Pranas Gataveckas, vienas iš slidinėti vykusių lietuvių, savo socialiniame tinkle pasidalijo pagalbos šauksmu ir detaliai papasakojo visą situaciją.

„Didelė grupė keliavo slidinėti ir su „WizzAir“ maršrutu Vilnius-Barselona-Vilnius. Dalis keliautojų turėjo įsigiję sportinį bagažą. Kelionė pirmyn buvo sėkminga ir nebuvo jokių incidentų. Keliaujant maršrutu Barselona-Vilnius oro uoste prasidėjo nuotykiai. Bagažus registruojantis SwissSport personalas nesutiko praleisti įprastuose lagaminuose esančio sportinio inventoriaus ir liepė sumokėti papildomai po 125 Eur. Tai turėjo padaryti 40 keliautojų. 125 Eur x 40 = 5000 Eur“, – rašė P. Gataveckas.

Vyras teigė, kad apmokėjus sportinį bagažą (30 Eur) „WizzAir“ jis nėra žymimas įlaipinimo biliete. Tai iš dalies galėjo suklaidinti bagažą registruojantį SwissSport personalą. Keleivis stebėjosi, kad keliaujant pirmyn su tuo pačiu bagažu ir tuo pačiu vežėju problemų nekilo.

Vykstant namo iš Barselonos specialiuose krepšiuose supakuotas sportinis inventorius buvo praleistas, tačiau už įprastuose lagaminuose supakuotą įrangą liepta susimokėti papildomai. Pasak P. Gatavecko oro linijų bendrovės taisyklėse nėra nurodyta kaip pakuoti sporto inventorių – svarbu tvarkingai.

Sporto įrangos vežimo taisyklės „WizzAir“ puslapyje

„Keliaujant atgal turėtų galioti tos pačios sąlygos. Barselonos oro uosto personalas patikrino tik vieno bagažo turinį, jame buvo šalmai, slidinėjimo batai ir pan. Kitų keleivių bagažo turinio nematė ir tiesiog pasakė, kad paprastuose lagaminuose – rūbai, o ilguose – inventorius. Tuomet pasakė, kad mūsų nepraleis ir visiems reikės sumokėti papildomai (jiems taip liepė vadovė). Visus mokėjimus įrodančius dokumentus turime“, – pasakojo vyras.

Grįžę namo lietuviai pigių skrydžių bendrovei pateikė skundą, tačiau sulaukė atsakymo, kuriame nurodyta, jog tarp inventoriaus buvo rūbų ir dėl to reikėjo sumokėti papildomai kaip už paprastą bagažą.

„Taip išeina, jog įprastame bagaže skraidinant slidinėjimo batus jie galėtų sakyti, jog tai jau sportinis bagažas ir galėtų vėl prašyti sumokėti papildomai kaip už sportinį bagažą. Užburtas ratas“, – apmaudo neslėpė P. Gataveckas ir pridūrė, kad rankų nuleisti nežada, net jei teks kreiptis į teismą.

Wizz Air

Advokatų kontoros „Ader“ turizmo teisės ekspertas ir kelionių advokatas Edmundas Rusinas susipažinęs su šia situacija siūlo keleiviams skirti laiko ir aktyviai domėtis vežimo sąlygomis, kadangi jos reguliariai yra keičiamos bei peržiūrimos, ypač tai atvejais kuomet vežama speciali įranga ar daiktai (pvz., slidinėjimo įranga, dūžtantys daiktai ir t.t.).

„Įsigyjant bilietus keleiviai turi žinoti, kad bilieto rezervavimo metu oro vežėjas, kelionių organizatorius ar bilietų pardavėjas privalo užtikrinti, kad keleivis turės galimybę susipažinti su oro vežėjo taisyklėmis. Šios taisyklės privalo būti anglų arba lietuvių kalbomis. Keleiviui prieš įsigyjant bilietą turi būti raštu ar elektroninėje laikmenoje pateikiamos pagrindinės vežimo sąlygos, kurios privalo būti parengtos lietuvių kalba“, – aiškino E. Rusinas.

Pasak advokato, keleiviai prieš įsigydami bilietą privalo turėti galimybę susipažinti su pagrindinėmis vežimo sąlygomis, kuriose turi būti nurodytos ir bagažo vežimo sąlygos bei tvarka.

Edmundas Rusinas

„Wizzair Bendrosiose keleivių ir bagažo pervežimo sąlygose nurodyta, jog jei vežami slidinėjimo reikmenys, apie pateikiant užsakymą keleivis turi informuoti vežėją. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad vežant slidinėjimo įrangą pagal Wizzair Bendrąsias keleivių ir bagažo vežimo sąlygas, vežėjas gali neleisti jų vežti, jei apie vežamą įrangą nėra pranešta vežėjui arba nėra gautas vežėjo sutikimas. Tačiau, jei tokia informacija buvo suteikta arba gautas vežėjo sutikimas ir sudaryta keleivių vežimo sutartis, bagažas negali būti nepriimamas ar reikalaujama už jį papildomai sumokėti“, – teigia kelionių advokatas.

DELFI kreipėsi į „Wizz Air“ atstovus ir nors bendrovė nekomentuoja individualių situacijų, teigė, kad dėl šios situacijos pradėtas vidaus tyrimas.

„Bendrovė nori priminti keleiviams, kad sporto įrangą galima vežti pagal atitinkamas numatytas oro linijų bendrovės taisykles ir mokesčius. Krepšiuose, skirtuose gabenti sporto įrangą, turėtų būti tik sporto įranga. Oro linijų bendrovė toliau atlieka vidaus tyrimą, siekdama išsiaiškinti, kodėl abiejuose oro uostuose, kuriuose lankėsi keleiviai, atsirado neatitikimų tarp taikomų bagažo taisyklių“, - rašoma bendrovės atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)