Į teismo posėdį atvyko baudžiamojon atsakomybėn patraukti aktoriai Vitalijus Cololo, Mindaugas Papinigis ir Ainis Storpirštis. Kaltinamųjų suole turėjo sėdėti ir režisierius Emilis Vėlyvis, tačiau jis į posėdį neatvyko, nes yra išvykęs į Turkiją – jo advokatas sako, kad E. Vėlyvis yra komandiruotėje.

E. Vėlyvio kelionė teisėjai Janinai Brazauskienei sukėlė abejonių, nes teismui pateiktuose dokumentuose nurodyta, kad jis jau turėjo būti grįžęs į Lietuvą. Jeigu ir kitus kartus jis neatvyks į teismą, už neatvykimą be pateisinamos priežasties gali grėsti atsakomybė.

Teismas bylą iš esmės nutarė nagrinėti tik rugpjūčio mėnesį – tuomet ketinama apklausti kaltinamuosius, o vėliau – ir liudytojus.

„Mes duosime parodymus, nes neturime ką slėpti“, – sakė kaltinamųjų advokatas.

Nors teismo salėje kaltinamųjų advokatas teigė, kad baudžiamojon atsakomybėn patraukti aktoriai neturi ko slėpti, po trumpo posėdžio su žurnalistais jie taip ir nepanoro bendrauti.

„Kad aš dar negaliu vertinti“, – vienintelis tepasakė V. Cololo.

Teismo posėdis Šalčininkuose įnešė sumaišties ne tik aktoriams, kuriems čia dar ne kartą reikės apsilankyti, bet ir teismo darbuotojams, nesitikėjusiems gausaus žiniasklaidos dėmesio. Teisėja net pareikalavo, kad visi posėdyje dalyvaujantys žurnalistai pateiktų savo asmens dokumentus, nors tokio įpareigojimo nenumato joks įstatymas.

Aktoriai ir režisierius yra kaltinami trukdę atlikti religines apeigas ar iškilmes per pernykščias mišias Šalčininkų rajone.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas po to, kai praėjusių metų rugpjūčio 15 dieną minint Žolinės šventę, į Turgelių miestelyje esančią bažnyčią užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai – V. Cololo, M. Papinigis ir A. Storpirštis.

Jie lenkų kalba pasakojo apie spalio mėnesį „Siemens“ arenoje vyksiantį renginį „Zero live show“, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalino suktines, taip galimai sutrikdydami religinės bendruomenės apeigas, teigia prokuratūra.

Tuo metu bažnyčioje vyko bendra tikinčiųjų rožinio malda, išpažinčių klausymas.
Tyrimo metu nustatyta, kad artistai įžūliai bažnyčioje elgėsi pagal režisieriaus Emilio Vėlyvio surašytą scenarijų.

„Manoma, kad aktorių veiksmai, padaryti viešoje vietoje, nebuvo korektiški ir atitinkantys moralės normas. Tyrimo metu apklausti kai kurie bažnyčioje buvę žmonės nurodė pasijutę pažeminti ir šokiruoti, jų teigimu, toks būdas reklamuotis nėra tinkamas“, – teigė prokurorai.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad reklaminės akcijos organizatoriai ir vykdytojai tyčia, sąmoningai rengėsi sutrikdyti religines apeigas būtent šioje bažnyčioje, gausiai lankomoje lenkų tautybės tikinčiųjų.

Anot prokuratūros, savo veiksmais jie „galimai viešai pasityčiojo iš laisvės išpažinti ir praktikuoti katalikų religiją“.

Už trukdymą atlikti religines apeigas ar iškilmes gali būti baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Pernai spalį prokuratūra skelbė ikiteisminį tyrimą nutraukianti, nes nenustatyta, kad padaryta nusikalstama veika, tačiau konstatuota, jog reklaminės akcijos organizatoriams ir atlikėjams galėtų būti taikoma administracinė atsakomybė.

Tuomet prokurorai konstatavo, kad aktorių veiksmai nebuvo nukreipti prieš religinės bendruomenės narių teisę dalyvauti religinėse apeigose, jų tikslas buvo ne sutrikdyti mišias, o suplanuota komercinio renginio reklama.

Nurodyta, kad aktorių veiksmai nebuvo korektiški ir atitinkantys moralės normas, tačiau jais nebuvo rodoma didelė nepagarba aplinkiniams, nebuvo akivaizdžiai pažeisti visuomenės interesai.
Vėliau aukštesnysis prokuroras panaikino sprendimą nutraukti šį ikiteisminį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (476)