Čia ir įvairios „Android“ programos, skirtos energijos taupymui, ir išradingos įkrovimo schemos, kai baterija iškraunama iki tam tikro procento, prieš vėl prijungiant įrenginį prie maitinimo.

Kartais būna net juokingų situacijų. Straipsnio autorius asmeniškai pažinojo vieną merginą, kuri savo išmaniojo telefono akumuliatorių laikydavo šaldytuve, manydama, kad taip prailgina jo gyvavimą.

Nedarykite to. Įvairūs „baterijos saugotojai“ ir kiti panašūs „gelbėtojai“ yra visiškai nenaudingi. Geriau tiesiog nustokite jaudintis dėl baterijos. Štai kaip tai padaryti.

Lengviausias būdas išspręsti akumuliatoriaus išsikrovimo problemą

Justinas Potas, populiaraus portalo „HowToGeek“ autorius, rekomenduoja prijungti savo įrenginius prie maitinimo tinklo, kada tik įmanoma, nelaukiant baterijos išsikrovimo. Elementaru, tiesa?

„Įkraukite savo telefoną ar nešiojamą kompiuterį, kai tik turite galimybę, tai nepakenks įrenginiui. Tuo pačiu visą dieną turėsite įkrautą bateriją. Jūs sėdite savo automobilyje ir jūsų telefone 90 proc. įkrovos? Prijunkite įrenginį krovimui. Esate biure? Įjunkite krovimą. Einate pėsčiomis? Pasiimkite nešiojamąjį kroviklį (angl. – powerbank) su savimi“, – pataria J. Potas.

Tiesiog naudokite savo išmanųjį telefoną įprastu režimu ir įkraukite jį, kai tik galėsite. Tai palengvins jūsų ir įrenginio gyvenimą.

Kodėl tai veikia?

Pakrovimo ciklas neapsiriboja vienu pajungimu į tinklą

Be abejo, pasakysite, kad baterijos pajungimas į tinklą visai dienai yra bloga idėja. Visi išmaniųjų telefonų vartotojai bent kartą girdėjo apie akumuliatoriaus įkrovimo ir iškrovimo ciklus. Bet kuri baterija gali atlaikyti tik ribotą ciklų skaičių, palaipsniui nusidėvėdama.

Klaidingai manoma, kad ciklas apsiriboja vienu pajungimu ir atjungimu nuo tinklo. Jūs prijungiate išmanųjį telefoną prie įkroviklio, palaukiate, kol baterijos stulpelis pasieks 100 proc., atjungiate įkroviklį – ir štai yra vienas įkrovimo ciklas.

Tai nėra taip. Visiškas įkrovimo ciklas neapsiriboja vienu įjungimu ir atjungimu nuo tinklo. Jis baigiasi, kai išeikvota visa akumuliatoriaus energija.

Štai kas yra parašyta „Apple“ dokumentuose

„Įkraukite savo ličio jonų bateriją „Apple“ įrenginyje jums patogiu metu. Prieš įkraunant nėra būtinybės jos pilnai iškrauti. Esmė yra tame, kad „Apple“ ličio jonų baterijos veikia ciklais. Vienas ciklas baigiasi, kai išnaudojate baterijos įkrovą, analogišką 100 proc. akumuliatoriaus talpai – o tai nebūtinai bus vienu metu gautos energijos kiekis. Pvz., jūs galite išnaudoti 75 proc. akumuliatoriaus įkrovimo dienos metu, o nakties metu visiškai jį įkrauti.Jei kitą dieną išnaudosite 25 proc. išmaniojo telefono akumuliatoriaus pajėgumo, tada kartu su ankstesniu suvartojimu jūs gausite 100 proc. Taigi, vienas ciklas bus baigtas per dvi dienas. Ciklas gali būti baigtas ir per kelias dienas.“

Nėra jokios prasmės laukti kol akumuliatorius pilnai išsikraus, norint įkrauti įrenginį. Tai taikoma visiems šiuolaikiniams prietaisams su „iOS“ ir „Android“ sistemomis.
Šiuolaikinės baterijos neturi akumuliatoriaus atminties

Akumuliatoriaus atmintis yra efektas, kurio metu akumuliatoriaus talpa palaipsniui mažėja, jei ji yra reguliariai įkraunama po dalinio energijos išsikrovimo. Pavyzdžiui, jūsų įrenginys yra iškrautas iki 50 proc., ir jūs jį įkraunate. Jei periodiškai atliksite tą patį, laikui bėgant jūsų baterija gali „prisiminti“ 50 proc. ženklą kaip maksimalų įkrovos lygį.

Tačiau yra vienas bet. NiMH ir NiCd baterijos su atminties efektu jau ilgą laiką nebegaminamos ir nenaudojamos. Šiuolaikinės ličio jonų baterijos gali būti įkraunamos bet kuriuo metu, neatsižvelgiant į jų esamą įkrovos lygį.

Daug pavojingiau ličio jonų baterijai yra visiškas išsikrovimas. Todėl geriau prijungti įrenginį prie tinklo eilinį kartą, nei leisti akumuliatoriui išsikrauti.

Kas tikrai neveikia?

Tarp „Android“ naudotojų (ir mažesniu mastu „iOS“) – daugelis naudojasi programomis, kurių paskirtis – padidinti vienkartinio įkrovimo trukmę, išjungiant nenaudojamas programas.

Ar tai turi prasmę? Ne. Šie dalykai, kaip ir kitos OS programos, yra atmintyje, ir naudoja sistemos išteklius bei prietaiso akumuliatoriaus energiją, tai yra, jie sukuria priešingą efektą, nei nurodyta. Nesitikėkite stebuklo. Geriausiu atveju, eilinė „akumuliatoriaus taupymo priemonė“ pašalins iš išmaniojo telefono atminties kokią nors žinučių arba socialinio tinklo programą. Tai galite padaryti ir patys.

Ar jūs rimtai tikite, kad šimtai „Apple“ ir „Google“ kūrėjų negali optimizuoti savo operacinių sistemų energijos suvartojimo, o nežinomas pavienis kūrėjas su savo programa galės viską sutvarkyti?

Geriausias būdas taupyti akumuliatoriaus energiją – atsisakyti visų optimizatorių. Liko mažai įkrovos? Įjunkite skrydžio režimą. Ir taip pat nuspręskite, ar jums tikrai reikia visų socialinių tinklų ir tiesioginių pranešimų, kuriuos jūs naudojate.

Išvada

Daugeliui išmaniojo telefono ar planšetinio kompiuterio įkrovimas tampa ritualu. Nešiojamų prietaisų galingumas auga, o baterijų talpa nespėja didėti. Liūdna matyti, kaip palaipsniui nyksta jūsų galingos baterijos energija, ypač atsižvelgiant į kai kurių gamintojų tendenciją kurti neišimamas baterijas.

Atminkite, kad baterija tam ir sukurta, kad būtų naudojama. Nereikia laukti, kol įkrovos lygis pasieks tam tikrą procentą arba apkrauti išmanųjį telefoną specialiomis programomis. Tiesiog naudokite savo įrenginius įprastu ritmu ir stebėkite, kad jie visada turėtų įkrautą bateriją.