Kai kalbama apie tai, ką žmonės galvoja apie jus, galioja taisyklė „blogas yra daug stipresnis nei geras“. Ir tą dieną, kai jūs išgirstate devyniasdešimt devynis komplimentus ir vieną kritiką, jūs žinote, kokios mintys sukasi jūsų galvoje. Ir pabandyk, žmogau, tą naktį užmigti…

Rūpintis tuo, ką žmonės apie mus galvoja, yra normalu. Ypatingai mums svarbu tai, ką galvoja mylimi ir artimi žmonės. Juk dar visai neseniai būti išvarytam, ko gero, buvo pati didžiausia bausmė. Mums reikėjo grupės vien tam, kad išgyventume, todėl tai, kaip mus priėmė ir vertino kiti grupės nariai, reiškė gyvenimo ir mirties klausimą.

Šiandien mums nereikia grupės tam, kad turėtume maisto ar stogą virš galvos, bet mes vis dar priklausome nuo aplinkinių palaikymo ir supratimo. Bet jeigu paklausite kokio savipagalbos guru, ar verta rūpintis tuo, ką apie mus galvoja kiti, dažnai išgirsite tą patį atsakymą: nekreipkite dėmesio į tai, ką sako kiti, ir klausykite savęs. Ir dažnai tokių patarimų fone skamba mintis „pasiųsk visus kuo toliau“, tačiau čia ir prasideda daug bėdų. Toks tonas yra kategoriškas ir žeminantis, todėl man, o tikriausiai ir daugeliui iš jūsų, nėra priimtinas. (Be to, žiūrint į žmones, kurie atkakliai ir įkyriai tvirtina šią tiesą, kyla mintis, kad juos pačius labai jaudina kitų nuomonė, kitaip kam jie keltų audras stiklinėje?)

Todėl aš siūlau vidurį: įsiklausyti į konstruktyvius patarimus tų, kurie mums rūpi, ir atmesti tuos, kurie apie mus skleidžia apkalbas, už akių kalba įvairiausius bjaurius dalykus arba tiesiog šaiposi. Aš siūlau švelnesnę ir žmogiškesnę „kaip nesirūpinti“ versiją, nieko nežeminant ir „nesiuntinėjant“.

Taigi, kai „priešai skleidžia neapykantą“ – 9 būdai, kaip su tuo tvarkytis.

1. Įvardinkite tuos, kurių nuomonė jums rūpi

Mūsų protas mėgsta viską apibendrinti ir išpūsti. Jeigu jis verčia jus jaudintis dėl to, kad visi žmonės jus pasmerks, visi jus nuteis, nusisuks nuo jūsų ar supyks, paklauskite savęs – o kas būtent? Sudarykite konkretų sąrašą – kas tie žmonės? Tuomet gąsdinantis „visi“ susitraukia iki mažos grupės ir gali būti, kad liks tik vadovas darbe ar smalsi apkalbas mėgstanti kaimynė. Bet tikrai ne „visi“.

2. Įsiklausykite, kieno balsas skamba jūsų galvoje?

Jeigu jūs bijote, kad jus pasmerks, nors nėra nei vieno, kuris konkrečiai apie tai kalbėtų, pagalvokite: kas išmokė jus bijoti? Galbūt vaikystėje jūs dažnai girdėjote „O ką žmonės pagalvos?“ arba „Geriau nedarykime šito. Žmonės galvos, kad mes keisti.“ Dauguma iš mūsų baimę nepatikti kitiems įsileido dar su mamos pienu. Bet yra gera žinia: net jeigu šios „tiesos“ įsitvirtino mumyse, mes galime jas pakeisti ir išmokti kitų. Praktikuodami, „Ką pagalvos kaimynai?“ jūs pakeisite į „Kiti žmonės per daug užsiėmę savimi, kad vertintų mane“, arba „Yra nemažai priimančių ir atvirų žmonių“, „Nedaug žmonių varginsis reikšti savo neigiamą nuomonę“.

3. Neskubėkite gintis

Jeigu išgirdę kritiką, jūs iš karto puolate statyti gynybinę sieną iš betono, į ją atsitrenks viskas – ne tik priekaištai, bet ir naudingi patarimai. Vietoje to, kad užsikimštumėte ausis ir pasislėptumėte savo tvirtovėje, pasistenkite įsiklausyti į tai, ką jums sako, o tik tada nuspręskite, ar į tai verta atkreipti dėmesį, ar geriau ignoruoti.

