Pagal dabartinius apibrėžimus tai 0.41 ir 1.5 yra lengvas girtumas. Ir ar žmogus pripūtė ar 0.41, ar 1.5, nejaugi jūs nematote skirtumo? Ar galėtų asmenys, priiminėjantys įstatymus, pateikti statistiką, taip pat policija savo argumentuotą nuomonę pasakyti, ar tai neabsurdiški skirtumai? Kiek avarijų sukelia žmonės, apsvaigę iki 0.8 promilės ir kiek virš 1 promilės pripūtę? Mano nuomone, nuo 0.4 iki 0.8 turėtų būti skiriama tik bauda, be teisės vairuoti atėmimo.

Manau, jeigu pasižiūrėsime į statistiką ir kiek žmonių sumokėjo baudą, tai tokių bus dauguma, kurie už vairo buvo pagauti su ~+-0,5 promilės. O piliečiai (jei juos galima taip vadinti), pagauti 10 kartų be teisių, dešimtis kartų teisti nei baudų sumoka, nei jiems svarbu, ar turi vairuotojo pažymėjimą ar neturi, baudų jie nemoka. Ar jūs norite, kad visi taptų nusikaltėliais, kuriems įstatymai neįdomūs?

Susitvarkykite su nuolatiniais nusikaltėliais, kurie nemoka baudų ir teisti ne vieną ir du kartus, tuomet didinkite baudas, ar ką nors darykite, nes baudas šiuo atveju susimoka tik tie, kas pasimokytų iš tokio atvejo ir turi normalius darbus.

Greičio viršijimas/chuliganiškas vairavimas. Yra nemažai situacijų, kuriose identiški atvejai traktuojami kaip chuliganiškas vairavimas (tarkime, slydimas šonu), ir kai toks pat veiksmas traktuojamas kaip automobilio suvaldymas siekiant išvengti avarijos (policijos slydimas žiede). Lygiai taip pat galima dėl bet kokio nusižengimo prirašyti chuliganišką vairavimą. Greitis nuolat ribojamas, statomos greičio kameros, tačiau ar avarijų sumažėja? Ypač, kur tos kameros pastatytos, ar buvo mažiau avarijų iki tol ar po to?

O gal vertėtų pagalvoti ir apie leidžiamo greičio didinimą? Pastatyti matuoklius, kurie nebaustų, bet tiesiog fiksuotų kokiu greičiu automobiliai važiuoja tam tikrame ruože ir kiek avarijų tame ruože įvyksta? Daug kur ženklai iš 70 km/h turėtų pasikeisti į 100-110km/h. Gal laikas būtų pagalvoti ir apie normalesnį ženklinimą? Jeigu nuo 2022 m. automobiliai planuojami būti su automatiniais ribotuvais, kurie automobilio greitį ribos atsižvelgdami į kelio ženklą, gal, pavyzdžiui, aplinkkelyje nereikia 70 km/h riboti visose trijose eismo juostose, nes tas ribojimas yra tik tam, kadangi yra išvažiavimai ir įvažiavimai į aplinkkelį, bet jie svarbūs tik vienai juostai. Kam trijose juostose stabdyti eismą? Kam apskritai reikalingos bus 3-4 juostos, jei visi automobiliai važiuos vienodu greičiu? Žinoma, tuos ribojimus visi, padedami elektrikų, nusiims, bet čia vėl žmonių pasipriešinimas kvailiems įstatymams.

Taip pat, kadangi daug kur ribojamas greitis, yra atkarpų matuokliai. Kodėl nefiksuojami ir nebaudžiami vairuotojai, kurie važiuoja daug mažesniu greičiu? Juk taip susidaro spūstys, lenkimai galimai sukeliant avarines situacijas, nes jų ne tiek ir daug, kai po pakeitimo, jog lenkimas per ištisinę yra lygus teisių atėmimui. Ruožai, kur anksčiau ir buvo punktyrinė linija, tapo ištisine linija vos ne visoje Lietuvoje.

Bauskit tuos, dėl kurių užkišamos gatvės, kurie važiuoja antra juosta, kai pirmoji laisva, kurie užkiša sankryžas, nes jiems labai svarbu pravažiuoti, naikinkite šviesoforu valdomas sankryžas ir darykite žiedus, leiskite piko metu važiuoti A juosta, jei žmogus nori nusukti į dešinę po kurio laiko (daug kas dabar tai daro ir ačiū jiems, nes, pavyzdžiui, Vilniaus Ukmergės gatvėje nuo Tarandės rytais spūstys būtų dar didesnės...).

Daug vaizdo įrašų esu siuntęs, kad važiuoja antra juosta, bet ir piliečiai su tokiais komentarais, pavyzdžiui, „stukačius“, „neturi ką veikti“ ir pan., tik parodo, kad gyvena blogai, bet geriau irgi gyvent nenori, nieko nekeis... Tokių paklausiu, ar „stukačius“ bus, jei paskambins į policiją, jei matys, kad jūsų buto duris laužia? Ar vagia jūsų daiktus? Ar jus muša?

Ir veikti aš turiu ką, tiesiog tuos vaizdus viešinau, kad gal kitą kartą tie, kurie taip elgiasi, pagalvotų ir pasitrauktų. Ir pikta, kad už greičio viršijimą ir kitus nusižengimus baudžia ir policija juos fiksuoja, tačiau tie pažeidimai jiems neįdomūs. (Nuo šiol visus tuos piliečius siųsiu tiesiai į e-policiją, o ne viešinsiu čia, nes nieks pažeidimų juose nemato.)

Gražaus pavasario!