32 apklaustų ekonomistų prognozėmis, Šiaurės jūros „Brent“ rūšies nafta 2019 m. kainuos vidutiniškai 69,13 dolerio už barelį. 2018 m. „Brent“ nafta kainavo vidutiniškai 71,76 dolerio už barelį.

„Pirma 2019 m. pusė bus pažymėta nerimu dėl perteklinės pasiūlos“, - sakė finansų konsultavimo bendrovės „Stratas Advisors“ naftos rinkų analitikė Ashley Petersen.

OPEC ir kiti naftos gavėjai, įskaitant Rusiją, kartu žinomi kaip OPEC+, anksčiau gruodį sutarė sumažinti naftos gavybą 1,2 mln. barelių per dieną, siekiant sumažinti pasaulio naftos atsargas ir sustiprinti kainų augimą. Tačiau gavybos sumažinimas įsigalios tik nuo sausio, o naftos kainos gruodį smuko daugiau nei 15 proc.

„Rinka tikėjosi OPEC naftos gavybos sumažinimo. Būtent dėl to prognozuojame, kad kainos vėl smuks, jei OPEC ar Rusija atsitrauks nuo gavybos sumažinimo įsipareigojimų“, - tikino „The Economist“ analitikė Cailin Birch.

„Manome, kad gavyba toliau bus mažinama balandį, nes didėjanti JAV naftos gavyba ir silpnas pasaulio ekonomikos augimas nuolat varžo naftos kainų augimą“, - prognozavo C. Birch.

Palyginti su spalio pradžios aukštumomis, naftos kainos paskutiniąją 2018 m. dieną nukrito daugiau nei 40 proc., nerimaujant dėl prekybos karo tarp JAV ir Kinijos, lėtesnio pasaulio ekonomikos augimo ir mažėjančios naftos paklausos.

Dar viena kliūtis naftos kainų augimui gali būti mažesnis vartojimas.

Daugelis analitikų prognozuoja, kad naftos paklausa 2019 m. augs apie 1 mln. barelių per dieną, palyginti su 2018 m. užfiksuotu 1,54 mln. barelių per dieną paklausos augimu.

Tuo tarpu Jungtinių Valstijų skalūnų naftos gavybos augimas, tikėtina, išliks stabilus. Šiemet JAV aplenkė Rusiją ir Saudo Arabija ir dabar užima pirmą vietą pasaulyje pagal naftos gavybą. Šalies gavyba sudaro net 11,7 mln. barelių per dieną.

„Prognozuojame, kad JAV įmonės 2019 m. laipsniškai didins skalūnų naftos gavybą“, - teigė Ispanijos „CaixaBank“ ekonomistas Adria Morron Salmeronas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją