Apie negydomo gausaus kraujavimo pasėkmes ir jo gydymo galimybes pasakoja medicinos centro „Northway” gydytojas akušeris ginekologas Rolandas Žiobakas, rašoma pranešime spaudai.

Kodėl gausus bei užsitęsęs kraujavimas yra pavojingas?

Kraujuojant netenkama įvairių organizmui reikalingų elementų, tarp jų ir hemoglobino, kuris, išnešiodamas deguonį organizme, leidžia organams kvėpuoti. Organizmas, pajutęs deguonies trūkumą, persitvarko ir pradeda tiekti deguonį tik svarbiausiems organams – širdžiai, inkstams, smegenims, kepenims ir pan., tuo tarpu mažiau svarbiems deguonies pradeda stigti. Todėl su gausaus bei užsitęsusio kraujavimo problema susiduriančios moterys neretai skundžiasi bendru silpnumu, greitu nuovargiu, darbingumo ir koncentracijos sumažėjimu, energijos stoka, mieguistumu ir kitais mažakraujystės simptomais. Negana to, pradeda lūžinėti nagai, slinkti plaukai, sausėja oda, dažniau genda dantys, mažėja atsparumas infekcinėms ligoms. Visi šie simptomai žymiai pablogina moters fizinę-emocinę būklę, o kartu ir gyvenimo kokybę.

Kokie požymiai turėtų priversti sunerimti?

Įprastai menstruacijos trunka 3-5, daugiausia – 7 dienas. Jeigu kraujuojama ilgiau, jos yra ilgos. Jeigu higieninius paketus reikia keisti kas 1-2 valandas, tai – požymis, kad mėnesinės gausios. Priversti sunerimti turėtų ir šie požymiai: higieninių priemonių keitimas naktį, besitęsiantys spazminiai skausmai menstruacijų metu, kraujavimas ar tepliojimas tarp jų. Į gydytoją reikėtų kreiptis nedelsiant, jeigu menstruacijos prasideda kraujo pliūpsniais, yra su krešuliais, intervalas tarp jų, skaičiuojant nuo pirmos ankstesnių mėnesinių dienos iki sekančių, trumpesnis nei trys savaitės, kraujas pasirodo tarp menstruacijų.

Kokios gausių bei užsitęsusių menstruacijų priežastys?

Dažniausiai menstruacijos būna gausios dėl organinių priežasčių (gimdos polipai, miomos, adenomiozė, piktybiniai navikai ir kt.) ir dėl sutrikusios hormonų pusiausvyros pradėjus vešėti gimdos gleivinei.

Kokie gausaus menstruacinio kraujavimo gydymo metodai?

Jei nenustatoma organinių priežasčių, pagrindiniai gausaus menstruacinio kraujavimo gydymo metodai yra medikamentiniai arba chirurginiai.

Pirmo pasirinkimo gausaus menstruacinio kraujavimo gydymo priemonė yra intrauterinė (gimdinė) sistema su hormonu levonorgestreliu, kuri, remiantis klinikinių tyrimų rezultatais, padeda apie 85 proc. moterų. Veiksmingai gausų menstruacinį kraujavimą mažina ir sudėtinės hormoninės tabletės. Šio sutrikimo gydymui gali būti skiriami ir kiti medikamentai: hormonai progestinai, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, kraujo krešėjimą skatinanti traneksamo rūgštis ir kiti preparatai.

Chirurginiai gydymo būdai gali būti radikalūs (gimdos pašalinimo operacija) ir tausojantys (endometriumo (gimdos gleivinės) abliacijos procedūros, kurių dėka išsaugojama gimda). Kadangi tausojančių chirurginių gydymo būdų veiksmingumas siekia 77 – 96 procentus, moterys gali rinktis šias alternatyvias gydymo priemones, taip išvengiant gimdos pašalinimo.

Endometriumo abliacija - tai minimaliai invazyvi ir tausojanti procedūra. Ją atliekant, funkciškai aktyvi gimdos gleivinė (endometriumas) yra suardoma koaguliuojant, ir to pasekoje, gausus menstruacinis kraujavimas labai sumažėja arba visai išnyksta.

Taip vadinamos „pirmos kartos“ endometriumo abliacijos procedūros yra atliekamos histeroskopijos (tiesioginės gimdos ertmės vizualizacijos) būdu, naudojant monopolinius ar bipolinius elektrodiatermijos instrumentus. Šios procedūros turi būti atliekamos patyrusių ginekologinės endoskopijos specialistų, taikant bendrąją nejautrą. Lietuvoje tokias procedūras patyrę ginekologai atlieka jau senokai.

Tačiau mokslas sparčiai vystosi, nuolat sukuriamos naujos, vis veiksmingesnės organizmą tausojančios gydymo priemonės. „Antros kartos“ endometriumo abliacijos procedūros yra atliekamos naudojant terminį gimdos balioną, radijo dažnio elektrochirurgiją, lazerį, ir kitus metodus. Pasaulyje jos tampa vis populiaresnėmis, nes jas atlikti yra lengviau, jos atliekamos per trumpesnį laiko tarpą (apie 15 min.), netaikant bendros nejautros, tik vietiškai numalšinus skausmą, be to, jų metu pasitaiko mažiau komplikacijų.

Endometriumo abliacijos procedūras dažniausiai renkasi moterys, kurios dėl įvairių priežasčių (nepageidaujamo hormoninių medikamentų šalutinio poveikio, kontraindikacijų ir kt.) atsisako medikamentinio gausaus menstruacinio kraujavimo gydymo, ir moterys norinčios išsaugoti gimdą.
Gera žinia, kad antros kartos endometriumo abliacijos terminiu gimdos balionu procedūros jau atliekamos ir Lietuvoje. Tai atveria naujas galimybes padėti moterims sugrąžinti gyvenimo kokybę ir išsaugoti gimdą, taikant minimalias chirurgines intervencijas be bendrinės nejautros.

Ar šis metodas tinka visoms, besiskundžiančioms gausiu bei užsitęsusiu kraujavimu moterims?

Efektyviausią gydymą, įvertinęs moters amžių, sveikatos būklę, kūno sudėjimą, menstruacijų ciklo pobūdį, sveikatos istoriją kiekvienu atveju gali skirti tik gydytojas. Svarbu, kad moterys žinotų, kad esant gausioms ir ilgoms menstruacijoms pagalbos būdų, ženkliai pagerinančių gyvenimo kokybę, yra, ir nedelstų kreiptis į specialistą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)