Apie tai, kaip pakeisti savo gyvenimo būdą, kodėl vaistai gali padėti tik trumpą laiką, į kurias gamtos dovanas, esančias tiesiog po kojomis, reikia pirmiausia atkreipti dėmesį, kaip iš kiaulpienės pasigaminti kavos ir makaronų, interviu su žolininku.

– Kaip geriau spręsti sveikatos problemas – tabletėmis ar žolelėmis?

– Kai dirbau vaistinėje, stengiausi žmonėms padėti tabletėmis. Pavyzdžiui, kai duodavau vaistų nuo rūgštingumo, žmogus grįždavo po savaitės ir sakydavo, kad tas vaistas tiesiog neveikia. Tada duodavau stipresnį, o po pusės metų atėjęs tas pats pacientas jau prašydavo paties stipriausio vaisto, pridėdamas dar ir tai, kad problemų jau atsirado ir su kepenimis. Aš galvodavau, kodėl taip yra ir vaistai nepadeda.

Tuomet atsakymų patraukiau ieškoti į gamtą. Gamtoje, po kojomis, vaistų yra net daugiau nei bet kurioje vaistinėje. Nereikia daug ieškoti, reikia vertinti tai, ką turime. Taigi dabar bandau žmonėms padėti vaistažolėmis. Žinoma, jeigu norime greito sprendimo, tada tabletė yra parankus sprendimas, bet jeigu norime problemą išspręsti iš esmės, tada tabletės jau nebegali padėti.

– Apie tai turbūt būtų galima daug kalbėti, bet kadangi mūsų laikas ribotas, eikime prie įdomiausių dalykų. Prieš pokalbį sakėte, kad norėtumėte pasikalbėti apie tai, kas dabar aktualu. Apskritai turbūt ne tik šiuo metu daugeliui aktuali bendra savijauta. Dabar dažnas jau ryte jaučiasi pavargęs. Ypač tai pasireiškia žiemą, pavasarį. Ką patartumėte? Kaip vaistažolėmis susigrąžinti energiją?

– Pirmiausia reikia pagalvoti apie tai, kad arba Dievas duoda energijos, arba ne. Jeigu ryte atsikėlus, prieš einant į darbą, visai nėra jėgų ir apninka abejingumas, tai nėra gerai. O išgėrus stiprios kavos, galima dirbti bet kokį darbą, nes staiga atsiranda energijos, bet tai yra dirbtinas būdas.

Reikia pirmiausia pagalvoti, ar tai tikrai yra tavo mėgstamas darbas, nes jeigu jis toks būtų, energijos iš karto būtų daugiau. Ką daryti, jeigu jau nebepadeda net trys išgerti kavos puodeliai?

Viena moteris man neseniai ir paskambino, prašė padėti. Ji sakė, kad pradėjo triskart per dieną gerti kavą su šokoladu ir jai jau atsirado refliuksas. Aš jai pirmiausia patariau pamažinti kavos, bet ji atsisakė, argumentuodama tuo, kad tai yra labai sunku atsisakyti tokio malonumo. Pavyzdžiui, yra augalų, kurie gali suteikti energijos. Tai – gaurometis. Yra daug augalų, kurie gali pakeisti tą kasdien geriamą kavą. Taip pat galima išbandyti kiaulpienių šaknis, iš jų galima pasigaminti kavą. Ar galite įsivaizduoti? Tiesiog išsidžiovini, paskrudini ir jau kvepia kava. Su augalais reikia daug valios, bet jie tikrai labai padeda.

Dilgėlės

– Organizmo užterštumas. Kaip jį įveikti?

– Organizmo užterštumą kiekvienas žmogus jaučia savaip. Nuo senų senovės, jeigu skauda galvą arba kažką beria, reikia tiesiog paleisti vidurius. Jeigu paleido vidurius, žmogui gali atsirasti gyvenime daugiau šviesos. Yra augalų, kurie tiesiog švarina mūsų organizmą. Pavyzdžiui, gyslotis. Galima iš jo pasidaryti salotas, pakramtyti jų lapų, galima tiesiog sukramtyti gysločio sėklyčių. O jau tada tik spėk dairytis, kur čia tualetas. Tai pralaisvins jūsų žarnyną ir pagerins jūsų kepenų veiklą. Visos vaistažolės yra čia pat.

– Kokių vaistažolių dabar eiti ieškoti? Kuo naudingos?

– Einate ir žiūrite, ką matote švarioje aplinkoje. Jeigu skindamas garšvą įsidilginsite, galite nuskinti dilgėlę, dar ir kiaulpienė gražiai žydį. Ją taip pat galite nuskinti. Štai jums visa trijulė. Garšva, dilgėlė ir kiaulpienė. Garšva – kaip mėsos pakaitalas, dilgėlė – mikro ir makro elementai, kalis, magnis, geležis, kiaulpienės – organizmo švarai.

– Gaurometis – kuo dar ši vaistažolė yra naudinga?

– Tai yra nuostabus augalas, net panašus į mane, kaip mėgstu pajuokauti. Jis toks kūdas, liesas, smailėjantis, lapai be dantukų turi būti. Reikia gerti jo arbatą, jis stiprina visą mūsų nervinę sistemą. Tai yra augalas, kurį galima gerti vietoje juodosios ar žaliosios arbatos. Nežinia, iš kur tokia arbata būna atvežta, bet galime bet kada patys prisirinkti gauromečio. Jį galima pafermentuoti, išdžiovinti ir jūs turėsite nuostabiausią arbatą.

– Kur tas gaurometis yra randamas?

– Gaurometis mėgsta sausas vietas, pavyzdžiui, avietynus. Jeigu yra drėgna vieta, tai gali būti ožkarožė. Ji yra panaši, bet ten lapai su dantukais, jo nereikia imti.

– Gyslotis. Kur ir kaip rasti? Kaip jis veikia?

– Gyslotis yra mūsų pakeleivis, jis auga ant takelių. Gyslotis gali būti skirtas pirmajai pagalbai. Galima jį naudoti taip pat ir nuo plaučių ligų, galima naudoti kaip salotas, o sėklytes naudoti kaip vidurius laisvinantį augalą.

– Dilgėlė?

– Visi dilgėlės bijo ir sako, kad nuo jos net sukrešėja kraujas. Yra daug mitų prikurta.

– O kuo naudinga kiaulpienė?

– Kiaulpienė yra vienas iš geriausių augalų pasaulyje. Net patys japonai tyrinėjo ženšenį ir kiaulpienę. Spėkite, kuris augalas laimėjo? Kiaulpienė! Kiaulpienė gali veikti visą mūsų organizmą. Anksti pavasarį galima išsikasti šaknis, nuplauti, gabaliukais supjaustyti, išdžiovini ir kramsnoji po šaukštelį per dieną, keptuvėje paskrudini, sumali ir gauni kavos pakaitalą. Kai atsiranda lapeliai, valgai lapelius. Iš stiebelių – makaronai. Stiebelius reikia supjaustyti gabalėliais, raugintų kopūstų, medaus šaukšto ir valgai makaronus, organizmą valančius makaronus.

Visas pokalbis DELFI laidoje.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)