Jo nuomone, smulkių ūkių finansavimas, kokio dydžio bebūtų, neduoda papildomų garantijų, kad ūkiai plėsis. „Smulkus ūkininkas, net ir turėdamas galimybę gauti papildomą paramą, negalės įsigyti reikalingos technikos, nes neturi nuosavų lėšų projektui įgyvendinti. Todėl jie negali gauti paramos modernizavimui,“ – sakė žemės ūkio ministras, lankydamasis pieno perdirbimo įmonėje „Pienas LT“, rašoma įmonės pranešime.

„Pienas LT“ valdybos pirmininkas Tomas Raudonius atkreipė dėmesį, kad iki šiol trūko politinės valios aiškiai pasakyti pieno gamintojams, ypač smulkiesiems, kad ateityje norėdami išsilaikyti rinkoje ir užtikrinti savo šeimoms stabilias pajamas, jie turės efektyviau valdyti savo ūkius, mažinti pieno gamybos savikainą bei stambinti ūkius. Kitas pasirinkimas yra galvoti apie natūrinius trumposios maisto grandinės modelius – gaminti savo rankų darbo pieno produktus ir juos pateikti galutiniams vartotojams. Tačiau pavieniams ūkiams tai taip pat būtų sunkiai įsivaizduojama veikla. Pasak T. Raudoniaus, net ir dalyvaujant trumposios maisto grandinės gamyboje smulkiems pieno gamintojams būtų naudinga susikooperuoti bent po keletą ūkių.

Susitikimo dalyviai pritarė nuomonei, kad Lietuvos pieno gamintojai nepasitiki kooperacijos idėja, nors per savo gyvavimo dešimtmetį kooperatyvas „Pienas LT“ patvirtino, kad yra gerai valdomas ir skaidrus verslas. Pieno sektorių Lietuvoje daugiausia sudaro smulkūs ir vidutiniai ūkiai, ūkininkai nenoriai mokosi iš pažangių šalių ir vangiai perima teigiamą patirtį efektyviau valdyti savo ūkius ir gaminti daugiau pieno žaliavos.

„Jei mūsų šalyje mažėjant ūkių skaičiui, nebus imtasi papildomų priemonių pieno žaliavos kiekiui užtikrinti, yra tikimybė, kad iki 2020 metų Lietuvos pieno sektorius susitrauks iki 25 proc., ir nebus sukurta BVP už beveik 200 mln. eurų“, – sakė „Pienas LT“ valdybos pirmininkas.

Savo ruožtu žemės ūkio ministras G. Surplys pasidalino kitų metų ministerijos planu parengti specialias priemones kooperacijai skatinti, kuriomis galės pasinaudoti ūkininkai kooperatyvams steigti arba dabar veikiančius kooperatyvus plėtoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)