Daugiabutį administruojančios įmonės atstovas Vytenis Navagreckas teigia, jog Ateities gatvės antruoju numeriu pažymėto pastato gyventojai – glaudžiausia daugiabučio gyventojų bendruomenė, kurią yra matęs. Anot jo, komandinis darbas ir užsispyrimas leido pasiekti puikių rezultatų – daugiabutis atrodo lyg būtų naujos statybos, o žmonės džiaugiasi daug mažesnėmis šildymo sąskaitomis.

Bendram tikslui susivieniję gyventojai

Pašnekovo teigimu, Ateities gatvės daugiabučio gyventojų susivienijimo istorija neeilinė. Iki tol menkai vienas kitą pažinoję ir daugiabutį renovuoti nusprendę gyventojai susidūrė su biurokratinėmis kliūtimis – pastatas neatitiko Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos reikalavimų, nes buvo įformintas kaip bendrabutis.

„Daugiabučio gyventojai dar 2013-aisiais nusprendė dalyvauti renovacijos procese. Vis dėlto, susidūrus su teisinėmis kliūtimis, darbai iškart neprasidėjo. Didelis gyventojų noras atnaujinti savo namus lėmė tai, kad susivieniję žmonės pradėjo kreiptis į savivaldybę ir kitas institucijas, kol galiausiai pakeitė gyvenamojo pastato paskirtį ir gavo sutikimą ir paramą renovacijos darbams“, – aiškina V. Navagreckas.

Pasak jo, darbai galiausiai prasidėjo po dviejų metų, o kol buvo sprendžiama iškilusi problema, bendruomenė susivienijo: „Bandant susitvarkyti su iškilusia problema, atsirado lyderiai, žmonės pasiskirstė darbais, o ryšiai nenutrūko ir vėliau, jau prasidėjus renovacijai. Socialiniuose tinkluose net atsirado grupė, kurioje gyventojai bendrai sprendė iškylančius klausimus, pavyzdžiui, patys įsigijo naujus konteinerius ar suorganizavo aplinkos tvarkymo talką.“

Į gyvenamąją aplinką žiūri atsakingiau

Namo modernizacijos proceso metu susivieniję gyventojai taip pat pradėjo atsakingiau žiūrėti į vietą, kurioje gyvena. Be jau minėtos tvarkymosi talkos ar iš nuosavų lėšų nusipirktų konteinerių bei kitų atliktų darbų, žmonės pasiryžo kreiptis į institucijas ir tapti savo daugiabučio šeimininkais.

„Pasibaigus renovacijos darbams, gyventojai siekė pasidaryti ir kadastrinę bylą, kuri modernizacijos procese nėra privaloma. . Dar anksčiau pamatę, kad patys rūpindamiesi savo daugiabučio reikalais gali pasiekti daug daugiau, gyventojai pradėjo jausti ir tam tikra atsakomybės jausmą už savo bendrą turtą ir turimas gyvenimo sąlygas“, – pasakoja V. Navagreckas.

Daugiabutis Ateities gatvėje

Stebina estetiniai pokyčiai

Šis daugiabutis bene labiausiai išsiskiria iš aplinkinių Ateities gatvėje: fasadą puošia keliomis spalvomis dažytas tinkas, įstatyti nauji langai ir įstiklinti balkonai, o pats pastatas nebeprimena sovietinio bendrabučio. V. Navagrecko teigimu, šiandien daugiabutis niekuo nesiskiria nuo naujos statybos namų.

„Atlikus renovacijos darbus, daugiabučio išvaizda kardinaliai pasikeitė. Gyventojai rūpinosi, kad pastato sienos būtų ne tik apšiltintos, bet ir atrodytų estetiškai, todėl stengėsi, kad jų daugiabutis atrodytų kuo moderniau: keliomis spalvomis dažytas tinkas, suvienodinti ir įstiklinti balkonai, sudėti nauji langai ir laiptinės durys. Visa tai ne tik sukuria tvarkingo namo įvaizdį, bet ir traukia praeivių akį, nes pastatas ganėtinai išsiskiria iš aplinkos“, – teigia pašnekovas.

Svarbiausi darbai namo viduje

Būsto energetikos taupymo agentūros (BETA) specialistės Linos Balčiūnienės teigimu, svarbu nepamiršti, jog renovuotas daugiabutis nėra tik atnaujintas fasadas ar pakeisti langai. Pasak jos, tą puikiai suprato Ateities gatvės daugiabučio gyventojai.

„Ateities gatvės 25-uoju numeriu pažymėtas daugiabutis yra puikus kompleksinės renovacijos pavyzdys. Gyventojai daug dėmesio skyrė ne tik estetiniam vaizdui, bet ir kitiems darbams: apšiltino stogą ir sienas, įrengė ir pertvarkė šildymo ir karšto vandens vamzdyną, ventiliacijos sistemas, geriamojo vandens vamzdynus, nuotekų sistemą“, – vardina ekspertė.

Anot jos, investicijos į vidaus sistemas minėto daugiabučio gyventojams jau dabar padėjo daug sutaupyti: „Prieš renovacijos darbus, sename pastate vienam kvadratiniam metrui apšildyti reikėjo 223,65 kWh energijos, o atlikus atnaujinimo darbus skaičiuojamosios energijos sąnaudos sumažėjo 61,85 proc. ir nukrito iki 85,32 kWh vienam kvadratiniam metrui – pasiekta labai aukšta B energinio naudingumo klasė.“

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius pernai įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 22 d. naujienų portale Delfi.lt ir BETA „Facebook“ puslapyje. Savo favoritą projekte taip pat rinks iš įvairių sričių ekspertų sudaryta komisija, kuri vertins renovuotų namų energetinį efektyvumą, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus. Balandžio pabaigoje bus paskelbti projektai-laimėtojai: didžiausio gyventojų palaikymo sulaukęs namas ir geriausiai ekspertų įvertintas daugiabutis.

Daugiau informacijos apie projektą galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_80941373