Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, tymai yra viena iš užkrečiamiausių infekcijų pasaulyje, užkrečianti 9 iš 10 asmenų, neturinčių šiai ligai specifinio imuniteto. LR Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2019 m. balandžio 17 d. Lietuvoje nustatyti ir patvirtinti 479 tymų atvejai.

Lietuvos Medikų Sąjūdis (LMS) ir Jaunųjų gydytojų asociacija (JGA) pasigenda išsamesnio medikų ir visuomenės informavimo apie visus susidariusios situacijos aspektus, rašoma pranešime spaudai.

Esant nepalankiai epidemiologinei situacijai, siūlome keisti vakcinacijos tvarką:

  • peržiūrėti Lietuvos Respublikoje patvirtintą Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ir svarstyti ankstinti vaikų skiepijimą MMR vakcina;
  • supaprastinti su sergančiaisiais kontaktavusių asmenų skiepijimo tvarką ir revakcinuoti kontaktavusius asmenis be papildomų serologinių tyrimų;
  • tinkamai informuoti gyventojus, kaip elgtis įtarus, kad susirgo tymais;
  • apsvarstyti valstybės finansuojamą visuotinę revakcinaciją MMR vakcina.


Medikai atkreipia dėmesį, kad visas gydymo įstaigas privalo pasiekti detalūs LR Sveikatos apsaugos ministro patvirtinti nurodymai dėl susidariusios situacijos valdymo, užtikrinant sąlygas šioms įstaigoms įgyvendinti pateiktus nurodymus.

Nacionalinėje imunoprofilaktikos 2019-2023 metų programoje teigiama, kad nepakankamam ar mažėjančiam skiepijimų mastui turi įtakos keletas veiksnių, vienas svarbiausių iš jų – mažėjantis pasitikėjimas skiepais. Šį reiškinį labiausiai nulemia nepatikima, klaidinanti informacija viešojoje erdvėje, kurstanti ginčus apie skiepų naudą ir saugumą.

Informacijos stoką pastebime ir LR Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) lygmenyje - oficialiame institucijos tinklapyje pateiktos 2014 metų Metodinės tymų rekomendacijos dabartinių įvykių fone tampa nebeaktualios.

Taip pat pabrėžiame, kad pasigendame informacijos iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos apie šiuo metu vykdomas ar planuojamas vykdyti priemones, siekiant suvaldyti susidariusią situaciją ir sumažinti tokių protrūkių riziką.

Žiniasklaida yra vienas iš galingiausių visuomenės nuomonės formavimo įrankių. Iki šiol žiniasklaidoje buvo galima stebėti daug neteisingos informacijos imunoprofilaktikos tema, kuri nėra moksliškai pagrįsta, todėl klaidina visuomenę.

Atkreipiame dėmesį į ULAC šiuo metu vykdomą informacijos sklaidą ir vertiname ją kaip gerąjį pavyzdį. Tiesa, didžioji dalis informacijos orientuota į medicinos specialistus, pasigendame informacijos, orientuotos į visuomenę.

Kviečiame LR Sveikatos apsaugos ministrą aiškiai įvardinti savo poziciją dėl susidariusios situacijos. Raginame SAM kuo skubiau parengti lengvai visuomenei prieinamą informaciją apie tymų simptomus bei apsaugos priemones, pasirūpinti medikų vakcinavimu, užtikrinti infekuotų asmenų izoliavimo strategiją, siekiant sustabdyti tolesnį infekcijos plitimą.

Svarbu suprasti, jog imunoprofilaktika visuomenėje bus veiksminga tik tada, kai šiai sričiai reikalingą dėmesį skirs visa medikų bendruomenė, sveikatos sistemos organizatoriai bei žiniasklaida.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)