„Kiekvienas kremas savo sudėtyje turi drėkinamųjų savybių, bet geriausio rezultato pasieksite, jei visada šias priemones naudosite valandą prieš miegą prieš tai gerai nuvalius veido odą. Kodėl prieš valandą iki miego? Todėl, kad nė viena nenorime, jog gerosios kosmetikos medžiagos įsiskverbtų į pagalvę, o ne į veido odą“, – pranešime spaudai pataria grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ kosmetologė Irena Baubinienė.

Sudedamosios kosmetikos dalys, kurios išsaugo jūsų odos drėgmę, yra visose kosmetikos nuo raukšlių medžiagose, nes odos drėkinimas yra pagrindas išsaugojant odos jaunystę. Greitai pajusite teigiamą poveikį, jei naudosite tokius kremus, kurie labiau skirti odos drėkinimui t. y. savo sudėtyje turi daugiau lipidų.

Pasak kosmetologės, jei termometro stulpelis nukrenta žemiau nei 10–15 °C, reikėtų rinktis apsauginį – maitinamąjį kremą. Jei temperatūra aukštesnė ar nuolat važinėjate automobiliu ir lauke būnate mažai – derėtų rinktis drėkinamąjį, papildytą vertingomis medžiagomis. Kremą naudokite valandą prieš eidamos į lauką.

Vanduo nedrėkina

Daugelis moterų mano, kad vanduo drėkina veido odą, bet tai tikrai mitas. Veidui valyti geriau naudoti makiažo valiklį, pienelį, emulsiją, gelį, micelinį vandenį, specialias prausimosi putas ar aliejų. Kiekviena moteris turėtų rinktis individualiai – atsižvelgti į odos tipą, būklę, pojūčius.

„Svarbiausia taisyklė – valiklis neturi sausinti odos. Taip pat būtina atkreipti dėmesį, ar ši priemonė tinka plonai ir jautriai paakių odai valyti, ar pašalina vandeniui atsparią kosmetiką“, – pataria specialistė.

Micelinis vanduo – tai įprasto vandens ir aktyviųjų mikrodalelių mišinys. Jis nuvalo makiažo likučius, atkemša poras ir šalina nešvarumus, kartu drėkina odą.

Tačiau šis produktas yra per stiprus jautriai odai, jį reikėtų naudoti tik ypatingais atvejais, pavyzdžiui, ilgose kelionėse, išvykose, kai nėra tinkamų sąlygų nusiprausti odą vandeniu. Panaudojus micelinį vandenį, patartina veidą nuplauti šiltu švariu vandeniu.

Irena Baubinienė

Neprausti muilu

Pasak I. Baubinienės, veido prausti muilu negalima nei vasarą, nei žiemą, net ir tuo atveju, jei oda labai riebi ar porėta.

„Muilas – šarminis produktas ir kenkia veido odai: pažeidžia apsauginę plėvelę, kuri saugo odą nuo neigiamo aplinkos poveikio, mikrobų ir virusų, oda netenka vandens ir sausėja, šerpetoja, pradeda anksčiau senti“, – aiškina I. Baubinienė.

Kosmetologė pataria nepamiršti, kad reikia drėkinti ir riebią odą, nes riebalų gamyba neturi nieko bendro su odos drėgmės lygiu. Chemikai sukūrė kremus, kurie vienu metu sprendžia abi šias problemas. Dažnai riebiai odai reikalinga stipri hidratacija po agresyvaus spuogų gydymo (ypač su labai džiovinančia alkoholio pagrindu pagaminta kosmetika).

Kitas labai svarbus etapas – veido valymas toniku. Jo paskirtis ne valyti nešvarumus, o atkurti normalų odos pH ir paruošti ją kitai kosmetikos priemonei. Reguliariai naudojant toniką oda tampa skaistesnė ir sveikesnė, jis drėkina, gaivina, jaunina ją.

Ir vasarą, ir žiemą veido skaistumu besirūpinanti moteris turėtų įprasti vieną du kartus per savaitę nušveisti odą. Pašalinus sausas, negyvas odos ląsteles, veidas tampa skaistesnis, švaresnis, atsiveria poros, todėl kosmetikos priemonės į ją geriau įsigeria.

Namuose naudojami įvairūs šveitikliai – enziminiai, rūgštiniai, abrazyviniai. Vieni populiariausių, tinkančių net ir jautriai odai – augaliniais fermentais papildyti enziminiai šveitikliai. Jie ne tik šalina negyvas odos ląsteles, valo nešvarumus, riebalus, atkemša poras, bet ir ramina, saugo ją nuo uždegimų.

Rūgštiniai šveitikliai skirti senstančiai, brandžiai, probleminei veido odai su išsiplėtusiomis poromis, aknės požymiais. Tai priemonės, kurių pagrindą sudaro vaisių rūgštys. Šveitiklį pakanka naudoti kartą per savaitę, netrinkite odos – patepkite priemone ir palaukite kelias minutes.

