„V. Bako pavienes iniciatyvas galima būtų analizuoti per tokią rimtesnę prizmę. Dabar įsibėgėjus rinkimų kampanijai, vėl suaktyvėjo sisteminis veikimas prieš žiniasklaidą, ir V. Bako ši iniciatyva yra dar vienas jos (rinkimų kampanijos. – ELTA) požymis (...), pavyzdžių netrūksta, ir aš tai traktuoju, kaip pasirinktą strategiją rinkimams kovoti prieš žiniasklaidą. Manau, tai garbės nedaro“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Opozicijos lyderė klausia, kodėl nekeliamas klausimas uždrausti remti žiniasklaidą ir verslui, kuris remiasi, pavyzdžiui, trąšomis.

„Kelčiau klausimą, kokie dar verslininkai negali remti žiniasklaidos ir negali turėti sąsajos su žiniasklaida. Tikrai galime labai toli nueiti, ir ar verslininkai, kurie verčiasi trąšomis, gali finansuoti žiniasklaidą? Mes einame slidžiu keliu, pasikartosiu, suaktyvėjimas tokių iniciatyvų, likus dviem savaitėm iki rinkimų, nėra atsitiktinis“, – šaržavo V. Čmilytė-Nielsen.

Kaip ELTA jau skelbė, siūloma uždrausti tabako ir alkoholio produktų gamybos ar prekybos verslu užsiimantiems juridiniams ir fiziniams asmenims tuo pat metu būti visuomenės informavimo priemonių savininkais ar valdytojais.

Tokią Visuomenės informavimo įstatymo pataisą įregistravo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas.

Pagal siūlomą projektą, visuomenės informavimo priemonių savininkais ar valdytojais negalėtų būti „fiziniai ir juridiniai asmenys ar jų įsteigti ir (ar) valdomi juridiniai asmenys, kurių ūkinė ar komercinė veikla yra alkoholinių gėrimų ar tabako gaminių gamyba ar prekyba“.

V. Bako nuomone, siūlomas teisinis reguliavimas pašalintų interesų konfliktą, kylantį tarp žiniasklaidos priemonių savininkų ar valdytojų socialinės atsakomybės ir pelno siekiančios veiklos, susijusios su tabako gaminių ar alkoholinių gėrimų gamyba ar prekyba.

Premjeras Saulius Skvernelis nemano, kad siūlymas uždrausti tabako ir alkoholio verslui būti visuomenės informavimo priemonių savininkais nukreiptas į konkrečias įmones, ir sako, kad palaikytų diskusijas šiuo klausimu.

„Tikrai nenorėčiau minėti konkrečių pavadinimų, matyt, tas V. Bako vadovaujamo NSGK tyrimas atskleidė platesnę problemą. Jeigu būtų taikoma vienai ar kitai įmonei, tikrai būtų nepriimtina. (...) Palaikyčiau, svarstyčiau, diskutuočiau“, – sakė premjeras žurnalistams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)