„Projekto realizacija yra tęsiama ir visiškai atitinka galiojančius įstatymus bei turi visišką finansinių investuotojų palaikymą. Dujų direktyvos pataisos nekeičia „Nord Stream 2“ tiesimo teisinio reguliavimo“, - sakė J. Mulleris.

Pasak jo, kol kas ES dujų direktyvos pataisos dar negalioja. Jų įsigaliojimui esą reikia, kad ES valstybės narės pataisas priimtų nacionaliniu lygiu.

„Nord Stream 2 AG“ atsižvelgė į formalų ES dujų direktyvos pataisų priėmimą. Tačiau, kad pataisos įsigaliotų, jos turi būti paskelbtos ES oficialiajame leidinyje ir per 9 mėnesius patvirtintos ES šalių nacionalinės teisės lygiu“, - kalbėjo atstovas ir pridūrė, kad „Nord Stream 2 AG“ atidžiai stebi situaciją, susijusią su dujotiekiu ir jo reguliavimu Bendrijoje.

„Mes stebime procesą ir įvertinsime naująsias pataisas tik po to, kai jos galutinai įsigalios“, - teigė J. Mulleris. Pasak jo, „Nord Stream 2 AG“ mano, kad dujotiekis prisidės prie ES energetikos tikslų įgyvendinimo.

„ES gamtinių dujų paklausos perspektyvos aiškiai rodo šio projekto naudą“, - sakė J. Mulleris.

Europos Sąjungos dujų direktyvos pataisos bus pritaikytos ir per Baltijos jūrą iki Vokietijos tiesiamam naujam Rusijos eksporto dujotiekiui „Nord Stream 2“. Jos privers Rusiją pakoreguoti planus dėl „Nord Stream 2“ valdymo, bet nutiesti jo tikriausiai nesutrukdys.

Pagal Europos Sąjungos Trečiojo energetikos paketo principus parengtos pataisos draudžia tiekėjui valdyti perdavimo tinklus - kitaip negu Rusija iki šiol tikėjosi dėl „Nord Stream 2“.

Visgi Kremliaus kontroliuojamai „Gazprom“ teks su dujotiekiu tiesiogiai nesusijusioms bendrovėms perleisti tik nedidelę šio vamzdyno atkarpą - paskutinius 50 kilometrų Vokietijos teritoriniuose vandenyse.

Antra vertus, problemų dėl Europos Sąjungos dujų direktyvos pataisų Rusijos monopolininkė išvengtų tik tuo atveju, jeigu Vokietijos valdžia siektų direktyvos išimčių su Europos Komisijos (EK) palaiminimu.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)