Bendrovė ketverius metus rengė projektą ir pateikė prašymą leisti daugiau kaip šimto kvadratinių kilometrų ploto jūros teritorijoje statyti šimtą šešių megavatų vėjo jėgainių netoli Saremos. Projektas buvo įvertintas 1,7 mlrd. eurų (1,92 mlrd. JAV dolerių).

„Projekto atsisakyta, kilus įtarimams dėl grėsmių viešajai tvarkai, visuomenės saugumui bei nacionaliniam saugumui“, – praėjusią savaitę savo pareiškime teigė vyriausybė.

Šių metų vasarį Estijos teisingumo ministras Urmas Reinsalu citavo saugumo policijos išvadas, esą projektas „gali kelti potencialių grėsmių saugumui dėl investuotojų kilmės“, tačiau konkretesnės informacijos nepateikė.

Estijos saugumo policijos atstovas valstybiniam transliuotojui EER tą patį mėnesį sakė, kad galimi finansavimo šaltiniai yra neaiškios kilmės ir gali būti siejami su Rusija.

Ketvirtadienį šalies ekonomikos ministerijos atstovas spaudai atsisakė komentuoti šio klausimo.

Vienas iš bendrovės „Saare Wind Energy“ savininkų Kuido Kartau pareiškė, kad bendrovė greičiausiai kreipsis į teismą dėl atsisakymo nagrinėti paraišką. Grįsti tokį sprendimą saugumo sumetimais yra „visiška nesąmonė“, telefonu kalbėjo K. Kartau.

„Mes neturime jokių sutarčių su jokiais Rusijos investuotojais dėl vėjo jėgainių parko projekto“, – pabrėžė vienas iš „Saare Wind Energy“ savininkų ir vienas akcininkų.