Ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius Vyriausybės posėdyje pirmadienį sakė, kad kurių Seimo narių siūlomas pakeitimas neatitinka Europos Sąjungos (ES) teisės nuostatų, o socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pabrėžė, kad išimtis būtų perteklinė, nes darbdaviai ir darbuotojai jau dabar gali sudaryti kolektyvines sutartis dėl darbo sąlygų gerinimo.

„Mes preziumuojame, kad Darbo kodeksas jau dabar leidžia nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje socialiniams partneriams nustatyti svarbias darbo sąlygas, kad prekybos tinklai turi teisę sudaryti kolektyvinę nacionalinę sutartį su darbuotojų asociacijomis ir dėl poilsio dienų. Šis Konkurencijos įstatymo pakeitimas būtų perteklinis“, – tvirtino L. Kukuraitis.

Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas sakė, pritarus siūlomai išimčiai, būtų sustiprintos ne darbuotojų, o darbdavių pozicijos.

„Mes atvertume kelią įvairiems pasiteisinimams dėl įvairių susitarimų tarp konkurentų, kad tai kažkaip taip padeda darbuotojams, nors nebūtinai taip bus. Būtų pavojinga sudaryti sąlygas, netgi skatinti darbdavius veikti kolektyviai santykiuose su darbuotojais, nes jau ir dabar jie (darbdaviai – BNS) yra ganėtinai stiprūs individualiai, ypač, kai kalbame apie prekybos tinklų rinką“, – Vyriausybės posėdyje aiškino Š. Keserauskas.

„Jei darbdaviai veiktų kolektyviai, klausimas, ar tokie susitarimai tikrai padėtų tiems darbuotojams“, – pridūrė jis.

Š. Keserauskas taip pat minėjo, kad darbdaviai jau dabar gali individualiai tartis su darbuotojais dėl darbo sąlygų pagerinimo ir būtent tokią veiklą „reikėtų skatinti“.

Konkurencijos įstatymo pataisas Seime yra įregistravę parlamentarai Tomas Tomilinas, Vytautas Bakas, Aušrinė Papirtienė ir Gediminas Vasiliauskas.

Pataisas paskatino Konkurencijos tarybos atstovų komentarai apie socialinės apsaugos ir darbo ministro iniciatyvą susitarti su Lietuvos prekybos įmonių asociacija dėl prekybos centrų darbuotojų teisės nedirbti per 2018 metų Kalėdas ir kad tai galbūt pažeistų Konkurencijos įstatymą.