Kainos nuo 4 tūkst. eurų

Portale city24.lv galima aptikti butų ir už dar mažesnę kainą. Pavyzdžiui, parduodamas 69 kv. metrų ploto butas vos už 8 700 eurų. Detalaus aprašymo ir nuotraukų nėra, tačiau pridėta pastaba, jog būstui reikalingas remontas.

Toje pačioje svetainėje pavyko rasti butą ir už dar mažesnę kainą – 4230 eurų. Tiesa, parduodamo objekto plotas taip pat yra dvigubai mažesnis – vos 34 kv. metrai. Būstas įsikūręs seno medinio namo pirmame aukšte.

Dviejų kambarių, 47 kv. metrų ploto renovuotą butą galima įsigyti už 14 400 eurų. Prie skelbimo pridėtos kelios nuotraukos, iš kurių matyti, jog butas nėra prastos būklės. Nuotraukas galite pamatyti čia.

Visgi, negalima sakyti, jog parduodami butai Liepojoje yra išimtinai vien pigūs. Yra skelbimų, kuriuose siūlomi butai kainuoja ir 70 ir net 165 tūkst. eurų. Tačiau reikia pažymėti, jog brangesni objektai dažniausiai būna suremontuoti arba apskritai naujos statybos, o kai kurie parduodami su baldais ir buitine technika. Dažniausiai tai yra būstai, užimantys nemažai ploto ir turintys daugiau nei 2 kambarius.

Pavyzdžiui, 139 kv. metrų ploto, 5 kambarių butą galima nusipirkti už beveik 150 tūkst. eurų. Butas įrengtas, tačiau parduodamas be baldų. Viduje išklotos ąžuolinės grindys, išvedžiotos elektros instaliacijos bei santechnika, įrengti termostatai, įjungta signalizacija. Vonios kambarys yra pilnai įrengtas, jame naudotos itin kokybiškos medžiagos. Buto nuotraukas galite pažiūrėti čia.

Pagal parduodamo turto skelbimus galima spėti, jog nei patys pigiausi, nei patys brangiausi būstai čia nepatenka į populiariųjų sąrašą. Daugiausia parduodamų butų šiame portale yra maždaug už 30 tūkst. eurų. Tiesa, atkreiptinas dėmesys, jog jie visi yra nedideli, užimantys apie 30 kv. metrų, ir parduodami tame pačiame projekte.

Liepoja – ne kurortinis miestas

„Inreal“ grupės nekilnojamojo turto (NT) rinkos tyrimų vadovas Robertas Žulpa patvirtino, jog šiuo metu 2 kambarių butą Liepojoje, priklausomai nuo vietos ir būklės galima nusipirkti nuo 9-10 tūkst. eurų. Palangoje ar, juo labiau, Kuršių nerijoje toks kainuotų kelis ar net keliolika kartų daugiau.

Pasak analitiko, taip yra ne tik dėl to, kad Liepoja – pramoninis miestas, o ne kurortas, bet ir dėl miesto infrastruktūros, kuri yra pasenusi ir itin nepatogi. Jis taip pat pastebėjo, jog reikėtų kalbėti apie dvi Liepojos dalis – pietinę ir šiaurinę.

„Pietinė dalis turi potencialą tapti kurortiniu miesteliu – ten dominuoja mažaaukštė statyba, paplūdimys driekiasi per visą pietinę dalį, turi išvystytą infrastruktūrą. Tačiau ten būstai yra brangesni, o ir atstumas iki jūros siekia apie kilometrą ar dar daugiau. Tuo tarpu šiaurinę Liepojos dalį sudaro uosto ir pramonės teritorijos bei buvęs karinis „Karosta“ miestelis.

Šioje dalyje dominuoja seni blokiniai namai, kuriuose ir galima įsigyti būstą nuo 9000 EUR, tačiau papildomai panašią sumą tektų investuoti ir į būsto remontą. Be to, šiaurinėje miesto dalyje priėjimas prie jūros yra ribotas, didžiojoje dalyje net nėra tinkamų poilsiui paplūdimių. Kalbant apie investiciją į butus Liepojoje, teorinis nuomos pajamingumas gali būti labai geras, bet reikėtų gerai panagrinėti, kokia būtų reali tokio būsto paklausa“, – DELFI paaiškino R. Žulpa.

