ECB kitą mėnesį planuoja užbaigti aktyvų pirkimo programą, tad kyla nerimas, kad paramos apkarpymas vyksta būtent tokiu metu, kai euro zonos ekonomika silpnėja.

P. Praetas pripažino euro zonos ūkio sulėtėjimą, tačiau teigė, kad ekonomika vis dar plečiasi, infliacija iš esmės atitinka tikslus, o krintančios naftos kainos šiuo metu palankios ekonomikai. Be to, dauguma išorės grėsmių nepriklauso nuo ECB kontrolės, nes yra susijusios su pasauline politika.

„Veiksniai, susiję su protekcionizmu, finansų rinkų nepastovumu ir besivystančių ekonomikų pažeidžiamumu kuria nepalankias situacijas, kurios vis labiau pastebimos“, - konferencijoje pažymėjo P. Praetas.

„Euro zonos verslo aktyvumo ir nuotaikų joje tyrimai gerokai suprastėjo, lyginant su ankstesnėmis aukštumomis, bet jie toliau rodo plėtrą, o daugelyje sektorių ir šalių viršija ilgalaikį vidurkį“, - pridūrė jis.

Brent“ rūšies naftos kaina nukrito iki 60 JAV dolerių už barelį nuo beveik 87 JAV dolerių už barelį spalio pradžioje. Tai stabdo infliaciją, bet skatina augimą euro zonoje, nes ši yra energijos importuotoja.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)