Į Vilniuje, Pumpėnų g. 10, įsikūrusią stotelę galima atvežti daiktus, kurie nebereikalingi jums, bet dar gali atlikti savo funkciją ir pasitarnauti kitiems, lygiai taip pat čia bus galima visiškai nemokamai pasiimti jums patikusius daiktus. Visi į stotelę atvežti daiktai bus nufotografuoti ir įkelti į internetinę svetainę https://stoteledekui.lt/, kur bus galima patikusius daiktus rezervuoti.

Iš kairės: A. Bužinskas, T. Vaitkevičius, V. Benkunskas

Į stotelę daiktai priimami bet kurią savaitės dieną, didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės darbo metu. O štai pasiimti patikusius daiktus bus galima tik ketvirtadieniais. Rezervavus, tačiau neatsiėmus daiktų ketvirtadienį, rezervacija yra atšaukiama ir daiktai gali būti rezervuojami iš naujo.

Anot Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro vadovo Tomo Vaitkevičiaus, panašu, kad tokia naujovė sostinės gyventojų buvo itin laukta – dar iki atidarant stotelę vilniečiai suskubo rezervuoti daiktus. „Labai džiugu, kad vilniečiai taip entuziastingai priėmė šią naujovę. Vos per pusdienį svetainės lankytojai iš esmės „nušlavė“ visus stotelėje esančius daiktus juos rezervuodami. Toks susidomėjimas rodo, kad einame teisingu keliu“, – kalba VAATC vadovas.

Anot T. Vaitkevičiaus, daiktų, kuriuos jau šiuo metu galima rasti stotelėje, įvairovė yra didžiulė – ir baldai, ir elektronikos prietaisai – lygintuvai, mikrobangų krosnelės, – ir kiti namų apyvokos reikmenys, vaikų žaislai – dviratukai, paspirtukai, yra net sporto inventoriaus.

Renginio akimirka

„Tiesa, artimiausiu metu neplanuojama į stotelę priiminėti drabužių, pavojingų medžiagų. Bet viską, kas gali praversti buityje, galima rasti šioje aikštelėje. Čia žmonės gali atvežti ir būsto remonto metu nepanaudotus likučius – pvz., maišą cemento, kelis kvadratinius metrus plytelių ir pan.“, – vardija T. Vaitkevičius.

Renginio akimirka

Į stotelės atidarymą atvykusio Vilniaus miesto savivaldybės mero pavaduotojo Valdo Benkunsko teigimu, stotelės idėja yra puiki, bet tuo pačiu ir gana paprasta, tad keista, kad tokios stotelės nebuvo sugalvotos kiek anksčiau.

„Iš esmės idėja yra paprasta, atrodo, nieko čia stebuklingo, bet tas startas ir pirmieji įspūdžiai rodo, kad tokia paslauga buvo reikalinga. O pirmiausia ji skatina atsakingai vartoti. Juk lengviausia nenaudojamą daiktą tiesiog išmesti, bet šiuo atveju visi kartu kuriame sistemą, kai panaudotas daiktas gali toliau puikiai tarnauti kitam šeimininkui.

Taip užtikriname ir tvarkingesnę atliekų tvarkymo sistemą – daiktai, kurie yra reikalingi, turi tarnauti, o ne tiesiausiu būdu atsidurti sąvartynuose. Labai džiugina planai Vilniuje įrengti dar 10 tokių stotelių – tikimės, kad ši tradicija prigis. Daug čia matomų kortelių su užrašu „rezervuota“ nuteikia tikrai pozityviai“, – tikina V. Benkunskas, į stotelės atidarymą atvykęs ne tuščiomis – čia pristatė du fotelius.

Renginio akimirka

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas mano, kad tokia stotelė turėtų tapti pavyzdžiu ir kitoms šalies savivaldybėms.

„Tai nėra itin sudėtinga sistema, bet natūralu, kad ji veiktų, reikia atlikti namų darbus – surašyti taisykles, pagalvoti, kur geriausiai tokią stotelę įrengti, kaip paskatinti žmones ja naudoti. Tai užima šiek tiek laiko, bet, manau, VAATC galės pasidalinti patirtimi ir su kitomis savivaldybėmis. Gali būti, kad diegdami naujų stotelių kažką tobulinsime, per pirmus veiklos mėnesius pamatysime, ką galima padaryti dar geriau. Bet pirmas įspūdis, kurį susidariau čia atvažiavęs – sistema pasmerkta veikti sėkmingai“, – įsitikinęs A. Bužinskas.

Artimiausiu metu planuojama įrengti 18 tokių stotelių Vilniaus regione. Vilniaus mieste planuojamas 11 tokių stotelių tinklas.

Užsakymo nr.: PT_81471849