Žiemą Šventojoje apskritai tuščia. Atvažiuoja vienas kitas žmogus, čia nusipirkęs namelį, ir viskas. Poilsiautojai šiame kurorte šiemet pradėjo rodytis savaitgaliais nuo gegužės. Jeigu orai geri, kurortas pradeda atgyti iš karto po Joninių ir sezonas trunka maždaug iki rugpjūčio 20 d. O paskui, pasak šventojiškės Genutės, ir vėl miręs sezonas.

„Palangai apie tokius tik pasapnuoti“

„Sunku galą su galu sudurti. Vyras žvejoja, o dabar ir tos žvejybos nėra - visokie draudimai ir ruoniai puola, viską išdrasko. Visa viltis - užsidirbti iš poilsiautojų per sezoną. Daugelis šventojiškių - pensininkai, visi bandome iš to kiek prisidurti. O jaunoms šeimos dar blogiau, jos neturi iš ko prisidurti.

Bet poilsiautojų Šventojoje daugėja. Pas mus važiuoja tie, kurie nori ramesnio poilsio. Jau nemažai namelių pristatyta, miestelis po truputį gražėja. Ar matėte, kokie gražūs Šventojoje pliažai. Nors ir nedidelis tas ruožas, bet tikra pasaka. Žmonėms jie labai patinka. Palangai apie tokius tik pasapnuoti“, - kalbėjo šventojiškė Genutė, čia gyvenanti jau 48 metus, nuo to laiko, kai ištekėjo.

Poilsiautojai dabar išrankesni

A. Valiukas, paklaustas, kaip Šventojoje pasikeitė gyvenimas, atsakė: „Poilsiautojų tai privažiuoja. Šiais laikais jie darosi išrankesni. Nori, kad namelis būtų kuo arčiau prie jūros. Jie jau neina gyventi pas žmones. Kad taip įvyktų, turi būti pikas. Anksčiau daug poilsiautojų būdavo šventojiškių namuose. Dabar tiek jau tų kotedžų pristatyta, tai kam lįsti pas žmones. Ten ir jūra arčiau. Ir dar jie statosi ir statosi. Ko gero, reikės su rusais pradėti draugauti, kad jie imtų čia važiuoti poilsiauti. Lietuvoje jau greitai nebebus kam pas mus važiuoti. Lietuviai daugiausia į Turkiją varo.

Šventojoje daugiausia vienadienių poilsiautojų, kurie atvyksta pabūti šeštadieniais, sekmadieniais. Todėl, kad čia nėra kas veikti. Palanga bent parkus turi“, - pasakojo ponas Antanas.

Palanga - pamotė ar motina?

Šventojoje teisę balsuoti turinčių žmonių šiuo metu yra 1 691. Prieš kelerius metus jų buvo 1 200-1 300. Pasak Šventosios seniūno Alvido Baciaus, gyventojų skaičius kurorte auga. Miestelis gyvena savo gyvenimą. Dėl tos ramumos kai kurie žmonės kraustosi čia gyventi, nors vasarą tos tylos kur kas mažiau.

A. Valiukas mano, kad Palanga yra Šventosios pamotė. „Visi darbai pirmiausia daromi Palangoje. Kai kurortinis sezonas baigiasi, ką nors ir pas mus pradeda daryti, nesvarbu, lyja ar ne. Įmesk į pelkę asfaltą, ar jis prilips? Pro mane vaikai eina į mokyklą, į darželį ir vartaliojasi. Girdžiu - bubumt, bubumt ir jau verkia. Pažiūrėkite, koks šaligatvis yra kitoje pusėje. Užtat tie mažuliukai ir griūna. Užtat mes ir jaučiamės tarsi pamotės vaikai būtume“, - kalbėjo Antanas.

O štai seniūnas A. Bacius sako, kad žmonės iš inercijos taip kalba, kad Palanga - pamotė. „Žmonės visada šiek tiek perdeda, kad atrodytų įspūdingiau. Iš pradžių mane toks posakis labai erzindavo. Galvoju, vieną kartą imsiu ir pasižiūrėsiu, kiek pinigų gauna Šventoji ir Palanga. Tai štai, vienas žmogus Šventojoje gauna 4 kartus daugiau pinigų nei Palangoje. Taigi Šventoji tikrai nėra našlaitė. Žmonės nori visko tuojau pat ir dabar“, - sakė seniūnas.

Pasak jo, žinoma, yra ir gyvenančiųjų nepasiturinčiai. „Maisto banko“ savanoriai ketvirtadieniais ir penktadieniais dalina jiems maistą. „Šventojoje daug namelių, nes žmonės gyvena iš poilsiautojų. Žiemą jie žvejoja. Tikrai dar yra žvejų pas mus. Jie skundžiasi, kad ruonių daugėja, o žuvų mažėja. Kartais jie iš jūros grįžta tušti ir su suplėšytais tinklais. Kiti pagalvoja, kad gal nebereikia žvejoti“, - pasakojo seniūnas.

Anot jo, jeigu žmonės nori daugiau triukšmo ir pramogų, renkasi Palangą, o jeigu pailsėti ir triukšmo tik truputį - tada Šventąją. Joje ir visai kitos kainos nei Palangoje. „Žinoma, ten gyvenimo sąlygos geresnės. Deja, dar yra ir tokių vietų, kur nėra jokių sąlygų, bet jų jau mažėja. Žmonės pradėjo mesti iš savo sąrašų pigiausius variantus, kur, galima sakyti, nuomojama tik lova“, - sakė A. Bacius.

Šventosios nerodo GPS

„Šventosios juk nėra žemėlapiuose. Kol į GPS neįvesi Palangos, nerasi Šventosios gatvės. Man vienas žmogus skundėsi: „Bliamba, ieškau ieškau, ir nieko, įvedžiau Palangą - jo, atsirado ir gatvė Šventojoje“, - pasakojo ponas Antanas.

Seniūnas A. Bacius sako, kad yra tik vienas teritorinis vienetas - Palanga. „Yra vienas miestas Palanga. O iš seno mes vadiname vieną miesto teritoriją Šventąja. Tikrai nėra didelių problemų dėl to, kad GPS nėra Šventosios, viską susirandame pagal adresą. GPS orientuojasi pagal žemėlapį, o jame yra nubraižytos gatvės, kurių dar nėra. Čia tai problema. Gatvės yra įvardintos, bet iš tikrųjų ten kol kas yra laukai, gatvės bus ateityje. Kai žmonėms buvo grąžinama žemė, formuojami sklypai, suprantama, atsirado virtualios gatvės“, - aiškino seniūnas.

Svarbiausia jūra, kiti malonumai nebūtini

Poilsiautojų ieškojome išgirtuose Šventosios pliažuose. Deja, pakalbinti pavyko tik du. „Atvažiavau prieš kelias valandas, ir iškart prie jūros“, - sakė ponas Artūras, atvykęs iš Alytaus.

Šventąją jis renkasi todėl, kad poilsis čia tikrai ramus. „Mūsų darbai gana aktyvūs, tad ilsėti reikia ramiai ir būtinai išvažiuoti kur nors. Žadame pabūti iki ketvirtadienio, beveik savaitę. Tikiuosi, žmonių dar daug nebus. Aš kaip tik to ir noriu. Ne visada važiuoju į Šventąją, kaskart vis kitur - arba į Preilą, arba į Juodkrantę, arba į Nidą. Pernai buvau Palangoje. Atostogų dienas išsidalinu. Bet be jūros niekaip negaliu, savaitę jai visada skiriu“, - sakė Artūras.

Para - tik 10 eurų

Vilnietis Audrius, turintis savo statybų įmonę, į Šventąją atvyko su 14 žmonių kompanija, su vaikais. Jie išsinuomojo namuką už beždžionių tilto dviem dienoms ir dviem naktims, t. y. būtent savaitgaliui. Jo viešnagės tikslas - norėjo paplaukioti vandens motociklu, kurį atsivežė iš Vilniaus.

„Palangoje buvo vasaros sezono atidarymas, ten jau pilna žmonių, o Šventojoje visiškai tuščia, nieko nėra. Vakare viskas uždaryta, net žuvies negali nusipirkti. Pirmą kartą matau, kad Šventoji būtų tokia tuščia. Nežinau, kodėl taip yra - ir kainos geresnės, ir ramiau. Mes norėjome gyventi kuo arčiau jūros. Ir tai gavome - 100-150 metrų iki jūros. Tikrai labai gerai. Ir vienam žmogui naktis kainavo 10 eurų. Sakyčiau, kad tai labai pigu, palyginti su Palanga. Tarp jų tik 15 km atstumas, o kainos skiriasi 3-4 kartus. Palangoje vienos nakties kaina 30-40 eurų. O Šventojoje mums sako, kadangi sezonas dar neprasidėjo, tai žmogui po 10 eurų, o sezono metu būtų po 15 eurų. Yra visi patogumai, net šašlykynė, vaikams žaidimų aikštelė, tikrai labai gerai. Mums tikrai pasisekė. Mes kiekvienais metais atvažiuojame į Šventąją bent jau pereiti per ją. Nakvojome tik pirmą kartą“, - pasakojo Audrius ir pridūrė, kad jam ir nereikia, jog kurorte būtų daug žmonių. Anksčiau, kol neturėjo vaikų, jis, žinoma, rinkdavosi Palangą, o dabar jau prioritetą teikia Šventajai, nes vaikams čia patogiau.

Priklausomi nuo oro

Gatvėse kalbinti šventojiškiai mano, kad jų kurorte kol kas taip tuščia todėl, kad gegužę buvo šalti orai. Šį savaitgalį buvo laukiama daugiau žmonių, nes jau atvažiuoja „Energetiko“ poilsiautojai. „Pernai tokiu metu dirbome, nes orai buvo šiltesni. O šiemet, kol tuščia, nieko gero“, - sakė prekeivė Birutė.

Seniūnas A. Bacius sako, kad poilsiautojai šiame kurorte renkasi įvairiai. Pernai jie pasirodė Šventojoje anksčiau, nei sezonas prasidėjo Palangoje. Jis taip pat mano, kad tai pirmiausia lemia oras. Pasak seniūno, Šventoji šį sezoną pasitinka tradiciškai su Joninėmis, su baikerių festivaliu. „Nežinau kodėl, bet po Joninių tikrai Šventojoje padaugėja žmonių. Todėl ir sezoną tada atidarome“, - sakė seniūnas.