UAB „Panevėžio veislininkystė“ ir UAB „Šilutės veislininkystė“ iš privatizuojamų įmonių sąrašo buvo išbrauktos dar Vyriausybės posėdyje.

Specialias sąlygas turės suderinti Žemės ūkio ministerija ir Turto bankas. Kitos dvi buvo išbrauktos, nes nepavyko susitarti dėl specialiųjų sąlygų. E. Gustas tikino, kad toks sprendimas priimtas dėl to, kad sektoriaus atstovai tikino, jog „Kiaulių veislininkystė“ jiems nereikalinga, tačiau žemdirbių organizacijos tam prieštaravo. Jos paslaugomis naudojosi tik viena asociacija, nes įmonė buvo atsakinga už vieno kiaulių vertinimo metodo diegimą.

Kitos įmonės renkasi kitus, modernesnius metodus. Didžiausias kiaulių augintojas Lietuvoje „Idavang“ atsiveža jau įvertintus paršelius ir šia paslauga nesinaudoja.

Mindaugas Sinkevičius, Turto vadovas posėdyje sakė, kad įmonės akcijas įsigijęs asmuo privalės 5 metus išlaikyti tą pačią veiklą tokia pat apimtimi, kokia yra dabar. Jie nevykdys, bus skiriamos baudos. Pavyzdžiui, jei įmonės bus nupirkta už 500 tūkst. eurų, bauda gali būti 10 proc. šios sumos. Šiemet iš 12 veislynų, veikiančių Lietuvoje, „Kiaulių veislininkystei“ kiaules kontroliniam penėjimui buvo atvežusios 6 įmonės. Nuostolis susidaro, nes įmonė perka paršelius kiek didesne kaina nei rinkoje ir iš savo biudžeto padengia 30 proc. sąnaudų. Jei priemokos nebūtų, neliktų kas naudojasi šia paslauga.

Veislininkystės įmonės

Pasak Žemės ūkio ministerijos atstovės, pernai „Kiaulių veislininkystė“ vien per pirmą šių metų ketvirtį patyrė 40 tūkst. eurų nuostolių. Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl įmonė pateko į privatizuojamų įmonių sąrašą. Prieš tai buvo nurašyta virš 360 tūkst. eurų metinių nuostolių.

Įmonėje, rekvizitai.lt duomenimis dirba 30 žmonių, vidutinis atlyginimas 814 eurų. Bendrovės pagrindiniai tikslai, surašyti tinklalapyje:
1. Kontroliuoti veislines kiaules;
2.Raumeningumo nustatymas;
3. Veislinės kiaulės įvertinimas;
4.Kuilio įvertinimas;
5.Paršavedės įvertinimas;
6.Veislininkystės apskaitos tvarkymas;
7. Mėsos kokybės nustatymas

Ši veikla susijusi su skirtingų kiaulių veislių ir jų derinių produktyvumo savybių rodiklių
kaupimu, įvertinimu, analize. Tai apima kokybišką kiaulių produktyvumo apskaitos, kontrolės,
genotipinio ir fenotipinio įvertinimo paslaugų teikimą veislinių kiaulių augintojams, kontrolinio
penėjimo metodu paršavedžių ir kuilių įvertinimo vykdymą, kitų žemės ūkio paslaugų teikimą,
vykdant komercinę veiklą ir siekimas gauti kuo didesnes pajamas ir pelną. Tikslu apibūdinant
terminą, kad veislinė kiaulininkystė yra prioritetinė žemės ūkio šaka Lietuvoje, Bendrovė teikia
kiaulių produktyvumo apskaitos ir kontrolės paslaugas, vykdo veislinių kiaulių registraciją ir
identifikavimą, kilmės ir produktyvumo duomenų surinkimą, kaupimą, analizavimą veislininkystės
informacinėse sistemose, kiaulių mėsingumo įvertinimą, ženklinimą, nustato penėjimosi ir mėsinių
savybių, skerdenos ir mėsos kokybės vertės nustatymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)