Ceremoniją vedė Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorius Severinas Norgaila, kuriam talkino Monika Šaltytė, kurios renginio dalyviai nematė, tačiau girdėjo jos balsą. Apdovanojimus teatralams dalino Šiaulių dramos teatro aktoriai ir vadovai.

Geriausio debiuto-jaunojo menininko apdovanojimas atiteko Alytaus teatro atstovei, aktorei ir režisierei Andrai Kavaliauskaitei už socialinį tyrimą ir monospektaklio „SEEN“ sukūrimą. Apdovanojimą jai įteikė Lietuvos Respublikos kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

„Daugelis sako, kad nesitikėjau, nelabai svarbu. Nesitikėjau, bet labai svarbu, nes su tuo spektakliu esame pastebėti ne tik aš, bet ir mūsų darbas, kaip komanda, kuri kalba apie tai, kas labai svarbu“, – atsiimdama apdovanojimą kalbėjo aktorė.

Spektaklis-socialinis projektas „SEEN“ pasakoja apie valgymo sutrikimus ir kūno kultą. A. Kavaliauskaitė pasakojo, kad po spektaklių į juos kartais kreipiasi žmonės, nerandantys, kur kreiptis pagalbos, kaip nutiko visai neseniai Kėdainiuose, kai po spektaklio prie jos priėjo verkianti jauna mergina.

„Be galo gera patikėti, kad menas gali galbūt ne gydyti, bet ištiesti ranką ir pasakyti, kad ne, tu nesi vienas. Už tai, kad nesi vienas ir mes turime tai, aš be galo džiaugiuosi“, – sakė A. Kavaliauskaitė.

Padėkos premija už indėlį į Lietuvos teatro meną įteikta aktoriui Vladui Bagdonui. „Be šio žmogaus Lietuvos teatras nebūtų toks, koks yra dabar, tai yra mūsų identitetas“, – skelbdamas apdovanojimą kalbėjo Valstybinio Šiaulių dramos teatro meno vadovas Paulius Ignatavičius.

Pats V. Bagdonas prisipažino, kad jį šiek tiek apgavo sakydami, dėl ko jis būtinai šį vakarą turi dalyvauti ceremonijoje – apdovanojimas jam buvo tikra staigmena. „Ačiū komisijai, bet dabar aš pasimetęs, nes nežinau, ar čia padėka, ar atsisveikinimas“, – kalbėjo jis.

„Bet mane vežioja oro uoste Sankt Peterburge taksistas Timūras, kuris sako, artistai niekada neišeina į pensiją, tik tokie kaip taksistai išeina. Tad aš nesakau, kad aš jums dar parodysiu, bet aš neatsisveikinu“, – pabrėžė V. Bagdonas.

Kategorijoje teatras vaikams ir jaunimui apdovanota Agnė Šeiko už šokio ir muzikos spektaklį „Mano Piteris Penas“ (Šeiko šokio teatras). Ji džiaugėsi, kad į šį spektaklį ateina net tie, kurie kitur nėra laukiami.

Apdovanojimas už lėlių ir objektų teatrą skirtas spektaklio „Užburtas kalnas“ kūrybinei grupei iš Kauno valstybinio lėlių teatro: Andriui Žiurauskui, Giedrei Brazytei ir Olegui Jerochinui.

Nacionalinės dramaturgijos apdovanojimas skirtas Aleksandrui Špilevoj už spektaklio „Bagadelnia“, rodomo Valstybiniame Šiaulių dramos teatre, dramaturgiją. Šis spektaklis pasakoja apie senelių namus, tad dramaturgas pasinaudojo proga leisti žiūrovams išgirsti telefonu perduodamus šių namų gyventojų linkėjimus.

Kategorijos baleto artistas nugalėtojas – Mantas Daraškevičius, kuriam jis skirtas už Birbanto vaidmenį balete „Korsaras“, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, ir Zorbos vaidmenį balete „Graikas Zorba“, Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.

ChoreografasJo Strømgren už spektaklio „Durys“ choreografiją, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

Nominacijos opera / operetė / miuziklas nugalėtojai – kamerinės operos „α“ („Alfa“) kūrybinė grupė.

Šviesų dailininkas / vaizdo projekcijų kūrėjo nominacija atiteko Viliui Vilučiui už šviesų dizainą spektaklyje „Durys“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

Auksinis scenos kryžius įteiktas kompozitoriui Sven Helbig už muziką šokio ir muzikos spektakliui „Mano Piteris Penas“ Šeiko šokio teatre. Jis prasitarė, kad jaučiasi lyg atimantis apdovanojimą iš Lietuvos, bet džiaugėsi garbe būti nominuotam tarp tokių talentingų Lietuvos kompozitorių.