Kada naudoti serumą?

Po kruopštaus veido nuvalymo ateina laikas teptis kremą. Tačiau prieš naudodamos kremą veidą patepkite serumu. Tai koncentruota kosmetinė priemonė, kurios pakanka kelių lašų.

Serumo pagrindas – vanduo, lengvas gelis ar aliejus, jame yra daug biologiškai aktyvių medžiagų, kurios drėkina, stangrina, ramina, gaivina, o specialios sudedamosios dalys gerina odos pralaidumą – veikliosios medžiagos ir kremas giliau prasiskverbia.

„Serumas neatlieka visapusiškos odos priežiūros funkcijos, todėl būtina naudoti ir kremą, – sako kosmetologė I. Baubinienė ir primena, kad patepus veidą serumu reikia palaukti kelias minutes, kol jis įsigers, ir tik tada tepti kremą. – Serumą naudokite ryte ir vakare. Jei jame yra retinolio, t. y. vitamino A, – naudokite tik vakare.“

Ir galiausiai ant paruoštos odos galima tepti kremą. Geriausia, jei kremas bus su polihidroksirūgštimis, hialurono rūgštimi, elastinu, kolagenu, papildytas kviečių gemalų, avokadų, simondsijų ar nakvišų aliejumi, vitaminais A, C, E – jie veikia kaip antioksidantai, atkuria odos drėgmės pusiausvyrą, gerina išvaizdą, kaip ir vaisių rūgštys, skatina odos regeneraciją.

Į ką atkreipti dėmesį?


Drėkinantys kremai pirmiausia išlaiko drėgmę mūsų odoje. Netinkamai prižiūrint odą, net minimalus drėgmės praradimas iš epidermio pasireiškia įtempimo ir paraudimo jausmu.

Daugelis moterų šaltuoju metu laiku veido priežiūrai naudoja aliejų. Tačiau aliejaus odoje nėra, o mes odai turėtume duoti tai, ko jai trūksta arba suaktyvinti joje vykstančius procesus, kurie su laiku silpsta. Aliejus nieko panašaus nedaro, jis tik padengia odą tarsi plėvelė. Nebent kūnui užtepame gerą kremą, kuris praturtina odą tam tikromis medžiagomis, ir norime apsisaugoti nuo drėgmės praradimo, tada galime užtepti aliejaus.

Dermatologai aliejinės tekstūros kremus ir priemones naudoja tik esant rimtoms ligoms, pavyzdžiui, kai yra tepami hormoniniai vaistai – kad jie geriau gertųsi.

Taigi, aliejų (ypač veido priežiūrai) geriau nenaudoti. Kartais moterys pasakoja naudojančios argano ar kokosų aliejų ir klausia, kodėl nejaučia gero efekto. Aliejus elgiasi tarsi apgavikas – kartą užsitepus atrodo lyg ir viskas gerai, bet ties tuo vienu kartu gerasis efektas ir baigiasi. Pirmiausia reikia susitvarkyti su odos problemomis, pasirinkti tinkamą prausimosi priemonę ir būdą, kremą ir tik tada, jei norisi, ant viršaus dar užtepti aliejaus. Bet žinokite, kad oda nekvėpuos. Todėl to daryti moterims, turinčioms aknę ar užsikimšusias poras, griežtai nerekomenduojame, nes šios problemos gali dar labiau paaštrėti.

Ko reikia saugotis?

Patalpose kur veikia oro kondicionierius arba šildomoje patalpoje oro drėgnumas nukrenta žemiau 40 proc. Štai kodėl rekomenduojama rankinuke turėti drėkinančią dulksną arba drėkinančio kremo indelį.

Labai mažai drėgmės yra lėktuvuose. Jei skrydis ilgas, galite pasijusti kaip Sacharoje kai drėgmė ištraukiama iš odos epidermio ir pradedame jausti stiprų tempimą. Ilgesniam skrydžiui pasiimkite su savimi drėkinamąją dulksną ar hidrolatą, kuris greitai padės jūsų odą nuraminti.

Visada naudokite drėkiklį, kuris pravers esant sausose, šildomose patalpose, dirbant prie kompiuterių ar kitų elektros prietaisų. Drėkiklį purkškite tiesiai ant makiažo. Prieš einant į lauką jis turi visiškai išdžiūti.

Šaltuoju sezonu, kaip ir vasarą, odą būtina saugoti nuo kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių. Ypač jeigu oda linkusi į pigmentaciją ir naudojate rūgštinius produktus. Tiesa, žiemą apsaugos nuo saulės rodiklis turėtų būti mažesnis, pakaks SPF 15 ar 20.

Geras drėkinimas yra geros odos išvaizdos pagrindas. Tiesa, oda su amžiumi tampa vis sausesnė, tad drėkinamieji komponentai turi būti vis stipresni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją