Pagyvino apleistą pastatą

Panevėžio autobusų stoties vyriausioji administratorė Vilma Jonuškienė naujienų portalui JP pasakojo, kad knygų mainų bibliotekėlė pagyvino apleistą ir nejaukią laukiamąją salę.

„Nors Autobusų stotis ir apleista, bet stengiamės, kad keleiviams autobuso laukimo laikas neprailgtų. Todėl ir atsirado knygų mainų lentyna, kurioje sudėtos knygos. Beje, iniciatyvą palaikė ir knygų atnešė Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Vaikų skyrius“, – kalbėjo V. Jonuškienė.

Norėtų ir grįžtamojo ryšio iš keleivių

Oficialiai knygų mainų biblioteka atidaryta buvo gegužės 7 dieną, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną.

„Tačiau pati knygų lentyna buvo įrengta ir knygomis buvo galima naudotis nuo gegužės 2 dienos. Knygas į lentyną sudėjome pačios Autobusų stoties darbuotojos ir dovanojo bibliotekininkai. Pati atnešiau net 13 knygų. Pamaniau, kad geriau perskaitytos knygos būtų skaitomos, o ne gulėtų namuose. Knygas reikia skaityti ir jos buvo skaitomos – keleiviai pasiėmė knygas iš lentynos“, – pasakojo V. Jonuškienė ir juokavo, kad negali pasakyti, ar perskaitytos sugrįžo atgal į Panevėžio autobusų stoties knygų mainų bibliotekėlę.

„Negaliu pasakyti, ar buvo grįžtamasis ryšis. Žinoma, būtų labai smagu, kad prie knygų lentynos papildymo prisidėtų ir patys keleiviai. O gal taip ir įvyks, kai keleiviai, perskaitę knygas, vėl atgal jas atveš mums. Juolab kad Panevėžio autobusų stotyje keleivių srautas nemažas ir knygų skaitytojų tikrai yra“, – kalbėjo Autobusų stoties administratorė V. Jonuškienė.

Knygų lentynai suteikė pavadinimą

Moteris aiškino, kad buvo paskelbtas ir knygų mainų lentynos pavadinimo konkursas.

„Paskelbus konkursą, sulaukiame siūlymų, kaip būtų galima pavadinti knygų lentyną, ant kurios puikuojasi užrašas „Pasiimk norimą, atnešk nereikalingą“. Gavome ne vieną pasiūlymą. Knygų lentyna bus pavadinta „Knygų kalnu“, – aiškino administratorė V. Jonuškienė.

Gyrė iniciatyvą

Unikaliai iniciatyvai pritarė ir bendrovės „Panevėžio autobusų parkas“ vadovas Arnoldas Gražys.

Panevėžio autobusų stotis

„Puiki iniciatyva. Reikia ją skatinti, kad knygynėlis veiktų ir vis pasipildytų knygomis. Ir pats planuoju atnešti perskaitytų knygų ir papildyti knygų mainų bibliotekėlę“, – sakė A. Gražys ir teigė, kad labai svarbu, jog keleiviai perskaitytas knygas grąžintų atgal į knygų lentyną arba ją papildytų kitomis – iš savo bibliotekos.

Ruošiamasi permainoms

Kol kas nei Autobusų stotis, nei teritorija aplink ją, nėra moderni ir patraukli. Šiek tiek stoties keleivių laukiamąją salę pagyvino knygų mainų lentynėlė.

Tačiau Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjos Daivos Gasiūnienės teigimu, ateis laikas, kai Autobusų stotis taps Aukštaitijos sostinės vizitine kortele.

„Dabar atliekami teritorijos kadastriniai matavimai, suformuojami sklypai ir bus skelbiamas viešųjų pirkimų konkursas naujos autobusų stoties pastato su peronu ir stogine techniniam projektui parengti. Savivaldybė paraišką kartu su techniniu projektu Centrinei projektų valdymo agentūrai privalo suspėti pateikti iki šių metų spalio“, – aiškino vyriausioji miesto architektė, bet nesiryžo prognozuoti, kada Panevėžyje duris atvers naujoji Autobusų stotis.