1. Patvarumas

Turbūt vienas iš svarbiausių aspektų, renkantis ritę dugninei meškerei, yra jos patvarumas. Žvejojant šiuo būdu ir tampant sunkius, 40–100g, siekiančius svorius, ritei tenka išties nemenkos apkrovos, todėl „malūnėlis“, turintis tvirtą metalinį korpusą ir keletą guolių pagrindiniuose mazguose, būtų teisingiausiais pasirinkimas.

Kadangi dažniausiai dugninės meškerės guli ant stovelių, ritės svoris, priešingai nei žvejojant spiningu, nėra toks jau svarbus faktorius. Žinoma, šiais laikais žvejybinių ričių korpusai daugiausiai gaminami iš įvairių plastiko mišinių ir kartais jie būna išties tvirti, tačiau senas geras „metalas“ visada bus patikimesnė medžiaga. Ypač tada, kai mums yra reikalingas patvarumas.

2. Geriau didesnė

Jeigu žvejojant kitais žūklės būdais ritės ir meškerės balansas yra ypač svarbus, tai renkantis „malūnėlį“ dugninei, geriau pasirinkti vienu dydžiu didesnę ritę, nei jums gali atrodyti. Žinoma, žvejojant lengvos klasės „Feeder“ ar „Picker“ tipo kotais, jums gali užtekti ir 2500 ar 3000 dydžio ritelės, tačiau žvejojant vidutinės galios „kuolu“ geriausia visada rinktis ne mažesnę, nei 4000-ąją. Didesnės ritės tiek būgnelis, tiek pagrindinės pavaros krumpliaračiai bus tai pat didesni. Tai leis jums toliau užmesti ir greičiau parsivynioti svarelį ar šėryklėlę.

Žvejodami sunkios klasės dugninėmis meškerėmis, nebijokite naudoti ypač galingas, 6000–10000 dydžio rites. Su jomis jūs galėsite komfortiškai žvejoti naudodami net ir 100 g siekiančius svarelius ar šėryklas.

Dugninei meškerei geriau parinkti lėtesnio perdavimo ritę

3. Mažesnis perdavimo skaičius

Tai toks parametras, nusakantis, kiek kartų ritės rotoriaus apsisuka aplink savo ašį pasukus ritės rankenėlę vieną kartą. Dugninei geriausia pasirinkti 1:5.0 ar net dar mažesnį santykį turinčią ritę. Kuo ritės perdavimo skaičius bus mažesnis, tuo pagrindinės pavaros krumpliaračio dantračiai bus retesni ir turės daugiau galios. Su mažesnio perdavimo rite galėsite daug lengviau iš tolimo atstumo „parsigabenti“ sunkią šėryklą ar svarelį.

4. Dvigubi stabdžiai

Ritės, turinčios pagrindinį ir papildomą būgnelio prasukos mechanizmą, yra išties patogios, žvejojant dugnine meškere. Ir nesvarbu, jei jūs dažniausiai meškeriojate ne karpius, bet kuojas su karšiais. Papildomas ritės prasukos mechanizmas tikrai nemaišo. Kartais „Jis“ gali išgelbėti nuo įtrauktos į vandenį meškerės, kai jūs netikėtai nueinate „kviečiamas gamtos šauksmo“, o tuo metu jūsų masalą griebia gyvenimo žuvis.

Tinkamos formos ir konstrukcijos valo fiksatorius

5. Kokybiškas valo fiksatorius

Norint sėkmingai gaudyti dugnine meškere, reikia kuo tiksliau masalą ir jauką mėtyti į vieną pasirinktą tašką. Tai padaryti mums padeda valo fiksatorius, esantis ant ritės būgnelio. Už jo užkabinę valą, galime tiksliai masalą su jauku mėtyti į vieną kvadratinį metrą tuo pačiu atstumu. Todėl šis fiksatorius turi būti ypač kokybiškas. Geriausia, jei jis būtų apvalus ir turėtų plastikinę tarpinę. Tokio tipo „klipsas“ nepažeis valo ir mes būsime tikri, kad gyslelė toje vietoje netrūks.