Huawei“ yra tai, kas yra labai pavojinga, – pareiškė jis reporteriams Baltuosiuose rūmuose. – Pažvelkite, ką jie padarė saugumo požiūriu, kariniu požiūriu. Tai labai pavojinga.“

Visgi JAV prezidentas pažymėjo, jog yra „visai tikėtina“, kad Vašingtonas su Pekinu pasieks susitarimą, kuris leistų užbaigti vis aštrėjantį prekybos ginčą ir į kurį „galėtų būti įtraukta „Huawei“.

Praėjusią savaitę D. Trumpas paskelbė nacionalinę nepaprastąją padėtį ir liepė įtraukti į „juodąjį“ sąrašą bendroves, kurios, kaip manoma, „kelia nepriimtiną riziką Jungtinių Valstijų nacionaliniam saugumui“.

Netrukus po to JAV prekybos departamentas uždraudė JAV bendrovėms parduoti ar perduoti JAV technologijas Kinijos telekomunikacijų įrangos milžinei „Huawei“. Tiesa, vėliau departamentas įvedė laikinąsias licencijas ir patikslino, jog draudimo įsigaliojimas atidedamas 90 dienų, kad būtų išvengta „didžiulių sutrikimų“.

„Huawei“ yra antra pagal dydį pasaulyje išmaniųjų telefonų gamintoja ir savo telefonuose bendrovė naudoja „Google“ operacinę sistemą „Android“. Ji taip pat yra didžiausia telekomunikacijų įrangos gamintoja.

JAV konfrontacija su „Huawei“, kuri tapo naujosios kartos (5G) mobiliojo ryšio tinklų technologijų lydere, didėja ne pirmus metus.

Jungtinių Valstijų žvalgyba mano, kad „Huawei“ palaiko Kinijos kariuomenė ir kad bendrovės įranga Pekino šnipams gali suteikti slaptą prieigą prie kitų šalių komunikacijų tinklų.

Beje, D. Trumpo žodžiai visiškai prieštaravo pareiškimui, kurį vos keliomis valandomis anksčiau padarė JAV valstybės sekretorius Mike‘as Pompeo, o jis pažymėjo, kad „Huawei“ ir prekybos klausimai nėra susiję.

Interviu televizijos kanalui CNBC M. Pompeo pabrėžė, jog tai yra du atskiri dalykai: „nacionalinio saugumo aspektas“ ir pastangos „tarp dviejų šalių sukurti sąžiningus, abipusiai naudingus ir subalansuotus prekybos santykius“.

„Tikiuosi, jog mums pavyks tuos klausimus spręsti atskirai. Būtina užtikrinti Amerikos nacionalinį saugumą. Ir taip pat mums reikia užtikrinti, kad būtų nustatytos teisingos prekybos taisyklės“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius.

Jis taip pat atmetė „Huawei“ pareiškimus apie bendrovės santykius su Kinijos vyriausybe ir pareiškė, jog bet kokie šios bendrovės „liečiami“ duomenys „rizikuoja“ patekti į blogas rankas.

„Sakyti, kad jie nedirba su Kinijos vyriausybe, yra neteisingas teiginys“, – pareiškė M. Pompeo.

„Huawei“, anot jo, yra „glaudžiai susijusi ne tik su Kinija, bet ir su Kinijos komunistų partija“.

Tuo tarpu Pekinas jau įžvelgė ryšį tarp prekybos ginčo ir priemonių, kurių Vašingtonas imasi prieš „Huawei“.

„Jungtinės Valstijos naudoja valstybės galią, kad savavališkai darytų spaudimą privačiai Kinijos bendrovei, tokiai kaip „Huawei“, ir tai yra tipiškas ekonominio bauginimo pavyzdys“, – trečiadienį pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi.

Jis įspėjo, jog Pekinas yra pasirengęs prekybos kare su Vašingtonu „kovoti iki pat galo“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)