Martynai, ką reikia žinoti prieš brendant į Baltijos jūros bangas?

Visų pirma, reikia tinkamai apsirengti. Balandžio mėnesį Baltijos jūros vanduo būna šaltas, todėl tinkamiausias pasirinkimas būtų neopreninės bridkelnės. Galima bandyti bristi ir su „kvėpuojančiomis“ bridkelnėmis, tačiau teks rengtis daugybę sluoksnių, norint atitolinti šaltą jūros vandenį nuo savo kūno.

Kokius įrankius rinktis šlakių ir lašišų žūklei nuo Baltijos priekrantės?

Galingus. Spiningo kotas turi siekti bent jau 3 m, ir leisti nusviesti 30 g sveriantį masalą toli į horizontą. Valai taip pat parenkami atitinkami. Jeigu ruošiatės žvejoti pintu valu, jis turi būti #1–#1,2 matmens, pagal Japonišką klasifikaciją (0,16–0,18 mm). Jei mėgstate meškerioti monofilamentiniu ar fluorokarboniniu valu, jis turi būti 0,28–0,30 mm skersmens. Verta paminėti, kad žvejojant pintuku, ne prošal būtų tarp masalo ir pagrindinio valo dėti storesnio fluorokarbono atkarpą.

„Aisės“ blizgė „Nida“ ir netikėtas laimikis - otas

Kokius masalus siūlyti jūroje plaukiojantiems lašišai ir šlakiui?

Tai jau išeina, kad be specialios formos blizgių, daugiau kažką „pasiūsti“ į žalsvus melsvus Baltijos horizontus nelabai pavyks. Iš mano praktikos geriausiai tam tinka Lietuvoje gaminamos „Aisės“ blizgės. Toliausiai metasi ir labiausiai lašišas ir šlakius vilioja pailgos formos, koncentruotą svorį korpuso gale turinčios blizgės. Iš „Aisės“ siūlomo asortimento, dažniausiai naudoju modelius „Nida“ ir „Žilvinas“, sveriančius 28 – 30 g.

Blizgės lašišoms ir šlakiams gaudyti

O kaip su spalvomis?

Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad kažokių išskirtinių masalo spalvų žvejojant lašišas ir šlakius Baltijos priekrantėje nenaudoju. Dažniausiai meškeriojama klasikinėmis sidabro, vario ar šių spalvų kombinacijas turinčiomis blizgėmis. Gal tik kai prie Baltijos krantų pasirodo vėjažuvės, tada jas geriau vilioja ryškesnių spalvų blizgės.

Blizgės lašišoms ir šlakiams gaudyti

Kaip reikia vesti blizgę Baltijoje, norint suvilioti karališkas žuvis?

Jei nematote jokių lašišos ar šlakio buvimo ženklų jūros paviršiuje, tada stenkitės masalą traukti nuo pusės esamo gylio. Jeigu pastebėjote vadinamus „išėjimus“, panašius į rodomus šių žuvų upėse, tada bandykite traukti masalą netoli vandens paviršiaus.

Ryškesne blizge susigundęs Baltijos jūros šlakis

Kur ieškoti lašišos ir šlakio Baltijos jūroje?

Jeigu ketinate žvejoti Klaipėdos pusėje, geriausiai ieškoti akmenų sangrūdų ir pagilėjimų. Jeigu Kuršių Nerijoje – teks ieškoti gilesnių duobių. Jas lengviausia aptikti užlipus ant kopų ir stebint jūros plotus. Tamsūs pagilėjimai ar vietos, kur lūžta bangos – dažniausiai ir bus lašišų ir šlakių maitinimosi plotai. Geriausia perbristi vadinamą pirmą jūros pagilėjimo slenkstį ir žvejoti ties antru.

Taip pat patariu ilgai neužsistovėti vienoje vietoje. Geriau daugiau pasivaikščioti jūros pakrante ir paieškoti žuvies.

Žvejyba įsibridus Baltijos jūros priekrantėje

Kiek žinau, Martynai, yra dar viena problema, susijusi su lašišų ir šlakių žūkle Baltijos priekrantėje?

Tikrai taip. Tai – žvejų verslininkų tinklai. Kartais norint pažvejoti perspektyvioje vietoje reikia vos ne perbristi sustatytus tinklus. Tai ypač pastebima Kuršių Nerijoje.

Dėkojame Martynui ir linkime gero žvejybos sezono ir daug įspūdingų laimikių!