DELFI primena, kad savo atsaką į žurnalistų klausimus apie skyrybas R. Skaisgirys viešai užsiminė gegužės 21 dieną pateiksiantis dar prieš kelias savaites. Buvo informuojama, kad žiniasklaida turėtų sulaukti pikantiško turinio vaizdo medžiagos, kurį atsiuntę asmenys pavadino „paslaptimi“. Išaušus lemtingai dienai, DELFI redakciją pasiekė laiškas su videonuoroda į internetinį serialą, pavadinimu „GlostykBobiką!“.

Svarstoma, ar šis „Youtube“ tinkle patalpintas serialas yra įkvėptas realių Rolando ir Vaidos santykių, tačiau į bet kokius tokius ar panašius klausimus prodiuseris R. Skaisgirys atsakė tyla.

Nepaisant to, internete patalpintas serialo anonsas sufleruoja apie galimą Vaidos ir Rolando meilės istoriją. Jau pirmomis sekundėmis fone girdisi daina su žodžiais „bad liar“ (liet. blogas melagis), o ekrane matoma pora tuokiasi ant jūros kranto – visai kaip ir Skaisgiriai, kurie amžiną meilę vienas kitam prisiekė Barbadose 2013 metais.

Dar vienas sutapimas yra pagrindinių herojų vardai – Skaistė ir Girius, kuriuos sujungus lengvai išeina Skaisgirių pavardė. Beje, jie taip pat išgyvena skyrybų dramą.

Tačiau tokie menki sutapimai, anot advokatės S. Proninos, vargu, ar suteikia realaus pagrindo manyti, kad paviešinta informacija gali daryti kokią nors įtaką V. ir R. Skaisgirių ištuokos bylos eigai.

„Esu tikra, kad internetinėje erdvėje paviešintas prodiuserinės įmonės „Videometra“ kūrinys ir jo turinys yra visiškai nesusijęs su Vaidos ir Rolando civiline byla dėl santuokos nutraukimo dėl kito sutuoktinio kaltės.

Šiame kūrinyje nėra jokios informacijos apie santuokos nutraukimo civilinės bylos šalis (Vaidą ir Rolandą), jame nenurodomi šalių vardai, pavardės, jų fotonuotraukos, portretai ar kitokie atvaizdai, jame nenurodomos būtent šalių santuokos iširimo priežastys, duomenys apie sutuoktinių kaltę, kitas su santuokos nutraukimu susijusias aplinkybes“, – DELFI tikino advokatė.

Teisė į privatų gyvenimą yra viena iš pagrindinių žmogaus teisių, tačiau šiuo atveju, anot S. Proninos, tokia teisė pažeista nebuvo.

„Konkrečiu atveju neįžvelgiu (...) asmens teisių pažeidimų. Pateiktame vaizdo kūrinyje nėra paviešinti besiskiriančių sutuoktinių Vaidos ir Rolando vardai, pavardės, kita svarbi informacija apie asmenis, nėra pateikiami jokie sutuoktinių privatų gyvenimą parodantys dokumentai, vaizdo įrašai ar nuotraukos iš jų santuokinio gyvenimo.

Kūrinio personažai visiškai vizualiai nepanašūs į sutuoktinius Vaidą ir Rolandą, nepanašus jų elgesys, herojams suteiktos individualios savybės, todėl teigti, kad vaizdo įrašo autoriai siekė sukurti būtent minėtų asmenų (Vaidos ir Rolando) prototipus, negalima.

Žinoma, kad kiekvienas meno kūrinys sukuriamas taip, kad suinteresuotų žiūrovą, skaitytoją. Jame dažniausiai parodomos kasdienės istorijos, realios situacijos su pakeistais, išgalvotais vardais, pseudonimais, istorijos, kurios galėjo nutikti kiekvienam iš mūsų.

Šiuolaikiniuose scenarijuose dažniausiai dominuoja realizmas, parodomas realus gyvenimas, todėl bet kuris iš mūsų gali tapti meninio kūrinio, filmo, serialo herojumi, jeigu šalia mūsų atsiras meniškas žmogus, kūrėjas, kuriam pasirodysime įdomiais personažais.

