Vilniaus miesto savivaldybės puslapyje patalpinta žinia apie numatomą poliklinikos pastato paskirties keitimą į vienbutį gyvenamąjį namą Didžioji g. 32A. Pastatas priklauso Lietuvos jėzuitų provincijai.

Iš prisegto plano matyti, kad bendrasis pastato plotas 408,73 kv. metrų. Rūsyje numatomos pastato eksploatavimui reikalingos techninės bei pagalbinės patalpos. Pirmame aukšte projektuojami 4 kambariai, virtuvėlė ir 4 sanitariniai mazgai. Antrajame aukšte – 6 kambariai, 6 sanitariniai mazgai, virtuvėlė, taip pat ir trečiajame aukšte. Dar du kambariai ir du sanitariniai mazgai nurodomi antresolėje.

Poliklinikos pastato paskirties keitimas į vienbutį gyvenamąjį namą Didžioji g. 32A

Nurodoma, kad atliekant kapitalinį remontą būtų išlaikoma pastato architektūrinė kompozicija, dabartinė stogų konfigūracija, aukštingumas, užstatymo perimetras bei plotas.

Suabejojo, ar paskirtis – vienbutis gyvenamasis namas

Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis komentuodamas šį planą stebėjo, kodėl tai yra pavadinta vienbučiu. Planas daug labiau primena bendrabučio tipo namą.

„Jeigu tai vienas butas, jeigu didelė šeima gyvena, tai gali būti. Nežinau, kodėl jis vienbučiu pavadintas. (…) Aš suprantu, kad tai turbūt bus jų vidiniams tikslams naudojama, bet kodėl vadina vienbučiu aš nežinau. Daugiau reiktų klausti pačių projektuotojų.

Pagal tai, ką čia matau, sunku tą dalyką pavadinti vienbučiu namu. Bet dabar bijočiau ką pasakyti, nes iš tikro keistai atrodo, kodėl čia taip yra, nes vienbutis namas – vienai šeimai skirtas gyventi pastatas. Čia gali būti arba nuomojamos patalpos, arba jeigu tai priklauso jėzuitams, gali būti jų kažkoks bendrabutis atvykstantiems jų bendruomenės nariams iš kitų šalių“, – teigė jis.

M. Pakalnis pasakojo, kad pirmiausia įvyksta viešas projekto pristatymas, visuomenė išsako pastabas, tuomet pateikiama apibendrinta medžiaga savivaldybei apie vykusį pristatymą, iškeltus klausimus ir pateiktus atsakymus.

„Mes tada dar projektą peržiūrime patys, tikriname, ar atitinka teisės akto reikalavimus, ar suprojektuotas pastatas atitinka tą paskirtį kuri deklaruojama“, – teigė M. Pakalnis.

Pastatas bus naudojamas vienuolyno reikmėms

Projektą parengęs „Senamiesčio projektų“ architektas Ramūnas Buitkus DELFI informavo, kad šis pastatas apleistas stovi beveik 30 metų, o po teismų jėzuitai jį atgavo tik prieš kelis metus, tad naujas pritaikymas pastatui – būtinas.

Pasak jo, vadovaujantis aiškinamuoju raštu, galima teigti, kad namas bus naudojamas jėzuitų veiklai.

„Pagal Jėzuitų ordino tradiciją vienuolijos broliams keliaujant į kitą provinciją yra apsitojama tos (į kurią keliaujama) provincijos pavaldume esančiose patalpose, todėl minėtas pastatas (vienbutis gyvenamasis namas) bus skirtas keliaujantiems jėzuitų brolijos nariams iš kitos provincijos apsistoti“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Architektas taip pat pridėjo, kad infrastruktūrai įtakos šis pakeitimas praktiškai neturės kadangi apsistos vienuolijos nariai, atvykę dažniausiai ne automobiliu, o lėktuvu.

„Kita vertus pagal teisės aktus poliklinikai automobilių stovėjimo aikštelės skaičius yra ženkliai didesnis negu vienbučiam gyvenamajam namui, tad ir iš formaliosios pusės viskas tvarkoje“, – patikino jis.
Provincijolas Vidmantas Šimkūnas atsakymuose DELFI paantrino, kad pastatas bus naudojamas vienuolyno veiklai ir tikrai nevirs bendrabučiu.

„Šiame pastate bendrabučio tikrai nebus ir jame neįsikurs viena šeima. Pirmoje eilėje jis skirtas jėzuitams ir jų svečiams (kurių turime kas savaitę) ir galbūt kuriam laikui jėzuitų gimnazijos mokytojams.

Klausiate, ar pastate yra/buvo vykdoma veikla. Atsakymas trumpas – nebuvo. Šis pastatas visuomet priklausė jėzuitų vienuolijai, 1949 m. buvo nacionalizuotas, kurį laiką jame veikė poliklinika, jai išsikėlus, pastatas grąžintas jėzuitų vienuolijai, atkurtos nuosavybės teise, faktiškai perimtas prieš keletą metų – apleistas, prastos būklės. Dėl pastato paskirties keitimo senamiesčio infrastruktūrai jokio poveikio nebus. Visos investicijos pastato remontui skiriamos iš vienuolijos lėšų“, – informavo Lietuvos jėzuitų provincijos atstovas.

Aiškinamajame pastato paskirties keitimo rašte taip pat nurodoma, siekiant pastatą atgaivinti 2018 m. buvo išimtas statybos leidimas (paskirtis administracinė) pretenduojantis į ES struktūrinių fondų lėšas, tačiau negavus finansavimo šio projekto nauju leidimu šiuo metu galiojantis statybos leidimas bus naikinamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)