Jei norite išvengti chaoso, nedarykite nė vienos iš šių devynių klaidų:

1. Skrendate piko laikotarpiais.

Ne visada įmanoma skristi tokiu metu, kai mažiau žmonių, pvz., ankstyvą trečiadienio ar ketvirtadienio rytą, ir vis tik stenkitės kuo dažniau pirkti bilietus kito laiko skrydžiams.

Portale „SmarterTravel“ patariama vengti skrydžių 16–20 val. penktadieniais ir sekmadieniais.

Vasaromis nusidriekia ilgesnės eilės prie saugumo patikros, skrydis ne pačiu populiariausiu metu kels mažiau streso.

2. Jus gaišina netinkama skrydžiams apranga.

Kaip rašoma tinklalapyje „Who What Wear“, saugumo patikros metu jus gaišina ir netinkami drabužiai ar apavas, pvz., ilga, apsmukusi striukė, suvarstomi batai, sportiniai bateliai, metalinės grandinėlės, apyrankės, plaukų aksesuarai, papildomi krepšiai.

Patarimas – kelionėms lėktuvu puikiai tinka džinsai ir kitokia minimalistinė apranga, įsispiriami sportiniai bateliai ir kompaktiška kuprinė.

3. Nepasinaudojate priedais, specialiomis programomis.

Jei dažnai keliaujate, galite pasinaudoti privalumais, kurie padės sutaupyti laiko. Pasak „The Points Guy“, kai kurios avialinijų suteikia elitinio keleivio statusą, o tai suteikia pirmenybės teisę pereiti saugumo patikrą. Šis statusas kartais pritaikomas ir asmenims, su kuriais kartu skrendate.

Elitinio keleivio statuso neturite? Tada pasinaudokite programomis („Global Entry“, „TSA Prie-Check“ ir kt.), kurios padės išvengti ilgių eilių prie saugumo patikros. Reikia parašyti prašymą, sumokėti mokestį ir sudalyvauti pokalbyje. Dažniausiai privilegijos suteikiamos keleriems metams.

4. Nežinote taisyklių.

Keleivių saugumo patikros eilės dažniausiai chaotiškos, kita vertus, žinant taisykles galima judėti maksimaliai greitai. Taigi nesineškite į lėktuvą vandens buteliuko, rankiniame bagaže skysčiai turi būti reikiamo dydžio buteliukuose, o jų bendras kiekis neviršyti leistino.

Pasiruoškite nusivilkti striukę, išsiverkite diržą iš kelnių, išimkite elektroninius prietaisus ir būkite pasirengę nusiauti batus, jeigu paprašys pareigūnai.

5. Atsistojate į netinkamą eilę.

Galbūt atrodo, kad visos saugumo patikros eilės vienodos, bet taip nėra. Kaip teigė ABC laidos „Vacation Creation“ vedėja, kai kurios eilės juda greičiau už kitas: „Prieš stodami į eilę akimirką pasidairykite, pažiūrėkite, kiek darbuotojų stovi. Geriausia stoti į eilę prie išankstinės patikros eilės.

Tokiu atveju, jei išankstinės patikros eilėje neliks žmonių, darbuotojas pakvies žmonių iš jūsų eilės.“
Bet ji pataria žiūrėti, kad prie rankinio bagažo skenavimo aparato sėdėtų vienas darbuotojas. Jei darbuotojai du, tai dažniausiai reiškia, kad vienas iš jų – mokinys, o mokant procesas užtruks ilgiau.

6. Apimti streso prarandate geras manieras.

Niekada nenuvertinkite mandagumo, prašykite pagalbos. Saugumo patikros darbuotojai gali atlikti patikrą greičiau ir tikrai neatsisakys pagelbėti, jei jūs vėluojate į skrydį. Taigi nesikarščiuokite, būkite mandagūs – toks elgesys padeda. Labai svarbu gerbti aplinkinius, kad ir kaip skubėtumėte.



7. Laidote netinkamus juokelius, komentarus.

Kai kurios frazės gali pailginti jūsų saugumo patikrą. Nevykę juokeliai – apie šautuvus, bombas ir sprogmenis.

8. Neatsakingai susikraunate lagaminą.

Jei gabenatės panašių į sprogstamuosius užtaisus daiktų, pvz., telefono įkroviklį, plaukų sukimo žnyples ir pan., svarbu juos atskirai supakuoti. Padėti bendrai su kitais daiktais jie gali sukelti įtarimą.

9. Iš anksto neišsiimate asmens tapatybės dokumento ir kitų reikalingų dokumentų iš krepšio.

Kol laukiate eilėje, pasiruoškite asmens tapatybės dokumentą, įlaipinimo kortelę ir kitus reikalingus dokumentus.

Prieš eidami prie keleivių saugumo patikros įsitinkite, kad atsimenate, kurioje kišenėlėje yra reikiami dokumentai, kad atėjus jūsų eilei nereikėtų ieškoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)