui. Susitiksime šį kartą Zarasų krašto ežeruose!