TM ir Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) užsakymu buvo atliktas maisto produktų kainų palyginimo tyrimas, kurio metu lygintos 40 skirtingų maisto produktų kainos 12 ES valstybių internetinėse parduotuvėse.

Tyrimas, pasak TM, parodė, kad maisto produktų kainos Lietuvoje sparčiai vejasi ES vidurkį: nė už vieną žinomo gamintojo maisto produktą mūsų šalies piliečiai nemoka mažiausios kainos, o kai kuriais atvejais net lenkiame ES šalyse parduodamo to produkto vidutinę kainą. Tiesa, nė už vieną produktą, kurio kainos buvo lygintos, nemokame ir didžiausios kainos.

Kaip TM pranešime teigė sako teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė, akivaizdu, kad žmonių kalbos dėl aukštų maisto kainų nėra iš piršto laužtos.

„Vienas svarbiausių Vyriausybės uždavinių yra didinti prekybininkų konkurenciją ir apsaugoti gyventojų perkamąją galią, kad kiekvienam asmeniui Lietuvoje pagrindiniai maisto produktai būtų parduodami už prieinamą kainą, o netaptų prabangos dalyku. Mums svarbu, kad Lietuvos vartotojams maisto produktai būtų prieinami kaip ir kitų ES valstybių vartotojams“, - teigė I. Gudžiūnaitė.

Pavyzdžiui, juodosios arbatos „Lipton Yellow Label Tea“ pakuotė Lietuvoje yra ketvirta pagal brangumą 12 valstybių ir kainuoja 1,57 euro (Vokietijoje - 2,24 euro, Prancūzijoje - 1,12 euro, Lenkijoje - 1,28 euro).

Populiaraus 600 gramų šokolado ir riešutų kremo „Nutella“ pakuotė mūsų šalyje yra trečia pagal brangumą ir kainuoja 4,99 euro (brangiau moka tik Slovakijos ir Latvijos gyventojai, o Vokietijoje šis produktas kainuoja 3,03 euro, Belgijoje - 3,32 euro).

Tačiau už vieną litrą pieno Lietuvos gyventojai moka beveik mažiausią kainą - 0,95 euro (pigiau moka tik lenkai ir estai, o Belgijoje šis produktas kainuoja 1,15 euro).

Spaudos konferencijoje dalyvaus teisingumo viceministrė I. Gudžiūnaitė, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorė Neringa Ulbaitė, Vartotojų instituto vadovė Zita Čeponytė ir Pricer.lt atstovas Arūnas Vizickas.

ELTA primena, kad rugpjūtį TM ir VVTAT pristatė panašų tyrimą apie drabužių, avalynės, buitinės technikos kainų palyginimą Lietuvoje ir kitose ES valstybėse. Atliktas tyrimas apėmė 20 drabužių, 20 avalynės ir 20 buitinės technikos prekių.

Pagal 12-os ES šalių ne maisto prekių, parduodamų interneto parduotuvėse, atlikto tyrimo duomenis, pastebimos įvairios tendencijos: vienos prekių kainos didesnės Lietuvoje, kitos - mažesnės arba vienodos kaip ir kitose ES valstybėse. Buvo pažymima, kad tam tikri tų pačių prekių kainų svyravimai ES šalyse galimi dėl mokestinės sistemos skirtumų, transportavimo išlaidų ir kitų objektyvių paaiškinamų veiksnių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)