Baiminasi dėl žmonių, šunų ir kačių saugumo

„Beeinant namo, varna užskrido man ant galvos ir kirto snapu. Prakirto galvą iki kraujo. Taip pat mačiau, kai dar vienai moteriai tas pats įvyko. Prie namo kaip tik šiandien pjovė medžių šakas, galbūt jose buvo varnos lizdas, dėl to ji saugo jį“, – svarsto Augustė.

Vis dėlto, moteris baiminasi, kad toks įvykis nepasikartotų su kitais žmonėmis ar jų augintiniais – Augustės atsiųsta nuotrauka įrodo, kad tokia varnų „ataka“ gali būti išties pavojinga, per ją galima susižaloti.

Nuotraukoje matosi du įkirtimai, tačiau moteris prideda, jog taip jos galva atrodo jau po žaizdų dezinfekavimo. „Prieš tai atrodė žiauriau. Be tų dviejų žaizdų galvos oda dar ir apdraskyta, bet per plaukus nesimato“, – sako Augustė.

„Dabar toje vietoje, kur mane užpuolė varna, kai nupjovė medžio šakas, matosi didelis varnų lizdas. Taigi, neatsakingi darbuotojai, kurie geni šakas, turėtų būti apšviesti, kada varnos ar kiti paukščiai peri. Medis su lizdu buvo tvarkomas, o varna turbūt tiesiog prižiūrėjo savo kiaušinius ar jauniklius. Labiau pykstu ant darbininkų, o ne pačios varnos“, – teigia Augustė.
Varnos

Savo mažylius varnos saugoja kiekvieną pavasarį

Kai kuriems toks varnų elgesys gali pasirodyti netikėtas. Vis dėlto, ornitologas Gediminas Petkus paaiškina, jog tokia varnų reakcija visiškai natūrali ir pastebima kiekvieną pavasarį, kuomet išsirita maži varniukai.

„Kai pilkosios varnos išaugina jauniklius, šie dažnai anksčiau laiko palieka lizdus, tupinėja ant žemės, nes lizde jiems nebūna pilnai susiformavusios plunksnos ir jie nemoka skraidyti. Dažniausiai varnos jautriai reaguoja į šunis, kates, žmones, atrodo, bando juos vyti. Tai – varniškas motiniškas instinktas. Jų elgesys skirtas atbaidyti galimą plėšrūną“, – aiškina ornitologas.

Tad kaip turėtume elgtis, kad išvengtume varnos užpuolimo? G. Petkus pataria paprasčiausiai laikytis saugaus atstumo.
Pilkoji varna

„Rekomenduotume žmonėms, matantiems per anksti iš lizdo iššokusius varnų jauniklius, tiesiog nelįsti prie paukščio, laikytis atstumo arba pasirinkti kitą takelį kiek įmanoma tolėliau, kad varnos nepultų. Dažnai vienas kitas varniukas nušoka ant žemės, bet jie pašokinėja, sustiprėja ir pradeda skraidyti“, – teigia G. Petkus.

Anot ornitologo, šie varnų užpuldinėjimai jau visai netrukus turėtų pasibaigti. Įprastai tai tetrunka keletą savaičių.

„Varniukas pašokinės apie savaitę laiko ir viskas. Jei matote, kad atskrenda varna, o apsidairius į šalis pastebite varnos jauniklį, tiesiog stenkitės būti tolėliau. Jei yra siauras takelis ir nėra kaip praeiti, konflikto nepavyksta išvengti – galima užsidėjus kepurę ar paprašius žmonių pagalbos pagauti tą varniuką ir kur nors toliau jį padėti, kur žmonės nevaikšto, kur ramesnė erdvė“, – pataria G. Petkus.