Trakų savivaldybės atstovas Šarūnas Žukauskas teigia: „Turistų pamėgtu sezonu miestui teikiamas didesnis dėmesys tam, kad jis būtų patrauklus, šiukšlės išvežamos daug dažniau“. O kaip sekasi turistams išvažiavus? „Iš rezultatų matome, kad atliekų rūšiavimo sąmoningumas auga. Žmonės atkreipia dėmesį į informacijos viešinimą, į suteikiamas galimybes ar lengvatas už rūšiavimą“, – teigia Š. Žukauskas.

Čia gimė ir įdomi iniciatyva, kurią sugalvojo savivaldybės administracijos „gyvsidabris“ Inutė Neverovskienė. „Visada norėjosi padaryti kažką įdomaus ir visuomenei, ne tik pačiai savivaldybei. Grįžusi po ilgų atostogų sugalvojau, kad reikia pasikviesti specialistų, kurie galėtų vaikams papasakoti apie antrinių žaliavų panaudojimą. Taip su mokyklų vaikais ėmėme gaminti raktų pakabukus iš senų riedlenčių. O prieš kalėdines šventes sumąstėme iš antrinių žaliavų daryti Kalėdų senelius. Projektas keliavo per 30 mokyklų ir gruodžio 15 dieną visi seneliai susitiko – jų buvo per 3000, tad šiuo metu laukiame atsakymo dėl rekordo fiksavimo“, – entuziastingai pasakoja Inutė.

Rūšiavimas ir sąmoningumas Trakuose tikrai klesti, o patys gyventojai dalijasi įspūdžiais apie mieste netrukus pasirodysiančius naujos kartos pusiau požeminius konteinerius: „Jie žymiai geresni, kadangi ir kvapo neskleidžia, ir šiukšlės nesitaršo, ir vietą taupo“. Gatvėje sutikta trakietė Dalia pasakoja, kad pastebi mieste atsirandančias naujoves: „Jie visur mieste dabar yra statomi, kad švariau būtų, gražiau, saugiau. Bet aišku, mūsų pačių sąmoningumas turi užaugti, nes kokį bepastatyk – jeigu mes nesistengsim dėl savęs, tai niekas už mus to nepadarys“. Dauguma žmonių džiaugiasi, kad šalia namų atsiranda šie konteineriai, tik Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) komanda pastebi, jog priprasti prie naujovių reikia laiko, todėl šviesti visuomenę ir pažindinti su patogesnių galimybių nauda – būtina.

Rūšiuoja visi. Tuo įsitikinti galite žiūrėdami „Atliekų kultūros“ laidas, kurių metu pristatome žymų Lietuvos žmogų, besidalijantį mintimis apie sąmoningumą ir rūšiavimo naudas. Šį sekmadienį laidos herojus bus gerai atpažįstamas choreografas ir šokėjas Jurijus Smoriginas. Tvirta nuomone išgarsėjęs Jurijus turi ką pasakyti ir šiuo klausimu: „Apsišiukšlinę juk niekas nenorime gyventi? Aš pats jau esu įpratęs kasdien rūpintis savo aplinka ir rūšiuoti, bet manau, kad čia kelias labai yra ilgas. Pasiekti žmonių sąmonę priklauso reikia jau nuo pat pirmųjų klasių. Kad vaikas suprastų, jog eidamas gatve negali numesti saldainio popieriuko ant žemės. Ir net nereikia smerkti žmonių, nes jie nebuvo auklėti elgtis kitaip. Todėl tokie projektai po truputį kuria šią švaros kultūrą“. Iš tiesų, pradėję mokyti savo atžalas nuo mažų dienų – pasaulį imsime keisti jau dabar.

O žiūrovų itin pamėgtoje rubrikoje „Antras šansas“ pamatysite, kaip galima pasidaryti jaunatvišką ir stilingą lovą. Auksarankis laidos herojus Marius padės draugams įsikurti naujuose namuose ir darys lovą iš jau modernaus interjero dizainerių pamėgtų transportavimo padėklų. Lovos gamyba prasideda nuo tikslių priemonių išmatavimų. „Dar galima pašlifuoti, padažyti ar palakuoti dėl grožio“, – per pusvalandį sukonstravęs lovą sakė Marius. „Man pavyko pirmą kartą, manau, ir jums pavyks“, – po darbų šypsojosi laidos herojus.

Rubrikoje „Protingos mintys” stebins Lentvario pradinės mokyklos auklėtiniai. Moksleivis Dominykas dalinsis savo įžvalgomis apie smarvės kilmę sąvartynuose: „Kai yra atliekos, bakterijos jas pradeda graužti, daryt „pur pur” ir tas „pur pur” yra smarvė”.

„Atliekų kultūros“ laidas žiūrovai ima stebėti vis dažniau, o jeigu dar neteko matyti, kviečiame šį sekmadienį 11 valandą ryto įsijungti „Lietuvos ryto“ televiziją, kur ne tik išgirsite apie rūšiavimo kultūrą, kuri vis labiau įtraukia kiekvieną Vilniaus regiono kampelį, tačiau gausite ir praktinių patarimų, kaip nenaudojami daiktai gali virsti baldais.

Užsakymo nr.: PT_80664295