Kūrinio apie kiekvieną iš mūsų priežastimi gali būti visiškai banalūs dalykai – mūsų kvapas, šypsena, liūdnos akys, ilgesingas žvilgsnis ir kt. Kiekvienas autorius stengiasi sukurti realių herojų prototipus, pateikia kūrinį kuo įmanoma realistiškiau“, – DELFI tikina pašnekovė.

„Pažymėtina, kad nėra uždrausta į siužetą įtraukti realias aplinkybes, šiuo metu vykstančius dalykus, situacijas, jeigu nepažeidžiama asmens teisė į vardą, privatų gyvenimą.

Aplinkybės pateiktos šiame siužete neatspindi Vaidos ir Rolando privataus gyvenimo realijų (pavyzdžiui, jie susituokė 2013 m. Barbadose, o siužete minima, kad pora susituokė prieš 10 metų prie jūros), kas rodo, kad siužetas yra autorių fantazijos vaisius.

Dažniausiai kūrinių autoriai herojus parenka taip, kad žiūrovas galėtų save sutapatinti su autoriaus sukurtais herojais, istorijos pateikiamos atsižvelgiant į gyvenimo aktualijas, o skyrybos yra itin aktuali tema šiandien.

Iš savo beveik keturiasdešimties metų teisinio darbo praktikos galiu pasakyti, kad kone kiekviena skyrybų byla yra panaši ar net tapati, panašios yra pažinčių aplinkybės, vestuvių tendencijos (šiuo metu dažna jauna pora tuokiasi užsienyje arba pajūryje, (...) o skyrybų priežastys paskutiniu metu daugumoje bylų – neištikimybė ir kt.)“, – sako S. Pronina.

Pašnekovė abejoja, kad serialo fragmentai galėtų būti objektu, vertinamu teisme. Iš pateiktos trumpos medžiagos, kaip teigia advokatė, negalima daryti vienareikšmiškos išvados dėl būsimo serialo siužeto, jo turinio ar būsimų pažeidimų, todėl, tikėtina, kad teisinio pagrindo stabdyti serialo autorius ar juos bausti dėl galimų privačių faktų viešinimo, nėra.

Pasiteiravus, ar dėl tokio sutuoktinio žingsnio V. Skaisgirė galėtų kreiptis į teismą, S. Pronina tikina, kad tokia galimybė visada yra.

„Teisinėje valstybėje kiekvienas asmuo turi teisę kreiptis į teismą jeigu, mano, kad jo teisės yra pažeidžiamos (LR CPK 5 str.) ir tik teismas gali nuspręsti, ar iš tikrųjų buvo pažeista asmens teisė arba įstatymo saugomas interesas. Tad sprendimą šiuo klausimu turi priimti pati Vaida“, – sako pašnekovė.

Paklausus, ar R. Skaisgirys tokiu kūriniu pradėjo precedentą, kuomet antros pusės ar kito žmogaus paslaptis galima viešinti prisidengiant meniniu kūriniu ir dėl to išvengti bet kokios atsakomybės, S. Pronina nemano, kad toks pavyzdys gali būti vadinamas precedentu.

„Teigti, kad prodiuseris pradėjo precedentą nėra jokio pagrindo. Kaip minėjau aukščiau, kiekvienas žiūrovas, skaitytojas gali įžvelgti savo teisių pažeidimą vos ne kiekviename meno kūrinyje“, – tikino ji.

Kaip pasakoja S. Pronina, Lietuvos teismų praktikoje yra begalė bylų dėl teisių į privataus gyvenimo neliečiamumą, teisių į atvaizdą pažeidimų, tačiau šiuo konkrečiu atveju to pasakyti negalima.

„Mūsų šalies įstatymai gina teisę į atvaizdą (fizinio asmens nuotrauką, portretą ar kitokį atvaizdą), tačiau, mano manymu, įmonės „Videometra“ kūrinyje tokių Vaidos ir Rolando duomenų, kaip fotonuotraukų, portretų, jų dalių ar kitokio atvaizdo nėra, o pagrindinių herojų (Skaistės ir Giriaus) sceninis įvaizdis nėra tapatus viešai (žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose) pateiktam Vaidos ir Rolando įvaizdžiui“, – DELFI komentavo žinoma advokatė.

