Birgitte Bonnesen šių metų vasarį susilaukė aršios kritikos, esą ji klaidinusi investuotojus bei visuomenę. 62-jų metų Švedijos banko vadovė ne kartą kategoriškai neigė „Swedbank“ ryšius su 230 milijardų dolerių Estijos pinigų plovimo skandalu, kuriame jau skęsta Danijos „Danske Bank A/S“. Bet vėliau banko vadovė buvo priversta tokios savo pozicijos atsiakyti.

„Swedbank“ prarado maždaug penktadalį savo rinkos vertės, nuo tada, kai investuotojai sužinojo apie bankui mestus kaltinimus iš Švedijos pagrindinio transliuotojo SVT vasario 20 d. pranešimo. Įtartinų mokėjimų, įvykdytų tarp „Danske Bank“ ir „Swedbank“ filialų Baltijos šalyse 2007–2015 metais, suma siekė apie 6 mlrd. JAV dolerių.

Investuotojas Billas Browderis, gerai žinomas savo ryžtinga kampanija prieš pinigų plovėjus, teigia turįs įrodymų, patvirtinančių SVT informaciją, ir planuojantis pateikti baudžiamąjį skundą prieš „Swedbank“

Šių metų vasarį B. Browderis buvo priverstas paneigti B. Bonessen žodžius tvirtindamas, kad jos patikinimai per konferencinį pokalbį su analitikais, neva bankui negresia jokie skundai, „nėra teisingi“. Po B. Browderio sprendimo pateikti skundą prieš „Danske“, baudžiamieji tyrimai buvo pradėti Jungtinėse Valstijose ir kitose šalyse.

SVT tvirtinimu, „Swedbank“ teikė paslaugas kai kuriems garsiems buvusios Sovietų Sąjungos politikams, įskaitant ir nuverstą Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių. Investuotojai, suglumę dėl B. Bonnesen ankstesnių pareiškimų ir vėliau išaiškėjusių faktų neatitikimo, pareikalavo didesnio skaidrumo iš „Swedbank“.

„Po naujausių žiniasklaidos pranešimų turėjau pagrindo susimąstyti tiek apie generalinio direktoriaus komunikaciją, tiek apie savo pačios bendravimo stilių, – interviu telefonu „Bloomberg“ antradienį kalbėjo B. Bonnesen. – Aš suprantu, kad kai išsakai savo nuomonę taip, kaip kad ją dažnai išsakau aš, būtina pateikti daugiau konteksto. Taip pat suprantu, kad privalau būti budresnė tam tikriems niuansams. Tai neįtikimai sudėtinga problema, ir aš negaliu tikėtis, kad tie, kurie manęs klausosi, žino visą kontekstą, siejamą su „Danske“ ar kitais.“

Paklausta, ar ji mananti toliau eiti generalinės direktorės pareigas, B. Bonnesen ištarė „taip“.

B. Bonnesen teigė nesigailinti dėl nė vieno savo ankstesnio komentaro apie pinigų plovimą ir tvirtino nemananti, jog suteikė neteisingos informacijos, nors pripažino, kad jai reikėtų padirbėti ties savo bendravimo įgūdžiais.

Šiuo metu „Swedbank“ veiklą tiria Švedijos ir Estijos finansų priežiūros reguliuotojai. Švedijos prokuratūra pradėjo atskirą tyrimą, siekdama išsiaiškinti, ar bankas nepažeidė tarnybinio informacijos naudojimo taisyklių, kai iš anksto perspėjo savo didžiausius akcininkus dėl Švedijos nacionalinio transliuotojo SVT žurnalistinio tyrimo. Bankas neigė pažeidęs taisykles.

„Swedbank“ taip pat pasamdė analitinį centrą „Forensic Risk Alliance“ (FRA) atlikti SVT teiginių išorės auditą. Iš pradžių atlikti auditą bankas kreipėsi į kitą apskaitos įmonę – „Ernst & Young“ (EY), tačiau vėliau jam teko jos paslaugų atsisakyti, nes dėl pačios EA vaidmens „Danske Bank“ pinigų plovimo skandale yra pradėtas tyrimas Danijoje.

B. Bonessen atsisakė komentuoti konkrečius kaltinimus. „Visų pirma, norėčiau sulaukti tyrimo rezultatų“, – sakė ji turėdama galvoje FRA auditą, kuri turėtų būti užbaigtas iki kovo pabaigos. Anot B. Bonessen, jos vadovaujamas bankas šiuo metu visiškai bendradarbiauja su atitinkamomis valdžios institucijomis.