Mikropaskolų sistema iš pagrindų sudrebino mūsų apsipirkimo įpročius. Žūtbūt norite įsigyti naujausią, kad ir nežymiai atnaujintą išmanųjį telefoną? Pasirašykite sutartį dėl mėnesinio plano ir kainą numušite iki prieinamo lygio. Visada troškote turėti sūkurinę vonią, bet dėl kandžiojančių kainų negalėjote sau jos leisti? Pasirašykite sutartį su „Afterpay“ ir už seriją 10 JAV dolerių mėnesinių įmokų ji bus jūsų, - per 60 metų išsimokėsite.

20-jo amžiaus pabaigos karta Kinijoje galvotrūkčiais neria į šią atsivėrusią nišą. Jie ne tik ima mikropaskolas norėdami įsigyti stambių pirkinių tokių kaip televizoriai ar net „Tesla“, - kai kurios finansų-technologijų sektorių įmonės leidžia žmonėms pagal ilgalaikę sutartį įsigyti, tarkim, mėsainių ar sausainių, kas mėnesį reguliariai sumokant įmokas, rašo „The South China Morning Post“.

Šalyje, kur pragyvenimo išlaidos didelės, o tikimybė įsigyti kreditinę kortelę yra labai maža, tokia nauja elektroninės prekybos forma atvėrė plačių galimybių pasaulį masėms 20-ojo amžiaus pabaigos kartos atstovų. Bet kadangi dabar 2018-ieji, ši sistema turi ir tamsiąją savo pusę. Žinoma, jūs galite įsigyti, tarkim, 475 gramų „Oreos“ sausainių ir per trejus metus išsimokėti, kas mėnesį sumokėdami po 41 centą. Bet pirmiausia jums gali tekti nusiųsti keletą savo pačių nuogut nuogutėlių nuotraukas.

Grupelė paskolų ryklių, susigaudžiusi, jog yra jaunų pirkėjų, kuriems žūtbūt reikalingos paskolos, reikalauja, kad klientai kaip užstatą atsiųstų asmenukių, kuriose jie visiškai nuogi. Jeigu skola nebus laiku grąžinta, pinigų skolintojai grasinasi išplatinti klientų nuogų nuotraukas jų šeimoms ir draugams. Be to, daugelis skolintojų dar ima palūkanas už paskolą, taip gramzdindami savo aukas vis į didesnes skolas ir versdami siųsti vis daugiau nuotraukų ir vaizdo filmukų. Tokio pobūdžio paslaugos Kinijoje žinomos kaip „nuogos paskolos“.

2016 metais mikropaskolų teikėjai internete paviešino ištisą srautą 161 jaunos moters nuogybes vaizduojančių nuotraukų. Dauguma merginų buvo nuo 19 iki 23 metų amžiaus, jos paprastai skolindavosi maždaug 1000-2000 JAV dolerių sumas, skelbė valstybinis leidinys „China Youth Daily“. Kaip pranešama, dalis jų galėjo pasirinkti kitą skolos grąžinimo būdą – teikti sekso paslaugas.

Vadinamųjų „nuogų paskolų“ paslaugų problema Kinijoje taip suvešėjo, kad pernai šalies finansų reguliuotojai pažadėjo imtis griežtų priemonių prieš nelicencijuotos mikrokreditų teikėjus, skelbia naujienų agentūra „Reuters“. Vyriausybinės tikslinės darbo grupės teigimu, „sparčiai augant paskolų grynaisiais pinigais mastui, vis labiau ryškėja tokios problemos kaip perteklinis kreditavimas, pakartotinis skolinimasis, neteisėtas skolų surinkimas, nenormaliai aukštos palūkanos ir privatumo pažeidimai“.

Nuo tada įsigaliojo naujos taisyklės, draudžiančios nelicencijuotoms organizacijoms ir fiziniams asmenims vykdyti kreditavimo operacijas. Vis dėlto, kaip skelbia vietos žiniasklaida, problema vis dar plačiai paplitusi socialinėje žiniasklaidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)