Krepšinis ir sėkmė yra neatskiriama keturių brolių Antetokounmpo šeimos dalis.

Milvokio „Bucks“ marškinėlius vilkintis 23 metų Giannis – viena ryškiausių žvaigždžių NBA lygoje, 26 metų Thanasis – Luko Lekavičiaus komandos draugas Atėnų „Panathinaikos“ klube, šią vasarą į Dalaso „Mavericks“ išmainytas 20-metis Kostas žaidžia NBA-G lygoje, o jaunėlis 17-metis Alexas, laikomas perspektyviausiu šeimoje, savo talentą demonstruoja JAV tarpmokyklinėse varžybose.

We want it all 💪🏾😤 #StayFreaky #Antetokounbros

A post shared by Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) on Jul 28, 2018 at 3:00am PDT

Tačiau gyvenimas jiems nebuvo rožėmis klotas. Berniukai augo Graikijoje kaip nelegalūs imigrantai – jų tėvai persikėlė į Atėnus iš Nigerijos 1991 metais ieškodami geresnio gyvenimo galimybės.

2017 metais po širdies smūgio neišgyvenusio Charleso ir Veronicos vyriausiasis sūnus Francisas liko Nigerijoje su seneliais. Visi jaunesni pabėgėlių sūnūs gimė ir buvo užauginti Graikijoje.

Visiems reikėjo kažkaip prisidėti prie šeimos gerovės. Berniukai ėmėsi bet kokių darbų, kad surinktų pinigų būsto nuomai ir maistui. Netgi gatvėse pardavinėjo DVD diskus, akinius nuo saulės ir įvairius krepšius.

8 minučių interviu Eurolygai davęs Thanasis juokėsi, kad tiek laiko tikrai neužtektų, kad papasakotų visą savo šeimos istoriją.

The mother of champions. The present. The future. The Antetokounbros.

A post shared by Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) on Aug 15, 2018 at 6:47am PDT

„Mums tikrai buvo labai sunku, tačiau krepšinio ir tėvų padedami tapome tuo, kuo esame dabar, – kalbėjo Atėnų „Panathinaikos“ aukštaūgis. – Mano tėvai buvo labai drąsūs, kai priėmė sprendimą iš Nigerijos persikelti į Graikiją. Mano akyse mano tėvai yra tikri didvyriai. Ne kiekvienas žmogus gali tai padaryti – persikelti į kitą šalį ir ten auginti šeimą, net jei nieko ten nepažįsti.

Ta drąsa mane ir brolius įkvėpė. Nuolat apie tai galvoju, kad gyvenime ne tik gaisrininkai ar policininkai, bet ir tokie žmonės kaip tėvai gali būti kiekvienos dienos herojais – mama, kuri pasirūpina savo vaikais ir tėvas, dirbantis tris ar keturis darbus, kad tik išmaitintų šeimą. Man tai yra tikrieji herojai“.

Gyvenimas broliams Antetokounmpo buvo sunkus, tačiau jie niekuomet nenustojo šypsotis, o teigiamas požiūris į gyvenimą netrukus atnešė dividendus.

Imigrantų šeimos berniukai pardavinėjo įvairius daiktus šiaurinio Atėnų priemiesčio gatvėse ir visiems paliko gerą įspūdį.

„Svarbiausia, kad buvome išties geri vaikai ir visiems patikome, – tęsė Th. Antetokounmpo. – Žmonės matė mus ir pastebėjo, kad nuolat šypsomės, esame laimingi. Žvelgdamas atgal manau, kad jie tikrai džiaugtųsi pamatę, kuo užaugome ir tapome. Daugelis tų žmonių nebijojo mūsų ir padėjo“.

Ne paslaptis, kad broliai Antetokounmpo gatvėse gavo daugybę pamokų.

„Tai gyvenimo ratas – jei kažkam darai gera, kažkas jums atsakys tuo pačiu. Stengėmės parduoti akinius nuo saulės ir kitus dalykus, kad padėtume savo šeimai. Buvo sunku, tačiau tuo pat metu tokios situacijos užgrūdina ir padaro tvirtesniais gyvenime. Turi išgyventi dieną, paskui kitą, trečią ir pamatysi, kur tave tai nuves“, – teigė Thanasis.

Antetokounmpo šeima beveik 20 metų gyveno neturėdami nei Nigerijos, nei Graikijos pilietybės ir privalėjo išvengti migracijos tarnybos pareigūnų. Galiausiai, šeima gavo graikiškus pasus, o Thanasis džiaugėsi galėdamas apsivilkti šios šalies nacionalinės ekipos marškinėlius.

„Buvome nepaprastai laimingi, kai gavome oficialius popierius. Gimėme Graikijoje, lankėme vietos mokyklą ir kalbėjome graikiškai. Negavome pilietybės dėl krepšinio. Visi žaidžiame krepšinį, tačiau mūsų nepaėmė dėl to, kad apsivilktume nacionalinius marškinėlius. Gavę popierius pasakėme: Gerai, dabar sunkiai dirbsime, kad prasibrautume į rinktinę“, – pasakojo Th. Antetokounmpo.

Pasakyta – padaryta. Thanasis ir Giannis kelią į krepšinio elitą pradėjo nuo antro diviziono „Filathlitikos“ komandos ir šeima tvirtai atsistojo ant kojų. Thanasis tikino, kad jiems tai buvo ir darbas, kurio broliai ėmėsi ir su meile.

„Krepšinis pakeitė mūsų gyvenimus. Statistiškai žmonės dirba savo gyvenime nuo 24 iki 65 metų. Nepaprastai svarbu, kad gali dirbti mylimą darbą. Man ir broliams žaisti krepšinį yra kažkas fantastiško, nuostabaus. Jaučiuosi palaimintas ir dėkingas už tai“, – teigė „Panathinaikos“ aukštaūgis.

Žvelgiant į brolius aikštėje, abejoti netenka – Antetokounmpo žaidžia iš širdies.

„Kovinė dvasia visuomet lydi mus. Tai yra kasdienybės pamatas, – kalbėjo Thanasis. – Primename vienas kitam, kad gyvenime niekas negaunama lengvai. Galbūt kažkas turi viską, tačiau jam sunku gyvenime psichologiškai. Turi kovoti, nes niekas veltui dovanų nedalija. Turi eiti ir paimti tai sunkiu darbu“.

Graikiją dievinantis Thanasis 2014 metais NBA naujokų biržoje Niujorko „Knicks“ ekipos buvo pakviestas 51 šaukimu, tačiau karjerą tęsia tėvynėje. „Panathinaikos“ aprangą vilkintis puolėjas viliasi, kad Graikijos rinktinėje vieną dieną žais visi keturi broliai Antetokounmpo.

„Net negaliu žodžiais apibūdinti Graikijos. Manau, kad visi pasaulio žmonės turėtų atvykti į šią šalį ir pažiūrėti, kokia ji yra. Tai nuostabi vieta su didinga istorija ir kultūra, – teigė jis. – Negaliu pamiršti ir mūsų kilmės. Mane tai motyvuoja, papasakosiu apie tai ir savo vaikams – jų seneliai atvyko iš Nigerijos ir sunkiai kovojo dėl geresnio gyvenimo“.

Tiesa, visą Thanasio pasididžiavimą savo gimtine Graikija neseniai supurtė rasistinis išpuolis. Po vietinės lygos principinės dvikovos tarp „Panathinaikos“ ir „Olympiakos“ skandalingas TV komentatorius Takis Tsoukalas Thanasį pavadino „beždžione“ ir sulaukė griežtos reakcijos žiniasklaidoje bei socialiniuose tinkluose.

Graikijos rinktinei taip pat atstovaujantis Giannis nusprendė netylėti. Milvokio „Bucks“ žvaigždė užstojo savo brolį ir pasmerkė T. Tsoukalo poelgį.

Καταρχάς Θανάση θέλω να σου ζητήσω συγνώμη γιατί ξέρω αυτό που θα πω θα τραβήξουν πολλά βλέμματα πάνω σου και πάνω μου και ξέρω είναι κάτι που δεν θες.. Αλλά είμαι σίγουρος αμα ήταν ο μπαμπάς εδώ θα ήταν πολύ απογοητευμένος αν κρατήσω την σιωπή μου. Έχω χάσει τον ύπνο μου τις τελευταίες μέρες για το αρνητικό-ρατσιστικό περιστατικό που έγινε πρόσφατα. Αν αυτό μπορεί να συμβεί στον Θανάση ο οποίος εκπροσωπεί με περηφάνεια και με ένα συνεχές χαμόγελο την Εθνική Ελλάδας και τον Παναθηναϊκό, δεν μπορώ να φανταστώ την περνάνε άλλοι έγχρωμοι στην Ελλάδα. Είμαι παρά πολύ λυπημένος και απογοητευμένος.. Αλλά δεν θα αφήσουμε τα αρνητικά σχόλια να αλλάξουν αυτη την οικογένεια και την αγάπη μας για την χώρα στην οποία μεγαλώσαμε. Εγώ και τα αδέρφια μου είμαστε Έλληνονιγηριανοι και σε όποιον αρέσει και θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε και να μιλάμε με τα καλύτερα λόγια για την Πατρίδα μας. 🇬🇷🇳🇬 @thanasis_ante43 #MoreThanAnAthlete

A post shared by Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) on Nov 14, 2018 at 10:13pm PST

„Esu nepaprastai nusivylęs ir liūdnas, tačiau neleisiu, kad tokie negatyvūs dalykai pakeistų mūsų šeimos meilę Graikijai, šaliai, kur užaugome. Mano brolis ir aš didžiuojamės, kad esame Nigerijos kilmės graikai ir jei kam nors tai nepatinka, tai jų problema, – sakė „The Greek Freak“ pravardę turintis krepšininkas.

Atsiprašęs savo brolio, kad kursto ugnį, Giannis tęsė: „Jei tai gali nutikti Thanasiui, kuris atstovauja Graikijos rinktinei ir „Panathinaikos“ ekipai su pasididžiavimu bei šypsena, galiu įsivaizduoti, ką patiria kiti skirtingos odos spalvos žmonės Graikijoje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)