Ryte per visą Lietuvą nusidriekė debesys, pridrėbę į valias sniego. Diena anksčiau kelininkai pranešė, kad situacija Lietuvoje ekstremali – daugybė rajoninių kelių pasidengę grynu ledu. Prisidėjus snygiui, panašu, situacija nebesuvaldoma tapo ir miestuose.

Nuo pat ankstyvo ryto socialinius tinklus užplūdo skundai, vaizdo įrašai, nuotraukos su eismo įvykiais, pėsčiomis einančiais viešojo transporto keleiviais, o gatves prižiūrinčias tarnybas – skambučiai, elektroniniai laiškai ir feisbuko žinutės.

Kur valytuvai ir barstytuvai?

Mažesnių miestų gyventojai penktadienio rytą kelininkams keiksmų negailėjo. Slidžius kelius paslėpė sniegas, o daug kur balta danga sulygino kelius su laukais aplink – nesimatė nė kur važiuoti.

Filmuodami pakelėse gulinčius ant šono, apverstus, apdaužytus išslydusius automobilius žmonės stebėjosi, kodėl barstytuvų ir valytuvų, kuriuos žadėjo kelininkai dar ketvirtadienį vakare, niekur nematyti.

Tačiau nedžiuginanti situacija susiklostė ir didesniuose miestuose. Štai, šiauliečiai dar ansktyvą rytą savo miesto gatvių prižiūrėtojams negailėjo sarkazmo: „Šiauliai turi kelininkus, na, tuos, kurie kelius nors truputį prabrauktų?“ – toks klausimas vienoje vairuotojų pagalbos grupėje sulaukė masinės reakcijos.

Kauno vairuotojai fiksavo į miesto kalnus neužkylantį viešąjį transportą ir sunkvežimius. Aplink Kauną pranešta ir ne apie vieną incidentą, kai nuo kelio nuslydo sunkusis transportas.

Ypač sudėtingos vairavimo sąlygos susiklostė Vilniuje. Dėl avarijų trumpam buvo uždaryta ne viena gatvė. Eismas apribotas ir greitkelyje, vedančiame iš Kauno į Vilnių, ties Bačkonimis. Ten, praneša vairuotojai, eismas vyksta tik viena iš dviejų juostų.

Blogiausia jau praeityje

Egidijus Steponavičius, sostinės gatves prižiūrinčios UAB „Grinda“ atstovas, DELFI pasakojo, kad sudėtingiausios vietos sostinėje susiklostė taip pat ten, kur vairuotojams reikėjo kilti į kalnus.

„Pirmiausia daug pranešimų gavome dėl T. Narbuto gatvės – transportas neužkilo į kalną. Prasta padėtis buvo Žaliųjų Ežerų kryptimi, ten į kalną taip pat neužkilo automobiliai, viešasis transportas. Daug pranešimų gauta ir dėl Kalvarijų gatvės“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas aiškino, kad bene prasčiausia situacija buvo per patį snygio įkarštį, mat valyti sniego nespėjo jokia technika. Tad buvo skubama į pagrindines gatves, kuriomis važiuoja daugiausiai viešojo transporto, automobilių.

Visgi dabar, minėjo E. Steponavičius, situacija turėtų keistis į gerąją pusę, mat popiet sniegas pasitrauks tolyn nuo Lietuvos. Nors oro temperatūra keičiasi iš teigiamos į neigiamą, šlapia danga šalti neturėtų, mat gatvės nubarstytos druskų mišiniu.

Neįvertina ir nesuvaldo

Marija Kazanovič, Lietuvos kelių policijos vyresnioji specialistė, DELFI pasakojo, kad iki pietų policijos pareigūnams teko vykti į kelias dešimtis eismo įvykių bei iki 13 valandos buvo gauta maždaug 200 pranešimų apie įvykusius eismo įvykius.

Netrūksta ir sužalotų eismo įvykiuose, o dvejose avarijose, nutikusiose automobiliams susidūrus kaktomuša, nukentėjo du nepilnamečiai vaikai. Sužeisti du pėstieji, yra ir vienas žuvęs žmogus – sunkvežimis partrenkė dviračiu važiavusį žmogų.

„Nepalankios oro sąlygos išties prisidėjo prie pranešimų gausos. Daugiau nei du trečdaliai atvejų – nuslydimai nuo kelio, įvažiavimai į stulpus, medžius, tvoras, elektros skydines ir kitką“, – konstatavo specialistė.

Anot M. Kazanovič, eismo įvykių skaičių lemia ne tik blogos oro sąlygos, bet ir daugelis kitų veiksnių. Pavyzdžiui, vairuotojai važiuoja išsiblaškę, neįvertina eismo sąlygų ir nepasirenka saugaus greičio, kuris, akcentuoja pašnekovė, neretai yra daug mažesnis nei leistinas. Dažnu atveju avarijos priežastimi tampa nepagarba aplinkiniams ir neatsargumas bei skubėjimas.

„Per šiuos metus jau žuvo 14 žmonių. Ir 10 įvykių atvejų vairuotojai nesuvaldė savo automobilių. Tai rodo ne tik prastą transporto priemonių techninę būklę, bet ir tai, kad žmonės nepagalvoja apie savo įgūdžius – ar spės sustoti, sureaguoti esant tokioms oro sąlygoms“, – kalbėjo žinovė.

DELFI primena, kad apie prastą situaciją valstybiniuose keliuose galima pranešti paskambinus telefonu 1871. Pasitikrinti kelio, kuriuo teks važiuoti, būklę galite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)