Kaip ir visa Australijos krepšinio bendruomenė, įžaidėjas „Boomers“ vadinamai rinktinei artėjančiose pirmenybėse kelia aukščiausius tikslus.

Kaip ir pastarąjį Europos čempionatą laimėjusi Slovėnija, Australija į pirmenybes atvyks siekdama jose iškovoti pirmąjį savo medalį. Per septyniolika iki šiol vykusių čempionatų „Boomers“ dar niekada nepasiekė pusfinalio etapo, kuriame prieš trejus metus vykusiose Rio de Žaneiro žaidynėse nusileido Ispanijos rinktinei.

H grupėje kartu su Kanados, Senegalo ir Lietuvos rinktinėmis dėl patekimo į kitą etapą kovosiančios ęgzotiškosios valstybės krepšinio apžvalgininkai neslepia, jog australų laukia rimtas iššūkis. Kiekviename būsimas pirmenybes aptariančiame straipsnyje tarsi priedainis atsikartoja tas pats dviejų žodžių junginys – „mirties grupė“.

Nepaisant to, diskusijose apie čempionato eigą nėra nė vienos minties apie tai, kad Australija galėtų baigti savo pasirodymą jau grupių etape. Žurnalistai kalba ne tik apie kovą dėl medalių, bet ir apie šoką, kurį išgyvens pasaulio krepšinio bendruomenė, kai „Boomers“ pirmą kartą tap planetos čempionais ir užsikabins aukso medalius.

Panašios pozicijos laikosi ir ilgametis San Antonijaus klubo atstovas Millsas. Lietuvos rinktinei prieš trejus metus katastrofiškai pasibaigusiame tarpusavio susitikime 24 taškus į mūsiškių krepšį sumetęs įžaidėjas nemini medalių ar jų spalvų, tačiau neslepia ambicijų ir aukštų tikslų.

„Labai nekantrauju vėl apsiviilkti žaliai-auksinę mūsų rinktinės aprangą ir susitikti su visais treniruočių stovykloje. Galime vėl skirti dėmesį mūsų tikslui – įrašyti savo pavardes į istoriją, o ši galimybė yra labai užvedanti ir jaudinanti.“

Australijos krepšinio federacijos siekius išduoda ir įspūdingas pasiruošimui skirtų draugiškų rungtynių tvarkaraštis. Patogi šalies geografinė padėtis atsižvelgiant į būsimojo čempionato lokaciją į Žaliąjį žemyną priviliojo ne tik nuolatinius „Boomers“ sparingo partnerius iš Naujosios Zelandijos, bet ir visą NBA žvaigždyną – JAV ir Kanados rinktines.

Su dviem pastarosiomis rinktinėmis australai antroje rugpjūčio pusėje sužais po dvejas draugiškas rungtynes. Galimybė namuose išmėginti jėgas su vienais iš pasaulio čempionatų favoritų taip pat džiugina taikliarankį „Spurs“ snaiperį.

„Prieš čempionatą turėsime ketverias aukščiausio lygio draugiškas rungtynes. Tokio pasiruošimo turbūt nesame turėję niekada. Bus nuostabu gauti galimybę leisti laiką Australijoje ir dar sykį surinkti visą mūsų komandą. Iš dalies tai bus nauja sudėtis. Turėsime keletą su mumis dar nerungtyniavusių žaidėjų, tačiau išsaugojome ir visą komandos branduolį“.

Be P. Millso, sutikimą dalyvauti Pasaulio čempionate Australijos krepšinio federacijai jau davė Matthew Dellavedova (Klivlando „Cavaliers“), Joe Inglesas (Jutos „Jazz“), Aronas Baynesas (Bostono „Celtics“), Ryanas Broekhoffas (Dalaso „Mavericks“) ir Andrew Bogutas („Golden State Warriors“).

Prie šių NBA krepšininkų prisijungti gali ir Mitchas Creekas (Minesotos „Timberwolves“), Jonah Boldenas ir Benas Simmonsas (abu – Filadelfijos „76ers“). Tiesa, B. Simmonso dalyvavimui čempionate užkirsti kelią gali derybos su Filadelfijos klubu dėl naujo NBA kontrakto.

Net ir be ryškiausios savo jaunosios žvaigždės, Australijos rinktinė tikėsis pagaliau pasiekti pusfinalio etapą, o sėkmingai susiklosčius aplinkybėms – ir žengti toliau. Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse vykusias rungtynes su Lietuvos rinktine australai laimėjo rezultatu 90:64.

Patty Millsas