“Mums reikia suprasti, kad konfliktai – normalu”, - sako Mary Marcdante, knygos “Mano motina, mano draugė” autorė. – “Manau, konfliktai tarp motinų ir dukterų kyla dažniausiai dėl to, kad mes tiesiai neišsakome savo poreikių – mes neišmokytos to daryti. Mus mokė, kad kitų žmonių poreikiai svarbesni”.

Kaip galima nesutarti su motina dėl kažko ir dėl to nesikrimsti? M. Marcdante siūlo trijų žingsnių programą, kuri išsprendžia daugumą motinų ir dukterų konfliktų.

Supraskite

Nereikškite savo nuosprendžio, kol nesupratote, kodėl motinos toks požiūris. Nekaltinkite, nesiginkite, tiesiog pagalvokite apie savo motinos patirtį ir kodėl ji dėl tam tikrų dalykų gali nesutikti su jumis.

Į tai įeina ir klausymasis. Žmonės visada nori būti išgirsti, ir kol išgirsta jus, jie nori pajusti, kad jų taip pat klausomasi. Svarbu leisti motinai suvokti, kad ją girdite. Tai gali būti žodinis arba nežodinis patvirtinimas, galvos linktelėjimas, žodis “supratau” ir panašiai.

Įsijauskite

Supraskite, kad su jos požiūriu galite nesutikti, bet tas požiūris jai svarbus. Galite pasakyti: “Matau, kad tau tai tikrai svarbu”.

Patvirtinkite

Tvirtinimui laikas ateina tuomet, kai norite išreikšti savo poziciją. Jei pradėsite kalbėti naudodama žodelį “bet”, paneigsite visa, ką sakė motina. Geriau tiesiog pasakykite jai, ko norite: “Vertinčiau tai, jei tu…”

Kartais su motina reikia kalbėtis apie labai opius dalykus, tuomet ypač svarbu žinoti, kada kalbėtis. Dažniausiai būname taip nuliūdusios, kad norime viską išsiaiškinti iškart, o iš tikro turi praeiti kiek laiko.

Įsivaizduokite pozityvų rezultatą. Paprastai įsivaizduojame, kad mama supyks ir mes susikivirčysime. Pozityvaus rezultato įsivaizdavimas pasuks mūsų protą tinkama linkme.

Leiskite sau nesutikti. Tiesiog pasakykite, kad dėl kažkokio dalyko jūsų nuomonės gali nesutikti, tačiau tame nėra nieko baisaus.

Jeigu matote, kad situacija darosi nebekontroliuojama, liaukitės kalbėti, nes abi galite pasakyti daug skaudžių žodžių, dėl kurių vėliau teks gailėtis.

Kalbėjimo tonas yra labai svarbus, nes kartais pasirenkame tinkamus žodžius, bet ne toną. Kalbėkite taip, lyg norėtumėte sužinoti, o ne apkaltinti ar gintis.

Atminkite, kad pakeisti norimus dalykus užims laiko. Tačiau nedideli konfliktai taipogi gali pakeisti santykius į gera - svarbu pasirinkti tinkamą laiką

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją