Praėjusią savaitę teko dalyvauti dvi dienas trukusioje „Lietuvos ekonomikos konferencijoje“ ir diskutuoti apie svarbiausius pokyčius atsirasiančius įdiegus 5G mobiliojo ryšio technologiją. Ar iš tikrųjų esame pasiruošę 5G atėjimui?

Turbūt ne vienas užduodame klausimą – kokias galimybes mums suteiks 5G? Tik spartesnį duomenų perdavimą, kuris leis vos per kelias sekundes atsisiųsti filmą? Tiesa tokia, kad šis ryšys pakeis ne tik technologijų rinką, tačiau paveiks ir įneš pokyčių į kitas gyvenimo sritis bei verslus. Pradedant nuo telekomunikacijų, medicinos, informacinių technologijų, robotikos, inžinerijos ir baigiant prekyba, automobilių sfera, sveikatos sritimi.

Akivaizdu, kad prie 5G plėtros daugiausiai prisideda mobilieji operatoriai bei technologijų kompanijos, jų ambicijos ir tyrimams bei bandymams skiriamos investicijos. Todėl ir mes, „Samsung“ šioje srityje siekiame būti lyderiais, jau ne vienerius metus vystome technologinius sprendimus, bendradarbiaujame su mobilaus ryšio operatoriais iš Korėjos, JAV ir Japonijos bei kartu vykdome 5G ryšio bandymus.

Siekdami sukurti vieningą, universalią įrenginių ekosistemą matome, kad kol kas šioje srityje lyderiauja Korėja, JAV, Japonija ir Kinija, tačiau šių metų pabaigoje galima tikėtis sulaukti jau pirmųjų realių naujo 5G ryšio standarto pritaikymo galimybių ir Lietuvoje.

Ką 5G duos verslui ir vartotojams? Pirma, tai yra milžiniška galimybė kai kurias inovacijas pritaikyti tiesiogiai vartotojui. 5G yra daug greitesnis, galingesnis ir jis nevėluoja. Tai, pavyzdžiui, leis žiūrėti HD raiškos filmus ar tiesiogines transliacijas. 5G bus praktiškai pasiekiamas bet kurioje vietoje. Taip pat, tai viskas ko reikia autonominiam ir pačiam save vairuojančiam automobiliui išvažiuoti į gatves bei daiktų interneto (IoT) plėtrai.

Į vieną ekosistemą interneto ryšiu sujungti ir tarpusavyje informacija besidalinantys įvairūs prietaisai vartotojams leis gyventi išmaniuose namuose ir dirbti tokiuose pat pastatuose. Daiktų interneto vystymas naudos atneš ir visuomenės saugumui – padės apsisaugoti nuo nelaimingų atsitikimų ir išvengti avarijų keliuose.

„Samsung“ jau kelerius metus bendradarbiauja su „Harman International“ ir siekia būti viena iš pirmųjų kompanijų, galinčių integruoti 5G automobiliuose. Tam, kad dėl dirbtinio intelekto veikiantys automobiliai važiuotų, naudojamas ryšys turi būti itin spartus. Todėl autonominis vairavimas saugiai ir be jokio vėlavimo gali veikti tik 5G ryšiu.

5G naujas galimybes suteiks ir verslui. Keli iškalbingi pavyzdžiai – prekybos sektorius, sveikatos apsaugos sritis, statyba, gamyba ar net teisėsaugos sritis. Žmonės norimą įsigyti produktą galės apžiūrėti ir išbandyti net neišėję iš namų ir pasitelkę virtualią ir papildytą realybę. Pavojingose sveikatai ar gyvybei vietose statybos darbus atlikti galės nuotoliniu būdu žmogaus valdomas robotas, o 5G padės jį valdyti be jokių vėlavimų ar trukdžių. Spartesnis ir sklandesnis duomenų perdavimas informacija apie paciento būklę leis keistis žymiai greičiau.

Tačiau labai svarbu kalbėti ne tik apie naujas galimybes, bet ir apie pavojus bei privatumą pasaulyje, kur visi daiktai yra sujungti į vieną ekosistemą, turi jutiklius ir renka duomenis. Kasdien girdime naujienas susijusias su kibernetiniais įsilaužimais, kurie vis sudėtingėja. Todėl tiek verslas, tiek valdžios institucijos ir kitos organizacijos turi tapti aktyviais veikėjais, nuolat stebėti aplinką, nustatyti grėsmes ir veikti.

Esu įsitikinęs, kad duomenų saugumo klausimas bus vis aktualesnis, nes šiandieninis gyvenimo tempas diktuoja, kad vis daugiau paslaugų, darbo keliasi į mobiliąją aplinką. Todėl ypač svarbi išmaniuosiuose įrenginiuose įdiegta duomenų saugumą užtikrinanti techninė ir programinė įranga, o ir patys vartotojai turi atsakingai žiūrėti į asmeninės informacijos apsaugą.

Deja, kol kas dar matome tendenciją, kad daugelis žmonių vis dar bijo savo išmaniuosiuose laikyti svarbius verslo duomenis. Tačiau įsigalėjus 5G ryšiui mes tiesiog nebeturėsime kitos išeities ir tai priimsime kaip savaime suprantamą dalyką. Tad šioje vietoje svarbiausias klausimas yra ką daro gamintojai, ir ką daro patys vartotojai?

Tiesa tokia, kad vartotojas niekada nėra visiškai saugus, kai naudoja mobilųjį įrenginį, todėl čia svarbiausias yra pats žmogus. Jis turi pats atsakingai žiūrėti į savo duomenų apsaugą, taip pat naudotis mobiliųjų įrenginių gamintojų siūlomais saugumo sprendimais. O mes kaip gamintojai, vos atsiradus potencialiai saugumo spragai, ištiriame atvejus ir nedelsiant sprendžiame problemą. Taip pat naujausiuose prietaisuose diegiame pilnaverčius sprendimus saugumo stiprinimui: nuo „Knox“ saugumo sprendimo sistemos mobiliesiems įrenginiams, saugaus dokumentų segtuvo, iki ultragarsinio pirštų atspaudo skaitiklio.

Natūralus inovacijų progresas veda į tai, kad 5G jau netrukus taps mūsų kasdienybė, su savimi atversianti kelią tiek galimybėms, tiek iššūkiams. Todėl ir gamintojai, ir vartotojai turi prisiimti atsakomybę bei daryti tinkamus sprendimus.