Pagal šį rudenį patvirtintus Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimus, pėstieji turi tapti dar atidesni. Tiesa, V. Grašys pabrėžia, kad atsargumo pėstieji turi imtis ne dėl baudų baimės, o dėl noro saugoti savo sveikatą.

Vis dėlto, jei nepaisysite naujų nurodymų ir per perėją žygiuosite kalbėdami mobiliuoju telefonu, piniginę gali tekti patuštinti. Administracinių nusižengimų kodeksas už tokį nusižengimą pėstiesiems numato baudą nuo 20 iki 40 eurų. Jei asmuo anksčiau nėra baustas, gali būti skirta pusė minimalios baudos – 10 eurų.

Tiek pat gali tekti patuštinti piniginę, jei eidami per perėją užsiimsite kitais pašaliniais veiksmais, kurie atitrauks jūsų dėmesį nuo eismo situacijos ir aplinkos: klausysite muzikos, veidą slėpsite po gaubtuvu ar panašiai.

Viršininkas V. Grašys, mokydamas DELFI žurnalistus teisingai eiti per perėją tikino, kad einant per perėją nevalia net trumpam žvilgtelėti į mobilųjį telefoną.

Eksperimento metu paaiškėjo ir daugiau taisyklių, kurių privalu laikytis: svarbu ne tik įsitikinti, kad saugu žengti per gatvę, tačiau ir eiti ten, kur pažymėta perėja. V. Grašio teigimu, net jei skubate į autobusą, per perėją skubėkite atsargiai ir atsakingai, o be bėkite važiuojamąją dalimi galvodami, kad taip bus greičiau.

Filmuojant DELFI reportažą, per perėją ketino praskrieti ir dviratininkas, tačiau V. Grašys spėjo jį sudrausminti ir primena visiems: žengiant per perėją dviratį būtina vestis šalia.

Pagal naujus KET pakeitimus, atidesni turi būti ir vairuotojai: turi praleisti ne tik į perėją įžengusius pėsčiuosius, bet ir tuos, kurie dar tik ketina žengti.

DELFI prie perėjos sutiktas pėsčiasis teigė, kad vairuotojai mandagūs ir dažniausiai sustoja praleisti pėsčiuosius per perėją, tačiau pridūrė, kad nesupranta naujo ribojimo, kuriuo draudžiama einant per perėją kalbėti mobiliuoju telefonu.

Beje, Vilniaus vyriausiasis policijos komisariatas informavo, kad pastaruoju metu Vilniuje ir Vilniaus apskrityje vykdomos prevencinės priemonės „Pėstieji“, kurių metu nubausti 195 pėstieji, kurie nesilaikė KET.

Dažniausia pasitaikę KET pažeidimai: gatvės perėjimas neleistinoje vietoje ar degant draudžiamam šviesoforo signalui, kalbėjimas mobiliojo ryšio telefonais. Daugumai jų buvo skirtos pastabos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)