Būkite čia ir dabar

Akušerė pasakojo, kad dažnai gimdyvę lydintys vyrai, vos užėję į gimdyklą, klausia: „Tai kiek čia užtruksime?“ Anot M.Mizgaitienės, gimdymas nėra suplanuojamas dalykas, todėl niekas tiksliai nepasakys, kiek laiko jis truks, kada prasidės ir kada baigsis.

Akušerė Marija Mizgaitienė
Užėjau į palatą ir girdžiu, kaip vyras nei iš šio nei iš to, vos akimirkai pažvelgęs į telefoną, sušunka: įsivaizduoji, Antanas nusipirko „audinę“

Dar viena klaida, kurią daro dažnas vyras – atėjęs į gimdyklą, išsitraukia telefoną ir visomis mintimis panirsta į naujienų naršymą. Tiesa, taip daro tikrai ne visi. „Pamenu, buvo tokia pora. Atvyko gimdyti. Jis puikiai padeda savo mylimajai, šluosto prakaitą, palaiko, paduoda, masažuoja. Viską daro tiesiog tobulai. Kai prasidėjo moteriai jau stipresni sąremiai ir ji jau buvo susikoncentravusi į gimdymo procesą, užėjau į palatą ir girdžiu, kaip vyras nei iš šio nei iš to, vos akimirkai pažvelgęs į telefoną, sušunka: įsivaizduoji, Antanas nusipirko „audinę“. Matau, kaip moteris meta į jį piktą žvilgsnį ir jos visa koncentracija dingsta – ji tarsi grįžta į kasdienybę iš to „kosmoso“, kuriame ką tik buvo“, – pasakojo akušerė.

Vyras gimdyme

Ji pataria vyrams pamiršti išorinį pasaulį ir susikoncentruoti ties tuo, kas vyksta čia ir dabar. Tik tuomet jie galės padėti savo mylimosioms. „Kad artimas žmogus yra reikalingas gimdyme – neabejoju, bet negalima versti vyro dalyvauti gimdyme. Jis turi pats apsispręsti ir to norėti. Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad moteris su juo jaučiasi daug saugiau ir ramiau“, – sakė M.Mizgaitienė.

Anot jos, stipriosios lyties atstovai neturėtų baimintis gimdymo, kraujo ar netekti sąmonės, mat taip dažniau būna tik filmuose. „Nualpti nenualpsite, nieko baisaus taip pat neprisižiūrėsite. Gimdos kaklelio atsivėrimo laikotarpiu jūs būsite aktyviai įdarbinti. Kad gimdykloje karšta – tiesa, nėra oro – tiesa, bet jei pajusite, kad darosi silpna, išeisite pakvėpuoti“, – patarė akušerė.

Atmintinė vyrui

Vis dėl to jei jau vyras atidūrė gimdykloje, jis turėtų suteikti pagalbą, o ne tik beprasmiškai stovėti ar sėdėti. Tam, kad pagalba būtų visapusiška, akušerė pateikė aiškią atmintinę, ką daryti kiekvienoje gimdymo fazėje ir ko nedaryti.

Pirmoji (kaklelio atsivėrimo) fazė:

– matuoti sąremių dažnį;

– raginti žmoną atsigerti, vaikščioti, dažniau pasišlapinti (visa tai padeda lengviau atsiverti kakleliui) išlaikyti vertikalią padėtį;

– saugiai nuvežti į ligoninę;

– neįgrįsti patarimais;

– pasistengti nereaguoti, jei žmona pradės grubiai elgtis (būna, kad pradeda elgtis atvirkščiai – labai meiliai – tuomet atsakyti tuo pačiu);

– priminti kvėpavimo svarbą;

– kartu atlikti kvėpavimo ir atsipalaidavimo pratimus;

– padaryti masažą;

– užtikrinti saugumą;

– bendrauti su personalu;

– mažiau šnekėti;

– bendrauti daugiau fiziniais signalais;

– siūlyti, o ne klausti.

Vaikelio išstumimo laikotarpis, stangos:

– palaikyti galvą prie krūtinės stangos metu, jei taip gimdyvei yra patogiau;

– duoti atsigerti;

– pridėti sušlapintą, šaltą rankšluostį prie kaktos ar krūtinės;

– sakyti gražius žodžius;

Trečioji fazė, kai vaikelis jau gimė:

– išreikšti meilę;

– padėkoti žmonai;

– pabučiuoti abu;

– nukirpti virkštelę (jei buvo toks pageidavimas);

– nufotografuoti, jei moteris nori.