Goda Palekaitė apdovanota už scenografiją spektakliams „The Perfect Match, arba Su Naujais metais, Ionesco!“ Valstybiniame Šiaulių dramos teatre, ir „Durys“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

Rytis Saladžius, keletą kartų lipęs į sceną pasiimti apdovanojimų kitų laureatų vardu, galiausiai Auksiniu kryžiumi buvo apdovanotas ir pats – jis skirtas dramos aktoriaus, nepagrindinio vaidmens kategorijoje. „Atrodo, darai darbą, kuris malonus, džiaugiesi procesu, džiaugiesi kūrybine grupe“, – šypsojosi jis, dėkodamas kolegoms, bendražygiams, mokytojams ir artimiesiems.

Dramos aktorės, nepagrindinio vaidmens kategorijoje apdovanota Jovita Jankelaitytė už Chajos vaidmenį spektaklyje „Getas“, Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Kategorijoje dramos aktorius (pagrindinis vaidmuo) apdovanotas Darius Meškauskas už Mamos Drąsos vaidmenį spektaklyje „Mama Drąsa“, Klaipėdos dramos teatre.

„Tikrai nesitikėjau, galvojau, per gerai bus, šiemet per daug pririnkau visko, vienur duoda, kitur atima, tai pavojinga“, – kalbėjo jis, pridurdamas, kad jam garbė būti nominuotam tarp tokių šiai profesijai atsidavusių kolegų (šioje kategorijoje taip pat buvo nominuoti Valentinas Masalskis ir Valentinas Novopolskis).

Geriausia dramos aktore už pagrindinį vaidmenį paskelbta Karolina Kontenytė už Lotės vaidmenį spektaklyje „Kalės vaikai“, Klaipėdos dramos teatre. Ji sakė galvojanti, kad šitą apdovanojimą dalinasi su režisieriumi Eimuntu Nekrošiumi. „Vien darbas su juo, tai, kad suspėjau, jau buvo labai didžiulis apdovanojimas, nieko daugiau nebesitikėjau ir nebereikėjo, bet ačiū. Atsimenu paskutinį spektaklį, kurį jis dar matė, po kurio buvo aptarimas ir pastabos. Tą dieną jis jau pasijuto prastai ir pasakė tik vieną pastabą, kad Lotė buvo labai kapota, trūko vientisumo. Dabar galiu kitomis akimis pažvelgti į šią pastabą, linkėčiau visiems vientisumo gyvenime ir darbuose, kitaip tariant, harmonijos“, – atsiimdama apdovanojimą sakė K. Kontenytė.

Remigijus Vilkaitis scenoje pasakė kalbą, skirtą praėjusių metų lapkritį Anapilin išėjusio režisieriaus Eimunto Nekrošiaus atminimui. „Pagalvojau, kad galbūt ten kur jis dabar yra, jis nėra vienas. Netikiu, kad ten yra atskiras režisieriams skirtas kambarys. Manau, ten neskirstoma pagal rasę, profesiją, lytį. Tiesiog, kiek man pavyks, paskirsiu keletą žodžių visiems, kurie išėjo praėjusiais metais, kurie išeis šiais ir kurie dar neatėję. Eimuntui Nekrošiui noriu palinkėti, kad ten nesutiktum tų, kurių nenorėjai matyti būdamas čia“, – sakė jis, kalbą pratęstamas ištrauka iš spektaklio „Jobo knyga“.

Jau dešimtmetį Auksinių scenos kryžių apdovanojimų metu yra įteikiamas Boriso Dauguviečio auskaras, skiriamas už novatoriškus ir originalius sprendimus teatre. Šį kartą jis atiteko Artūrui Bumšteinui už garsinių eksperimentų integraciją į naujas teatro formas. Apdovanojimą jam įteikė B. Dauguviečio provaikaitis Darius Meškauskas.

„Matyt, tai kas novatoriška, tai seniai pamiršta sena, viskas sukasi ratu, visa diskusija apie teatrą, koks jis bus, tai bus toks pats – teatras“, – kalbėjo D. Meškauskas.

Pats A. Bumšteinas dėkojo teatro bendruomenei už tai, kad domisi tuo, ką jis daro, nors išties tai net nėra teatras.

Auksinis scenos kryžius režisieriaus kategorijoje įteiktas latviui Elmārs Seņkovs už spektaklio „Mama Drąsa“ režisūrą Klaipėdos dramos teatre. „Man labai malonu ir neįmanoma suprasti iki galo, kodėl aš šį vakarą čia tarp tokių įžymių lyderių ir mano savijauta tokia, kokios niekada nepamiršiu“, – kalbėjo jis, džiaugdamasis, kad buvo įvertintas ne namie.

Auksinis scenos kryžius – aukščiausias Lietuvoje teatro apdovanojimas. Pirmą kartą ši ceremonija buvo surengta 1992 metais Teatro dienos proga (kovo 27-ąją) ir nuo tada vyksta kasmet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)