Dubrovnike vykusiame susitikime su Kinijos Liaudies Respublikos Vyriausybės vadovu Li Keqiangu dalyvavo ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Kaip rašoma Vyriausybės pranešime, per dvišalį susitikimą su Kinijos Liaudies Respublikos Vyriausybės vadovu didžiausias dėmesys skirtas bendradarbiavimui žemės ūkio srityje, siekiant Kinijos rinką padaryti atviresnę Lietuvoje pagamintai žemės ūkio produkcijai.

Susitikimų metu pasirašytas protokolas dėl lietuviškų kviečių eksporto į Kiniją. Sutarta artimiausiu metu užbaigti technines procedūras dėl Kinijos rinkos atvėrimo lietuviškai jautienai ir mėsos subproduktams.

Taip pat sutarta paspartinti procesus siekiant atverti Kinijos rinką Lietuvos įmonių, gaminančių naminių gyvūnų pašarus, produkcijai. Lietuvos ir Kinijos vyriausybės prie šių klausimų dirbo keletą metų.

„Esame pasirengę ir galime pasiūlyti aukštos kokybės produktų Kinijos žmonėms. Džiaugiamės ką tik pasirašytu protokolu dėl lietuviškų kviečių eksporto į Kiniją. Pasirašius šį susitarimą, žemės ūkio produkcijos ir maisto produktų eksportas į Kiniją artimiausiu metu turėtų didėti bent penkis kartus. Gegužės mėnesį laukiame Kinijos ekspertų dėl jautienos ir subproduktų eksporto. Tikimės, kad netrukus, bus išduoti leidimai ir šios produkcijos tiekimui į Kinijos rinką“, - pranešime cituojamas S. Skvernelis.

Lietuvos ir Kinijos premjerai taip pat aptarė bendradarbiavimą prekybos, transporto, gyvybės mokslų, kultūros ir švietimo mainų srityje. Lietuva pasiūlė plėsti bendradarbiavimą keičiantis gerąja praktika veterinarijos, fitosanitarijos srityse.

Vizito metu ministras pirmininkas sakė kalbą „16+1“ valstybių vadovų plenarinėje sesijoje. Lietuva pažymėjo šio formato teigiamą įtaką stiprinant šalių bendradarbiavimą žemės ūkio ir maisto pramonės srityje, siekiant atverti Kinijos rinką Lietuvos gamintojams.

Premjeras pristatė ir Lietuvos transporto infrastruktūrą, reikšmingą vystant krovinių vežimus tarp Kinijos ir Europos, akcentavo Lietuvos lyderystę finansinių technologijų (fintech) srityje, taip pat pakvietė „16+1“ valstybių finansų ministrus ir nacionalinių bankų valdytojus į šių metų lapkritį Vilniuje rengiamą tarptautinį fintech forumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)