Užsakymai keltams, kertantiems Lamanšo sąsiaurį, per naktį išaugo 40 proc. po to, kai JK ir ES praėjusią savaitę susitarė atidėti „Brexitą“ iki spalio pabaigos, teigia Niallas Walshas, Londone įsikūrusios internetinės bilietų rezervacijos paslaugos „Direct Ferries“ rinkodaros vadovas.

„Brexito“ atidėjimas kaipmat grąžino pasitikėjimą rinka – nuo praėjusios savaitės stebime drastišką rezervavimo rodiklių pokytį“, – tvirtina N. Walshas.

Balandžio 11 d. susitarimas 172 proc. padidino savaitinį pelną ir agentūroje „Miles Morgan Travel“, teigia jos bendravardis įkūrėjas. Kelionių agentūra, apimanti 15 vietovių pietvakarių Anglijoje ir Velse, artėjant chaotiško išėjimo galimybei išgyveno dvi ramias savaites. Paprastai didele švente laikomas ir 15 proc. savaitinis augimas, pastebi M. Morganas.

Paklausa išaugo po to, kai oro linijos ir kelionių operatoriai įspėjo, jog „Brexitas“ gali nulemti silpnesnius užsakymus 2019 m. vasaros sezonui. Šį mėnesį „EasyJet Plc“ patvirtino, kad užsitęsusios derybos lėmė mažiau vasaros užsakymų, o kelionių organizatorius „Saga Plc“ pareiškė, kad užsitęsusios skyrybos „akivaizdžiai slopino klientų ryžtą apsisprendžiant dėl 2019 m. atostogų“.

Šiuo metu nerimas dėl atsargų kaupimo Doveryje arba ekonomiškai sunkaus „Brexito“ išnyko – arba buvo nustumtas kuo toliau į priekį.

„Didžiausia mūsų baimė buvo ta, kad atidėliojimas gali užsitęsti iki pat birželio, – teigia Richardas Singeris, kainų palyginimo svetainės „Ice Lolly“ (kurioje paieškos praėjusią savaitę išaugo 5,5 procentais) generalinis direktorius. – Tai, kad sprendimas buvo nukeltas į rudenį, mums visiems yra didžiulis palengvėjimas.“

Nepaisant visų susitarimų, kuriais po „Brexito“ siekiama užtikrinti paprastą keliavimą tarp ES ir JK, žmonės „netiki, kad tie susitarimai veiks sklandžiai“, – teigia jis.

Europos Komisija ir JK vyriausybė pasiūlė garantijas, kad net ir tuo atveju, jei „Brexitas“ pasibaigs be sandorio, oro linijos vis tiek galės vykdyti skrydžius tarp dviejų jurisdikcijų. Pasak Didžiosios Britanijos kelionių agentūrų asociacijos, neskaitant kai kurių specifinių klausimų, susijusių su naminių gyvūnėlių pasais, tarptautinėmis vairavimo teisėmis ir draudimu, net ir sunkiausias išsiskyrimas neturėtų britų turistams sukelti didelių problemų.

„Manau, jog tai, ką šiuo metu stebime, yra „Brexito“ nuovargis ir tai, ką aš vadinu „velniop“ veiksniu“, – juokauja M. Morganas, kurio kelionių agentūra įsikūrusi Čepstou, Velse. – Žmonės tiesiog pagalvoja, „ai, velniop“, ir užsisako atostogas.“