Jei ši problema aktuali ir jums, išmėginkite svetainėje „Novate“ siūlomus patarimus, kaip išgyvendinti iš namų įvairiose vietose atsirandančius nemalonius kvapus.

1. Šaldytuvas

Mažai kas gali atsispirti ką tik pagaminto puikaus patiekalo skleidžiamam aromatui. Bet kaip būti tikriems, kad į jį neįsismelks vakarykščio maisto arba kitų produktų aromatai? Kad šaldytuve laikomų maisto gaminių kvapai nesimaišytų tarpusavyje, tereikia laikytis kelių paprastų taisyklių.

Į šaldiklį arba šaldymo kamerą reikia pastatyti nedidelį indelį arba dėžutę valgomosios sodos. Ši priemonė sugeria visus pasklindančius kvapus, palikdama tik vieną – gaivos ir šviežumo aromatą. Sodą reikia reguliariai, t. y. maždaug kartą kas porą dienų, keisti. Ypač intensyvų kvapą turinčius maisto produktus reikia kruopščiai įsukti į popierių arba laikyti sandariai uždarytuose induose.

2. Mikrobangų krosnelė

Per visą dieną mikrobangų krosnelėje paprastai tenka šildyti kuo įvairiausius produktus. Tai ne tik rodo, koks šis prietaisas nepamainomas buityje, bet ir sufleruoja apie begalę kvapų, nuolatos cirkuliuojančių gana nedidelėje krosnelės kameros erdvėje. Jų atsikratyti tikrai nėra paprasta – vien pašluostyti sienelių tikrai neužteks.

Norint pašalinti įsisenėjusius nemalonius kvapus, reikia įstatyti į mikrobangų krosnelę indą su vandeniu (jo turi būti maždaug litras), kuriame turi plūduriuoti keletas griežinėlių citrinos. Vandenį reikia keletą minučių pakaitinti. Po šios procedūros būtina išvalyti visus prilipusius ir užtiškusius maisto gabalėlius ir palikti dureles atviras, kad visas nemalonus kvapas išeitų į išorę ir krosnelė kokybiškai išsivėdintų.

3. Šiukšlių kibiras

Nemalonus kvapas gali sklisti nuo šiukšlių kibiro, prie kurio sienelių paprastai būna prilipusių gendančio ir pelijančio maisto likučių, tampančių puikia bakterijų ir mikrobų dauginimosi terpe.

Atsikratyti viso šio siaubo pavyks ne iš karto, nes laukia kelių etapų darbo procesas. Iš pradžių šiukšlių kibirą reikia gerai išplauti, tada dar papildomai iššveisti valgomąja soda arba parduotuvėje įsigytu dezodoruojančiu valikliu. Kad žūtų visos bakterijos, kibiro vidų reikia išpurkšti dezinfekuojančia priemone. Papildomą ilgalaikę apsaugą šiukšlių kibirui suteiks specialūs gaivikliai, kuriuos galima pritvirtinti prie vidinės dangčio pusės.

4. Pjaustymo lentelės

Matyt, akivaizdu, kad pjaustymo lentelių dezinfekavimas tikrai nėra itin sunkus darbas. Deja, ne visada stiprų kai kurių produktų, tokių kaip žuvis, svogūnai arba česnakai, paliekamą kvapą pavyksta panaikinti iš pat pirmo karto. Norint pašalinti į pjaustymo lentelę įsismelkusį kvapą, ją galima pamėginti išplauti indaplovėje. Šis būdas ypač pasiteisina, jei lentelė pagaminta iš plastiko. Jei indaplovės neturite, pjaustymo lentelę galite dezinfekuoti vadovaudamiesi liaudies išmintimi: puselę citrinos pamirkykite į druską ir intensyviai pašveiskite ja lentelę.

5. Indaplovė

Indaplovė nepriekaištingai išplauna net labiausiai užterštus indus, tačiau ir apie ją pačią reikia pagalvoti. Labai gerai, jei ji kokybiškai valoma bent kartą per mėnesį, nors higienos sumetimais neprošal būtų ir dažniau. Būtina reguliariai naudoti indaplovėms skirtas tabletes. Patiems taip pat galima pasigaminti analogiškų priemonių. Jei indaplovę naudojate ne kasdien, nešvarius indus, prieš dedant į indaplovę, reikia praskalauti pakišus po tekančiu čiaupu. Taip padarius, nuo indų pasišalins maisto gabaliukai, kurie galėtų prilipti prie indaplovės sienelių ir tapti prasto kvapo šaltiniu.

6. Vietos, kuriose miega gyvūnai augintiniai

Gyvūnai augintiniai paprastai turi specifinį kvapą, kurį neretai labai sunku išgyvendinti iš namų. Pagrindiniu šio „aromato“ šaltiniu paprastai tampa jiems miegoti įrengtos vietos. Jas rekomenduojama pabarstyti valgomąja soda ir, šiek tiek palaukus, išsiurbti.

7. Unitazas

Klozetą reikia plauti nelaukiant, kol jis taps akivaizdžiai nešvarus. Kovojant su nemaloniu kvapu ir dėmėmis bent kartą per savaitę būtina naudoti specialiai unitazams skirtą gelį. Išvalius klozetą šia priemone, į jį reikia įpilti pusę stiklinės baliklio.

Kad po apsilankymo tualete neimtų sklisti ypač nemalonus kvapas, galima naudoti parduotuvėse įsigyjamą, tikrus stebuklus darančią priemonę – prevencinio valymo losjoną. Ji įpilama į vandenį prieš naudojantis tualetu ir veikia taip, kad vėliau ore nepasklinda nemalonus kvapas.

8. Čiužinys

Po keleto metų, o kartais net mėnesių, čiužinys gali imti skleisti itin nemalonų kvapą. Norint jo atsikratyti, reikia pabarstyti čiužinį valgomąja soda, kurį laiką palaukti, o tada nusiurbti sodą dulkių siurbliu.

9. Drabužių spinta

Kad ir kaip nekęstumėte betvarkės, bent retkarčiais palikite spintos duris atdaras. Kai spintos durys uždarytos, palyginti nedidelėje erdvėje susikaupia drėgmė, dėl kurios ima rastis nemalonus kvapas. Dar vienas efektyvus sprendimas – reguliarus daiktų vėdinimas.

Ant spintos lentynų galima padėti specialių drėgmės sugėriklių, neleidžiančių drabužiams sutraukti drėgmės ir įgyti nemalonų kvapą. Šias priemones galima pasigaminti ir patiems: prireiks sodos, kurią turėsite suberti į maišelius. Aromatingosios žolelės taip pat turėtų padėti.

10. Kilimas

Kitaip nei medis, linoleumas arba laminatas, minkštos kiliminės dangos turi savybę labai gerai sugerti įvairius kvapus. Paprasčiausias būdas juos pašalinti – pabarstyti visą kilimą valgomąja soda ir po maždaug pusvalandžio išsiurbti jį dulkių siurbliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)