4. Atkreipkite dėmesį, kaip kritikuojama

Jeigu žmogus eikvoja savo laiką tam, kad suteiktų jums konstruktyvų grįžtamąjį ryšį – pavyzdžiui, atsargiai pasako, kad jį užgavo jūsų elgesys (bet ne jūsų asmenybė!) – būtinai įsiklausykite į jo žodžius, net ir tada, jeigu galiausiai nuspręsite nepasinaudoti jo pastabomis. Bet jeigu jūsų pašnekovas paliečia jūsų asmenybę („Na tu ir kvailys“), kalba neapibrėžtai arba daro dviprasmiškus komplimentus („Na, tu bent jau netinginiauji“), jūs galite ramia sąžine į tai nekreipti dėmesio. Jeigu jie nesivargina išsakyti kritikos taktiškai, tai daugiau pasako apie juos, o ne apie jus.

5. Jeigu kažkas jus kritikuoja, tai dar nereiškia, kad jis teisus

Visada prisiminkite, kad kitų nuomonė – ne aukščiausios instancijos tiesa. Jūs galite nesutikti su savo kritikais. Bet jeigu jūs jaučiate, kad jie teisūs, tuomet…

6. Priimkite tai garbingai

Net jeigu jūs jaučiate deginančią nuoskaudą ir iš ausų rūksta dūmai, yra dvi priežastys, kodėl neverta pradėti puolimo. Išlaikydami padorumą ir net padėkodami už pastabas, jūs vienu šūviu nušausite du zuikius. Pirma, jūs parodysite, kad gebate susivaldyti net priekaištų krušoje, o tai kelia pagarbą. Antra, jūs patys didžiuositės tuo, kad galite reaguoti konstruktyviai, nežemindami kito.

7. Pagalvokite, ką darysite su kritika

Mūsų protas dažnai įstringa blogiausiame iš galimų scenarijų: „Dabar visi nusisuks nuo manęs“, „Visi mane pasmerks, jeigu aš blogai pasirodysiu“, „Jeigu aš nesutiksiu su jais, jie su manim nebebendraus“. Jeigu jūs nuolat bijote katastrofos, pagalvokite, kaip jūs elgtumėtės, jeigu ji iš tikrųjų įvyktų. Kam jūs paskambintumėte? Ką jūs darysite? Į ką kreipsitės ir prašysite palaikymo? Ką jūs galite padaryti, kad būtų lengviau? Jeigu jūs žinosite, kad turite variantų susitvarkyti su katastrofa (kurios tikimybė yra labai menka), jūs jausitės ramiau ir mažiau to bijosite.

8. Prisiminkite, kad žmonių nuomonė keičiasi

Žmonių nuomonė keičiasi kaip vėjo kryptis. Šiandien jie gali į jus mėtyti akmenis, o rytoj nešioti ant rankų. Pagalvokite, kokios permainingos yra tendencijos. Pagalvokite apie didžiuosius mokslininkus, išradėjus ar rašytojus, iš kurių kažkada šaipėsi, o vėliau jie buvo paskelbti genijais. Jeigu gyvenime ir yra kažkas stabilaus, tai – pokyčiai. Todėl „būkit savimi, kad ir ką apie tai kalbėtų kiti“.

9. Meskite iššūkį savo įsitikinimams

Žmonės, kurie jaudinasi dėl kitų nuomonės, labai dažnai gyvena tobulumo idėja – jie galvoja, kad tik būdami tobuli, jie išvengs kritikos ir vertinimo. Meskite iššūkį tokiems įsitikinimams: sąmoningai padarykite klaidą ir pažiūrėkite, kas nutiks. Išsiųskite laišką elektroniniu paštu ir palikite jame klaidų, pokalbio metu leiskite padaryti sau pauzę ir pabūkite nejaukioje tyloje, ar kompiuterinės technikos parduotuvėje paprašykite kremo. Taip jūs sužinosite, kas įprastai įvyksta, kai jūs padarote klaidą… NIEKO.

O iš tiesų, pats didžiausias jūsų kritikas esate jūs pats. Ir tai turi prasmę: jūsų gyvenime jūs esate vienintelis, kuriam gresia pavojus. Bet kiekvienas šios planetos gyventojas galvoja taip pat ir rūpinasi savimi, todėl niekas neturi laiko keipti dėmesio į jus. Kiekvienas užsiėmęs savimi – svarbiausiu žmogumi jų gyvenime. Todėl viskas paprasta: kritikos jūs sulauksite bet kokiu atveju, net ir tada, kai nieko nedarysite, todėl naudokitės ja – išsirikite rečiausius ir vertingiausius brangakmenius, o kitus palikite jų savininkams.

Daugiau Ilonos tekstų skaitykite www.drasagyventi.lt