Konkurencija Lietuvos pajūriui

„Ober-Haus“ generalinis direktorius Remigijus Pleteras Lietuvos ir Latvijos pajūrio NT kainų skirtumus aiškina tuo, jog Lietuva turi penkis kartus mažiau jūros kranto nei Latvija, todėl natūralu, kad būstas prie jūros lietuviams yra tapęs egzotika.

Kaip jis pastebėjo, Lietuvoje tokio NT pasiūla gerokai mažesnė, nes gan didelę teritoriją užima saugoma Kuršių Nerijos pakrantė. Tad su esama pasiūla neįmanoma patenkinti didžiausios Baltijos šalies gyventojų poreikio, todėl lietuviai pradeda žvalgytis į gretimas šalis.

„Latvijos pajūris sudaro konkurenciją Lietuvos pajūriui. Pastaraisiais metais lietuvių dėmesys būstui Latvijos pajūryje šiek tiek išaugo. Negalintys įpirkti būsto Palangoje ar Kuršių Nerijoje, turi galimybę surasti alternatyvą Liepojoje, žinoma, tai bus žemesnės kokybės būstas. Daugiausiai lietuviai renkasi nekilnojamąjį turtą Papėje, Ventspilyje, Liepojoje. Mūsų kolegos Latvijoje pastebi, kad Papėje lietuviai dažniau perka vasarnamius, o Liepojoje – butus“, – komentavo R. Pleteras.

Eksperto teigimu, patys Latvijos gyventojai NT poilsiui perka nebent Jūrmaloje arba miesteliuose, esančiuose į šiaurę nuo Rygos. Ten kainos yra tokios pat kaip Palangoje arba net didesnės.

Dar teks investuoti į remontą

Pasak R. Pletero, lietuviai linkę pirkti pigų NT miestuose šalia jūros, tačiau ne kurortiniuose miestuose. Kainos nuo lietuviško pajūrio stipriai skiriasi – analogiški NT vienetai Liepojoje yra gerokai pigesni nei Lietuvos pajūryje, tačiau ekspertas primena, jog čia lyginami labai skirtingi dalykai.

„Visų pirma nereikėtų laikyti Liepojos kurortiniu miestu, tai pramoninis uostas su 70 tūkst. gyventojų ir bendrabučių tipo daugiabučiais bei spalvingais gyventojais. Tokio tipo turtas kurortiniame mieste, kur veikia sanatorijos, yra pramogos, gelbėjimo postai, tvarkomas paplūdimys – kainuoja daugiau. Liepoja negali būti lyginama nei su Jūrmala, nei su Palanga. Palangoje tokių daugiabučių apleistomis laiptinėmis net nėra. Tuo metu Palangą ar Kuršių neriją reikėtų lyginti su Jūrmala.

Liepojoje už 10 tūkst. eurų galima įsigyti butą prie jūros, tačiau jis bus bendrabučio tipo name su netvarkinga laiptine ir blogos reputacijos rajone. Ir nors tokio būsto kaina patraukli, bet ar bus patrauklus gyvenimas pramoninėje Liepojoje?“ – tvirtino NT ekspertas.

Liepoja, Latvija

Anot pašnekovo, pirkti NT nuomai Liepojoje galima, tačiau tuomet reikėtų rinktis aukštesnės kokybės būstą, o ne už 10 tūkst. eurų. Jis pataria prieš įsigyjant būstą poilsiui Latvijos pajūryje įvertinti ir visas būsimas išlaidas.

Pavyzdžiui, jei ketinate pirkti butą už 5-10 tūkst. eurų Liepojoje, tai bus senos statybos daugiabučio tipo namas, sovietinio įrengimo, kuriam bus būtinas remontas. Statybų, remonto ir įrengimo išlaidos tyra labai panašios tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje, tad, kaip pastebi R. Pleteras, norint šiuolaikiškai įrengti 25-30 kv. metrų ploto būstą, reikėtų investuoti dar apie 7-10 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)