Las Vegase (JAV) „Consumer Electronics Show“ (CES) parodoje kompanija gavo inovacijų apdovanojimus už du kūrinius: vandentiekio nereikalaujančią indaplovę ir vandens šildytuvą, kuriam nereikia jokios talpos vandeniui šildyti – tai jis daro akimirksniu.

Indaplovė, kuriai nereikia vandentiekio

Vidutinei indaplovei reikia apie 10 litrų vandens vienam skalbimui, o švarių indų tektų laukti maždaug valandą. Amerikiečių „Tetra Countertop“ indaplovė gali tą patį darbą atlikti vos per 15 minučių ir su du kartus mažiau vandens. Jai veikti tereikia elektros lizdo, bet jokių žarnų ir šlangų, išvedžiotų po jūsų spintelėmis ir kurios anksčiau ar vėliau pratrūks ir pridarys bėdų.

Veikimo principas gana paprastas: į specialų rezervuarą reikia supilti maždaug 4-5 litrus vandens, įpilate vandens plovimo priemonių ir per skaidrų korpusą galite stebėti, kaip indaplovė dirba savo darbą. Gamintojai teigia, kad puikiai išplauti indus jai tereikia 15 minučių, o tai jiems pavyksta padaryti dėl jų patentuotos vandens šildymo technologijos. Indaplovė ir kiti jų produktai naudoja ne įprastus metalinius kaitinimo elementus, o „Ohmic Array“ grafitines kaitinimo plokšteles, per kurias perleidus elektros srovę ir vandenį, pastarasis įkaista kone akimirksniu.

Indaplovei baigus darbą purviną vandenį reikia pašalinti panašiai, kaip kavos tirščius iš kavos aparato: ištraukus apačioje esantį stalčių.

„Tetra Countertop“ indų laikikliai yra moduliniai, todėl kiekvienam skalbimui galima juos taip sudėlioti, kad galima būtų išplauti maksimalų kiekį indų. Tokiu būdu gamintojai bando išspręsti jos sąlyginai mažo dydžio problemą. Indaplovės matmenys: 45 x 42 x 35 cm, tad tai gana mažas įrenginys. Gyvenant vienam, tokio daikto pilnai pakaktų, bet dviese ar su vaikais – niekaip, arba reiktų pernelyg dažnai ją naudoti. Vardan aplinkos – galima, bet ar tikrai bus patogu?

Kitas galimas patogus jos panaudojimas: sodyboje, kaime, kur nėra įrengto vandentiekio – tiesiog pastatai ir patogiai plauniesi indus. Iš kitos pusės, kaime būnant retai ją vežiotis gali būti nepatogu, o palikti nesaugu.

Šiaip ar anaip kompanija jais prekiauti padės šiemet. Pirmiausia bus tiekiama JAV rinkai, iki metų pabaigos ir Europai. Pirminė kaina sieks apie 260 eurų.

Privalumai: nereikia vandentiekio, naudoja mažai vandens, skaidrus dizainas leidžia stebėti plovimo procesą, indaplovė statoma ant spintelės – nereikia lankstytis dedant ir išimant indus, modulinis išdėstymas leidžia sutalpinti maksimalų kiekį indų.

Trūkumai: sąlyginai mažas dydis, didesnei šeimai vargu ar pakaks, banguota viršutinė korpuso dalis neleis ant jos laikyti kitų daiktų.

Vandens šildymas, kuriam nereikia talpos

Privačiuose namuose gyvenantiems yra būtinas vandens šildytuvas, dažnai vadinamas tiesiog boileriu. Dažniausiai jie montuojami rūsyje ir reikalauja nemažai erdvės, kaip ir elektros energijos – net ir labai taupys „ryja“ gana daug.

„Heatworks“ sako, kad nors žmonija jau daugiau nei 100 metų kaitina vandenį elektros pagalba, bet naudoja vis dar pasenusias technologijas: metalinį kaitinimo elementą, kuris ilgainiui apsineša kalkėmis ir kurį dievina bakterijos, o jo energinis efektyvumas gana žemas, nepaisant gerėjančių medžiagų jų gamyboje. Kompanija ir šio įrenginio gamyboje naudoja savo grafitines „Ohmic Array“ plokštes, kurios leidžia vandenį sušildyti akimirksniu.

Heatworks Model 3 vandens šildytuvas
Išskirtinė „Model 3“ vandens šildytuvo savybė ta, kad jam nereikia talpos vandeniui, t. y. jis akimirksniu sušildo per jį pereinantį šaltą vandenį. Jam nereikia jokio vėdinimo, todėl dėl savo dydžio gali būti montuojamas praktiškai bet kur. Įrenginys mažas (28 x 33 x 25 cm), turi 1 vandens padavimo ir 2 išvedimo jungtis, pajėgus dirbti su dideliu vandens slėgiu, todėl leidžia „aptarnauti“ ne vieną vandens čiaupą ar dušą.

Be to, įrenginį galima kontroliuoti tiek spaudant ant jo įrengtus mygtukus, tiek programėle telefonu, tačiau priklausomai nuo to, kokios temperatūros vandens norite, auga ir jo energijos sąnaudos, kurios gali siekti ir 24 kW.

Tiesa, kadangi įrenginys nereikalauja talpos, energija naudojama tik tuo pat metu, kai naudojamas ir vanduo, skirtingai nei šildytuvai su talpa, kuriems nuolat reikia palaikyti reikalinga temperatūrą, o sulaukus daugiau svečių niekuomet nesusidursite su pasibaigusio karšto vandens problema.

Pati blogiausia jo savybė – kaina. Standartinė: 783 eurai (be siuntimo ir kitų mokesčių), o už ją žadama 6 metų garantija su galimybę už papildomą mokestį pratęsti ją dar ketveriems. Už tokią sumą Lietuvoje įmanoma įsigyti tikrai kokybišką ir talpų boilerį su talpa, kuris patenkins visus šeimos poreikius arba paieškoti kitų momentinių šildytuvų. Tiesa, reiktų vertinti ir energijos sąnaudas: talpą turintis šildytuvas turės veikti nuolat, kitaip karšto vandens neturėsite, o kiti momentinio vandens šildymo įrenginių gamintojai siūlo tik standartinius vandens kaitinimo elementus, kurie pasmerkti apkalkėti ir sugesti.

Privalumai: itin mažas dydis, geri darbiniai parametrai, galimybė valdyti per atstumą, tikėtina mažos energijos sąnaudos, grafito plokščių kaitinimo technologija tikėtina bus ilgaamžiškesnė nei metalo kaitinimo elementų sprendimai.

Trūkumai: kaina, kol kas nėra tiekėjų Europoje, todėl įrenginiui sugedus reiktų siųsti ir laukti naujo iš JAV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)