Pagal naująją tvarką visi šilumos aukciono dalyviai, įsigydami šilumos gamybai reikalingą biokurą, turės teikti pirmenybę skaidriai, aiškiai sureguliuotai ir nediskriminaciniais pagrindais veikiančiai prekybos biokuru biržai „Baltpool“.

„Naujoji tvarka užtikrins, kad visi šilumos gamintojai turės vienodomis sąlygomis konkuruoti biokuro rinkoje. Visiems turi galioti ta pati aiški ir skaidri tvarka. Mums svarbiausias yra visų šilumos vartotojų interesas – mažesnė šilumos kaina visiems vartotojams, o ne per daug sotus atskirų šilumos gamintojų uždarbis“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Iki šiol tokią pirmenybę teikti „Baltpool“ biržai turėjo tik reguliuojami šilumos gamintojai, nors šilumos aukcionuose dalyvauja ir nereguliuojami nepriklausomi šilumos gamintojai. Pastarieji, pagaminantys apie 25 proc. šilumos iš biokuro, iki šiol per biržą įsigydavo tik apie 2 proc. biokuro.

Svarbu pažymėti, kad rinkos dalyviai ir toliau galės sudaryti tiesioginius dvišalius (užbiržinius) sandorius, jeigu juose biokuro kaina bus mažesnė nei tuo metu esamos „Baltpool“ biržos biokuro kainos vidurkis. Tačiau tais atvejais, kai norimo sudaryti dvišalio sandorio biokuro kaina yra didesnė nei biokuro biržos vidurkis, šilumos aukciono dalyvis privalės teikti pirmenybę biržai.

Siekiant palengvinti sąlygas dvišaliams sandoriams, kai jų biokuro kaina mažesnė už biržos, lygiagrečiai derinamas ir Vyriausybės nutarimo projektas, kuriuo apie 40 proc. trumpinamos dvišalių sandorių sudarymo procedūros bei didinama mažų sandorių sudarymo vertė iki 10 000 eurų. Tai padės suaktyvinti konkurenciją ir palengvins pigesnių dvišalių sandorių sudarymą visiems energijos išteklių rinkos dalyviams. Taip pat siūloma supaprastinti energijos išteklių rinkos dalyvių priežiūrą, įpareigojant biržos operatorių rinkti duomenis apie sudaromus dvišalius susitarimus.

Siūlomais pakeitimais taip pat įgyvendinamas šiemet Seimo patvirtintoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje įtvirtintas principas šilumos ūkiui – užtikrinti energijos išteklių įsigijimą skaidriausiu ir konkurencingiausiu būdu, užtikrinant mažiausius kaštus galutiniam vartotojui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)