Gatvės neasfaltuotos, pėsčiųjų perėjų ir šaligatvių nėra, autobusų stotelės apgailėtinos, autobusų trūksta... Šiomis problemomis nuolat žurnalistams skundžiasi Tauralaukio gyventojai.

Tauralaukis - tai Dievo užmirštas kampelis. Taip jaunimas sako, bet man čia - gera. Jaučiuosi kaip kaime. Vos ne kilometrą iki autobusų stotelės kulniuoju“, - sakė dvylika metų Tauralaukyje gyvenanti ponia Anasatsija.

Moteris patvirtino, kad Tauralaukyje daug naujakurių, bet nėra bendruomenės, kaimynai vienas kito nepažįsta. „Labai trūksta bendruomenės namų, kuriuose galėtume susirinkti. Anūkė mano lanko Tauralaukio darželį. Sąlygos jame - labai prastos. Žada, pastatą rekonstruoti, pagerinti sąlygas darželiui, bet tada mokiniai turės keliauti į naują mokyklą kitame Dangės krante. Jeigu autobusiukai neveš, manau, kad per toli vaikams. Tai blogas sprendimas. Tauralaukyje reikia mokyklos, nes čia daugėja jaunų šeimų, vaikų“, - aiškino ponia Anastasija.

„Jaučiamės nesaugiai“

Autobuso stotelėje sutiktos Daiva ir Julija skundėsi, kad Tauralaukyje gyventi labai nepatogu ir nors kuriasi daug naujų gyventojų, infrastruktūra negerėja jau daug metų.

„Keliai netvarkyti, autobuso stotelė - nekokybiška. Jeigu lietus, žiemą čia stovime po atviru dangumi ir šąlame. Yra tunelis po Palangos plentu, jungiantis Tauralaukį ir Slengius, bet jis neapšviestas. Baisu juo eiti, kad į galvą negautum. Jeigu mes, moterys, vienos einame - tai tuneliu net nesinaudojame, rizikuodamos einame per gatvę“, - tikino pašnekovės

Apie saugumo trūkumą prabilo ir šešiolikmetis Jokūbas. Žingsniuodamas neseniai išasfaltuota Debesų gatve, asfaltu jaunuolis nesidžiaugė ir tvirtino, kad jaučiasi nesaugiai, nes nėra šaligatvių.

„Nuo mano namų buvusiuose Tauro soduose iki autobuso stotelės - apie 2 kilometrai kelio. Taip ir vaikštau vis apsidairydamas, muzikos per ausines klausytis eidamas negaliu, nes nesaugu. Pusė kelio asfaltas, kita pusė soduose - žvyrkelis“, - sakė pašnekovas ir pridūrė, kad susisiekimas su Tauralaukiu galėtų būti ir geresnis.

„Dabar važiuoja vien tik 14 autobusas, neretai jis nuo grafiko nukrypsta. Tada gaunu velnių dėl to, kad į mokyklą vėluoju. Galėtų čia daugiau autobusų važiuoti ir autobusų stotelių Tauralaukyje galėtų būti daugiau, nes rajonas didelis ir dar plečiasi“, - sakė Jokūbas.

Paauglys pasidžiaugė, kad Tauralaukyje gyventi ramu ir oras švaresnis nei kitose Klaipėdos miesto dalyse. „Kai noriu pramogų - į miestą važiuoju, nes Tauralaukyje tik vienas prekybos centras, parduotuvė „Ringelė“ ir picerija“, - paslaugų spektrą įvardijo pašnekovas.

Iš kaimo nepabėgo

Picerijoje dirbanti Veronika ir Mantas - vos spėja suktis.

„Klientų netrūksta, lankosi ir vietiniai ir pro šalį važiuojantys užsuka. Mes gyvename ne Tauralaukyje, tik į darbą atvažiuojame. Galėtų dažniau autobusas važiuoti. O apie šį kaimelį daugiau nieko nežinome, nes ryte atvažiuojame, vėlai vakare išvažiuojame, nėra kada pasivaikščioti“, - sakė picų kepėjai.

Picas užsakinėjusi ponia Birutė prisipažino jau penkiolika metų gyvenanti Tauralaukyje, Klaipėdos gatvėje, ir labai džiaugiasi šiuo rajonu. „Tik, kad gatvių miestas vis neišasfaltuoja, - pridūrė. - Kiek čia gyvename - tiek žada... Atsimenu, dar namą statėmės, žadėjo, kad 2015 metais tai tikrai jau asfaltas bus.

Dabar jau 2019-tieji, bet vis dar žvyruotoje gatvėje gyvename. Tiesa, gatvę laisto ir žiemą nuvalo, negalime skųstis, bet dviračiu pasivažinėti per skaldą negalime. Sūnus Ginduliuose gyvena. Ten, kaime, visos gatvės asfaltuotos. O čia vadinasi miestas. Juokiasi žmonės iš mūsų, kad iš kaimo niekur nepabėgome, nors ir prijungė Tauralaukį prie Klaipėdos gal prieš 15 metų. Gal nauja valdžia išpildys mūsų lūkesčius. O ir bendruomenė stiprėja - dabar jau Tauralaukio respublikoje gyvename“, - kalbėjo pašnekovė.

Moteris tikino, kad Tauralaukis - labai ramus, saugus gyvenamasis rajonas, kuriame nėra jokių prašalaičių, visi savi, pažįstami žmonės.

„Su keliais ir daugiau problemų yra. Nuo Palangos plento ūžesys namus pasiekia. Galėtų kada nors garso sienutes pastatyti, kaip įprasta didmiesčiuose. Pagrindinėje Pajūrio gatvėje, prie autobusų stotelių, niekur nėra pėsčiųjų perėjų. Tai labai labai nesaugu ir niekas nežada jų paišyti, nes žada gatvę rekonstruoti, vėl žada...“, - nutęsė Birutė.

Klientų netrūksta

Keturiolika metų Tauralaukyje gyvenanti Jurgita, dirbanti pardavėja „Ringelės“ parduotuvėje, juokėsi, kad jaučiasi kaip kaime, nes visus pirkėjus pažįsta.

Pašnekovės nuomone, Tauralaukis gražėja, auga. „Sutvarkė dvaro pastatą, kuris daug metų buvo apleistas. Prisistatė daug kotedžų, atsikėlė daug jaunų šeimų gyventi. Mums klientų pakanka, nors ir atsirado prekybos centras, tačiau žmonės vieni iš įpročio į „Ringelę“ ateina apsipirkti, kiti - dėl to, kad arčiau“, - sakė Jurgita.

Naujausia miesto teritorija

Tauralaukis itin didelis gyvenamasis rajonas, kurį galima suskirstyti į keletą segmentų. Pietinėje dalyje senasis Tauralaukis, kuriame daugiausia jau senų privačių gyvenamųjų namų, šiaurinėje dalyje du nauji prabangūs gyvenamieji rajonai: Dvaro slėnis ir Ringelio kvartalas, tarp kurių įsiterpusi visus piktinanti pramoninė zona su „Gintaro baldų“ gamykla, statybinį laužą kaupiančiomis įmonėmis ir pan.

Dar yra buvusi Tauro sodų bendrija, kuri netrukus taps pirmąja Klaipėdoje panaikinusia sodų bendrijos statusą ir prisijungusia prie miesto.

„Dauguma sodų bendrijoje nuolat gyvenančių žmonių taip nusprendė, tik oficialūs dokumentai dar nepasirašyti. Užtruko, nes valdžia keitėsi“, - paaiškino buvusių sodų teritorijoje sutikta Birutė.

Dvylika metų nuosavoje sodyboje gyvenanti moteris džiaugėsi prisijungimu prie miesto. „Iki šiol visą infrastruktūrą už savo pinigus turėjome tvarkyti, nors mokame mokesčius miestui tokius pat kaip ir visi klaipėdiečiai.

Tūkstančius kainavo elektra, vanduo ir nuotekos, dujos. Apie 13 tūkstančių litų vienas sklypas kainavo, o mes turime du sklypus. Ir kelius prižiūrėti, valyti irgi teko už savo pinigus. Asfaltuotų kelių jau mums neįpirkti. Gal miestas kada išasfaltuos. Tik asfalto mums čia trūksta.

Senais laikais gyvenau ir dirbau Tauralaukyje, šiltnamiuose. Prieš 30 metų mums davė sklypus, pavertė juos sodų bendrija. Kai patvirtino, kad sodo sklype galima statyti namus - nusprendėme čia pasistatyti ir prieš 12 metų persikėlėme gyventi.

„Prioritetas - magistralinėms miesto gatvėms“

Valdas Švedas, Klaipėdos savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas:

Pagrindinės Tauralaukyje Pajūrio gatvės rekonstrukcijos projektą Savivaldybė yra parengusi ir perdavusi Kelių direkcijai, kuri organizuos rangos darbų pirkimo konkursą. Savivaldybė tik iš dalies prisidės finansiškai prie jo įgyvendinimo. Šiuo metu yra ruošiamos konkurso sąlygos, tikimės, kad rudenį jis bus paskelbtas. Tad kitais metais šios gatvės rekonstrukcija turėtų prasidėti.

Dėl Virkučių, Klaipėdos, Vaivorykštės, Lietaus, Vėjo ir Žvaigždžių gatvių asfaltavimo pietinėje Tauralaukio pusėje šiuo metu Savivaldybėje yra rengiama dokumentacija projektui parengti ir rangos darbams. Realūs darbai turėtų prasidėti taip pat kitais metais.

Šiaurinėje rajono gatvėje neseniai išasfaltuotos gatvės yra be šaligatvių todėl, kad projektas dėl finansinių priežasčių yra suskaidytas etapais. Įgyvendintas pirmas etapas - gatvės išasfaltuos ir apšviestos, kitame etape numatyta tiesti dviračių ir pėsčiųjų takus, tačiau prioritetas yra žvyruotų gatvių asfaltavimas, todėl antrasis etapas nukeltas ateičiai.

Miesto prioritetas yra magistralinės gatvės - Šilutės plentas, Pamario, Jūrininkų, Pilies gatvės. Šalutinės gatvės asfaltuojamos už tas lėšas, kurios lieka.

Apie buvusių Tauro sodų gatves nieko negaliu pasakyti. Mūsų patvirtintame Strateginiame veiklos plane Tauralaukyje numatyta asfaltuoti tik pietinėje dalyje esančias gatves.