Serialą įvertino ir pati V. Skaisgirė

Primename, kad minimas sensacingas vaizdo įrašas paviešintas gegužės 21-ąją. Kodėl pasirinkta ši data atskleidžiama nėra.

„Pristatome vaizdo įrašą, kurį R. Skaisgirys minėjo interviu metu. Lydinčio pranešimo spaudai nepateikiame, paliekame tai jūsų vertinimui. Tikime, kad šis vaizdo įrašas sudomins jūsų portalo lankytojus“, – laiške su videoturiniu skelbė „Videometros“ komunikacijos vadovas Andrius Česnulevičius.

DELFI susisiekus su pačiu R. Skaisgiriu jis atsisakė pasidalinti bet kokiu komentaru, teigdamas, kad savo santykių nekomentavo anksčiau, todėl nekomentuos ir dabar.

„Ne, negaliu (komentuoti), todėl, kad ten (vaizdo įraše) viskas pateikta“, – sakė jis.

„Niekada nieko ir nesakiau šiuo klausimu“, – DELFI pridūrė R. Skaisgirys.

Kiek daugiau nei 4 min. trukmės serialo serija „Youtube“ tinkle apibūdinama kaip turinys, kuris žiūrovams padės lengviau suprasti pramogų pasaulį ir jame vyraujančias dramas.

Minimą serialą įvertino ir pati V. Skaisgirė.

„Na, žinokite, man sunku tai vertinti. Kaip kūrėjai sako, jeigu kyla kokių nors klausimų, reikia kreiptis į pačią prodiuserinę kompaniją. Man sunku spekuliuoti ar bandyti atspėti, kas čia yra sukurta ir kas kuo remiasi“, – DELFI kalbėjo Vaida.

Tiesiai pasiteiravus, ar, jos nuomone, matyti vaizdai kiek nors primena jos bei Rolando santuoką, Vaida vėlgi atsisakė veltis į tokias diskusijas.

„Man sunku tokius dalykus vertinti, juo labiau – tokiame formate, todėl nelabai norėčiau veltis į tokius ar panašius žaidimus“, – paaiškino ji.

Kol kas besiskirianti pora, regis, bendrauja ne itin draugiškai, todėl kalbėti ir apie oficialų skyrybų procesą Vaidai nėra lengva.

„Kaip aš visą laiką sakiau, tikiuosi, kad man pavyks nepasiduoti jokioms provokacijoms. Nesinori apie tokius dalykus kalbėti viešai, jau vien dėl to, kad esu mama. Man visiškai nesinori, kad mano sūnus kažkada paaugęs visa tai rastų ir skaitytų, todėl ir dabar šia tema diskutuoti nenoriu“, – dėstė pašnekovė.

Pasiteiravus, ar per metus, kuomet sklandė gandai apie jos ir Rolando skyrybas, Vaida visgi mėgino lipdyti jųdviejų santykius, žinoma moteris sukimą skirtingais keliais prilygino karui.

„Skyrybos yra karas, kuriame laimėjusių nebūna. Čia visi pralaimi ir visiems yra skaudu“, – sakė ji.

Paklausus, kokia buvo jos ir Rolando pagrindinė skyrybų priežastis, viešųjų ryšių specialistė tiesaus atsakymo vengė, teigdama, kad tai yra labai skaudi tema.

„Nematau nei noro, nei tikslo apie tai kalbėti, atleiskite“, – mandagiai atsiprašė V. Skaisgirė.

DELFI primena, kad TV laidų prodiuseris, buvęs krepšininkas R. Skaisgirys su Vaida susituokė 2013 metais Barbadose. Tuomet jiems jau buvo gimęs sūnus. Šiuo metu berniukui jau penkeri.

Apie tai, jog šeimoje atsirado nesutarimų kalbama jau daugiau nei metus, DELFI žiniomis, R. Skaisgirys jau seniai išsikraustęs iš šeimos namų ir gyvena atskirai.

Ši santuoka TV prodiuseriui – jau antroji, o V. Skaisgirei – pirmoji. Pora kartu buvo nuo 2011 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)