1. Apklausa

Leidinyje „Journal of Experimental Social Psychology“ paskelbto tyrimo išvadose teigiama, kad žmonės mūsų ima nemėgti tada, kai į jų atviravimą mes neatsakome tuo pačiu. Tyrimo metu paaiškėjo, kad dalyviai, kurių pokalbyje buvo juntamas indėlis iš abiejų pusių, patiko vieni kitiems labiau nei tie, kurių pokalbį kontroliavo tik vienas iš pašnekovų.

2. Paslėptas gyrimasis

Paslėptas gyrimasis būna tada, kai žmogus nori pasigirti, bet pridengia savo norą savikritikos šydu.

Pavyzdžiui, Harvardo verslo mokyklos atlikto tyrimo metu tyrėjai išsiaiškino, kad darbdaviams nepatiko, kai į klausimą „Kokia didžiausia jūsų silpnybė?“, potencialūs kandidatai atsakydavo „perfekcionizmas“ arba „darboholizmas“. Darbdaviams labiau imponavo nuoširdūs atsakymai, pavyzdžiui: „Man ne visada sekasi būti organizuotu (-a)“ – tokius respondentus jie vertino kaip patrauklesnius.

3. Silpnas rankos paspaudimas

Pasirodo, kad tie žmonės, kurie ranką spaudžia silpnai, atrodo nemalonesni ir nervingesni nei tie, kurie ranką spaudžia stipriai.

Alabamos universitete atlikto tyrimo duomenimis, dalyviai, kurie vertino studentų rankos paspaudimą, tuos studentus, kurie ranką spaudė silpnai, įvertino kaip mažiau pozityvius, mažiau malonius ir kaip patiriančius stipresnį socialinį nerimą.

4. Prakaitavimas

Gal ir sunku patikėti, bet prakaitavimas yra nesąmoningas veiksnys, kuris turi įtakos žmonių nuomonei apie mus. Monellio Cheminių pojūčių centro atliktame tyrime dalyvių buvo paprašyta pažiūrėti vaizdo medžiagą, kuriose užfiksuotos moterys kasdienėse situacijose. Peržiūrų metu dalyviai dar ir turėjo uostyti skirtingų rūšių prakaitą: išsiskyrusį stresinėje aplinkoje, išssiskyrusį stresinėje aplinkoje, bet naudojant antiperspirantą, ir išsiskyrusį sporto metu.

Paaiškėjo, kad žemiausiais balais (pasitikėjimo savimi ir bendro patrauklumo prasme) dalyviai įvertino tas moteris, kurių įrašą žiūrėjo uostydami stresinėje aplinkoje išsiskyrusį prakaitą, o aukščiausiais – tas, kurių įrašus žiūrėjo uostydami prakaitą, išssikyrusį stresinėje aplinkoje, bet naudojant antiperspirantą.

5. Dalijimasis kiekviena smulkmena socialiniuose tinkluose

Ko gero tarp feisbuko draugų turite tokių, kurie dalinasi nuotraukomis su užfiksuota kiekviena savo dienos smulkmena – nuo vakarėlių iki paprastų pasivaikščiojimų, specialių progų ir šiaip vakarienės ne namuose? Pasirodo, toks elgesys socialiniuose tinkluose gali pakenkti santykiams – pernelyg audringai besireiškiančio asmens kiti dažniausiai ima nemėgti.

Birmingamo verslo mokyklos atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad skelbiant per daug nuotraukų feisbuke iš tiesų galima pakenkti realiems santykiams su draugais, ypač jei skelbiate nuotraukas, kurios su jais neturi nieko bendro arba yra jiems neaktualios.

6. Per anksti dalinamasi itin asmeniškais dalykais

Kartais norisi atvirai papasakoti apie save ir apie savo gyvenimą, ypač per pirmą pasimatymą. Galbūt tame ir nėra nieko blogo, tačiau svarbu per anksti neatvirauti apie netinkamus dalykus.

Per anksti papasakoję pernelyg asmeninį dalyką, pašnekovui galime pasirodyti nesaugūs, tai gali sumažinti mūsų patrauklumą, teigiama Susan Sprecher iš Ilinojaus valstijos universiteto tyrimo išvadose.

Tyrime paaiškėjo, kad atvirai pasakojantys pozityvius dalykus žmonės pašnekovams atrodo patrauklesni. Tad jei nesate tikri, kada galima peržengti atvirumo ribą, pasakokite tik apie teigiamas patirtis arba leiskite pašnekovui vadovauti pokalbiui ir apie save pasakokite tik išklausę jį (ją), kad žinotumėte, kokiam atvirumui galite ryžtis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)